Oral and Dental Health Resourse Centre

Diastema och behandlingsalternativ

Vad är ett diastema och hur behandlas det?

Ett ”diastema” är ett mellanrum mellan en eller två tänder. Framtänderna i överkäken är den plats där man oftast ser diastema. Många barn har diastema när mjölktänderna försvinner, men i många fall försvinner mellanrummen när de permanenta tänderna kommer upp.

Diastema kan även orsakas av en avvikelse i tandstorlek, en tand som saknas eller ett alltför stort läppband, dvs. den vävnad som går från överläppens insida till tandköttet över de två framtänderna. Andra skäl är problem med hur käkarna passar ihop, såsom överbett eller att tänderna sticker ut.1

Vilka behandlingsalternativ finns det?

När tandläkaren eller tandspecialisten har fastställt anledningen till ditt diastema diskuteras en behandlingsplan. Bland alternativen finns:

  • Behåll diastemat.
  • Ortodontisk behandling för att flytta tänderna och stänga diastemat.
  • Användning av porslinsfasad, mycket tunna bitar av porslin som fästs på utsidan av tänderna.
  • Kronor och bryggor eller byte av tänderna mot implantat (endast vuxna).

Om du har ett alltför stort läppband kan du hänvisas till en parodontolog för konsultation och ett kirurgiskt ingrepp som kallas frenektomi. Detta ingrepp innebär att man klipper läppbandet och placerar om det för att ge mer flexibilitet. Om detta görs på ett barn kan mellanrummet gå ihop av sig själv. Om det görs på en tonåring eller vuxen kan mellanrummet behöva justeras med tandställning. Rådgör med tandläkaren för att avgöra vilket alternativ som är bäst för dig.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive

1 Frazier-Bowers, S., Maxbauer, E. Orthodontics. Dental Hygiene Concepts, Cases, and Competencies. Mosby, 2008, 699-706.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Kosmetisk tandvård