Oral and Dental Health Resourse Centre

Att justera tänder med ortodontibehandling

American Association of Orthodontists rapporterar att 4,5 miljoner människor i USA använder tandställning eller annan utrustning för att räta upp tänderna och få ett friskt, vackert leende.1

Som många vet är en ortodontist en tandläkare med särskild utbildning för att behandla felaktiga bettställningar som kan uppstå på grund av oregelbundna tänder och problem med käken.

Varför blir tänder sneda?

Terry Pracht, tandläkare, tidigare ordförande för American Association of Orthodontics, säger att både arv och miljö kan ge sneda tänder och bettproblem. Dr Pracht nämner att ärftliga faktorer kan både ge tänder som sitter för trångt eller för mycket utrymme mellan tänderna samt felaktigt bett. Han nämner även att sneda tänder kan orsakas av att man suger på tummen eller pressar tungan mot framtänderna samt olyckor som skadar käken.1

Vilka behandlingsalternativ finns det för att räta upp tänder eller felaktiga bettställningar?

Det finns tre stadier av ortodontibehandling. Det första är när man använder anordningar för att ge plats i munnen. Till exempel används gomutvidgare för att bredda överkäken och lingualbågar för att bredda underkäken. Nästa steg är det aktiva korrigeringsstadiet då tandställningen placeras på tänderna. Tänderna justeras sedan och rätas upp och felaktiga bettställningar korrigeras under så lång tid som krävs med tanke på hur sneda tänderna är och hur allvarliga käkproblemen är. Det tredje stadiet är retentionsstadiet efter att tandställningen har tagits bort och när tänderna övervakas genom användning av en tandställning för efterbehandling (avtagbar eller fast retainer) samt besök hos ortodontisten två gånger om året för att bibehålla den korrigerade tandställningen.

Typer av tandställningar

Tandställningar för ungefär 30 år sedan innehöll stora metallbitar som omslöt och fästes på varje tand. Dagens tandställningar kan fästas på utsidan eller insidan av tänderna beroende på vad ortodontisten rekommenderar för din behandling. Det finns färgglada och roliga tandställningar, bågar och band för barn, ungdomar och tonåringar att välja mellan.

Idag sätter man små bågfästen av metall eller keramik på framsidan av tänderna. Bågfästena fästs på tandytan med ett limliknande material och metallband kan användas på baksidan av tänderna. Bågar placeras på insidan av bågfästena och tillverkas av värmeaktiverad nitinol som kan bli varm genom temperaturen inne i munnen, vilket gör att den kan utöva ett konstant tryck på tänderna och när bågen justeras hos ortodontisten.

Ett annat, nyare alternativ till tandställning är Invisalign som använder genomskinliga, avtagbara tandskenor som man har under dagen och natten för att hjälpa till att flytta tänderna till rätt position. När man äter eller borstar tänderna och använder tandtråd kan man ta bort skenan.

Ta hand om en tandställning

Ortodontisten, tandläkaren eller tandhygienisten ger dig noggranna instruktioner för hur du ska rengöra din tandställning. Det finns många tandborstar som du kan använda, både manuella (särskilt utformade för ortodontipatienter), elektriska eller soniska. Fråga din tandläkare vad som passar bäst för dig. Man bör borsta tänderna minst 2–3 gånger per dag i 45 graders vinkel med en rörelse som går framåt och bakåt. Se till att ta bort plack vid tandköttskanten för att förebygga gingivit (inflammation av tandköttet). Se till att vinkla tandborsten mot tandköttskanten och borsta sedan försiktigt runt bågfästena för att ta bort plack och matrester.

Det är mycket viktigt att rengöra mellan tänderna med en tandtrådsträdare och tandtråd, en tandsticka eller en mellanrumsborste om det finns plats mellan tänderna. Man kan också använda vatten under högt tryck för att ta bort matrester och att ta bort bakterier från tandköttet som kan orsaka sjukdom och dålig lukt om man har gingivit. En antibakteriell tandkräm och receptfri antimikrobiell munskölj kan också användas tillsammans med vattnet eller separat.

Hur man behåller ett vackert leende efter att tandställningen tagits av

Efter att ortodontisten har bestämt att din tandställning kan tas bort, är det mycket viktigt att du använder en retainer som man har på dagen eller natten, enligt rekommendation. Denna tandställning kan rengöras med varmt vatten eller tandkräm och tandborste efter att du har använt den och läggas i en plastbehållare när du inte använder den.

Gå till tandläkaren två gånger om året för professionell rengöring och till ortodontisten för regelbunden kontroll.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References:
1. Braces: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. Reviewed information at http://www.enotalone.com/article/9045.html

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Kosmetisk tandvård