Oral and Dental Health Resourse Centre

Tandfasader – gör dina tänder vackra

Fasader är tunna skal av porslin som fästs på framsidan av tänderna, vilket ger ett naturligt, attraktivt utseende. De kan användas för att korrigera avslagna, fläckade, sneda, slitna och ojämna tänder eller tänder som sitter onormalt glest.

Typer av tandfasader

De vanligaste materialen till tandfasader är kompositharts och porslin. Båda typerna av fasader kan tillverkas av en tandtekniker i ett tandlaboratorium. Tandfasader som tillverkas i ett tandlaboratorium fästs på tänderna med hartscement. Porslinsmaterial är skört, men när det fästs ordentligt på tanden kan det bli mycket starkt och hållbart. Kompositfasader kan även tillverkas av tandläkaren i din mun i undersökningsrummet.

Hur sätts tandfasader fast?

Tandläkaren tar bort en liten del av tandytan för att kunna sätta fast fasaden. Ett avtryck tas av tanden och skickas till tandlaboratoriet. Tandfasaden tillverkas sedan för att passa tanden och munnen. Fasaden fästs på tanden med hartscement.

Att rengöra tandfasader

Tandfasader bör rengöras på samma sätt som dina egna tänder. Använd tandtråd en gång om dagen och borsta två gånger om dagen med fluortandkräm för att ta bort matrester och plackbakterier. Rådgör med din tandläkare om vilka munvårdsprodukter han eller hon rekommenderar för att få din tandrekonstruktion att hålla så länge som möjligt.

© Copyright Colgate-Palmolive Company 2010

Relaterade videoklipp

Kosmetisk tandvård