Oral and Dental Health Resourse Centre

Användning och skötsel av din tandställning

Hur sköter jag min tandställning?

De flesta tandställningar som används för efterbehandling (retainer) kan tas bort, vilket betyder att du tar ut dem när du äter, borstar tänderna och använder tandtråd. Därför är det också lätt att tappa bort dem. Många lägger sin tandställning i en servett när de äter och glömmer bort den efteråt och måste lägga tusentals kronor på en ny. En bra lösning är att alltid ha med sig fodralet och använda det när man inte använder tandställningen. Lägg inte fodralet på ett bord eller en bänk, utan lägg det genast i din ryggsäck, handväska eller ficka, för att vara extra säker.

Din tandläkare kan ge dig information om hur du rengör och sköter just din typ av tandställning. Oavsett typ måste du se till att du inte sätter dig på den, trampar på den eller skadar denna känsliga och dyra utrustning på något annat sätt.

Hur länge måste jag ha en tandställning för efterbehandling efter att den fasta tandställningen tagits bort?

Din tandläkare kan berätta hur länge du bör fortsätta med din tandställning. Eftersom syftet med en retainer är att förhindra att tänderna går tillbaka till sin ursprungsposition bör den användas minst tills käkbenet och tandköttet har haft tid att stabiliseras kring dina nyjusterade tänder. Många ortodontister rekommenderar att barn och tonåringar använder retainer tills de är 20–25 år gamla – tills alla permanenta tänder har kommit upp och käken slutat växa.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Kosmetisk tandvård