Oral and Dental Health Resourse Centre

Hur säkert är det att bleka tänderna?

Över ett årtionde av forskning har visat att blekning och andra vitgörande metoder är både säkra och effektiva. Flera produkter på marknaden idag har visat sig inte ha några negativa effekter på tänder eller tandkött i omfattande kliniska tester och laboratorietester. Välj alltid kliniskt beprövade produkter, följ instruktionerna och rådgör med din tandläkare.

Tidigare resulterade de högre koncentrationerna av blekmedel som används hos tandläkaren i ökad känslighet. Idag är blekningsgelerna väl buffrade, vilket gör att känslighet inte blir ett lika stort problem. Känslighet kan uppträda efter blekningsbehandlingar, särskilt när man äter varm eller kall mat, men försvinner vanligen efter 48 timmar och upphör fullständigt när behandlingen avslutas.

Om du upplever känslighet finns det många sätt att bli av med det:

  • Om du använder en bettskena för blekning kan du använda den under en kortare tid.
  • Borsta med tandkräm som är avsedd för känsliga tänder som innehåller kaliumnitrat för att hjälpa till att göra tändernas nervtrådar mindre känsliga.
  • Be tandläkaren eller apoteket om en produkt med fluor som hjälper till att remineralisera dina tänder. Borsta med det eller ha det i bettskenan i fyra minuter innan och efter att du blekt dina tänder.
  • Sluta bleka tänderna i flera dagar för att låta dem anpassa sig till blekningsprocessen. Känsligheten upphör inom 24 timmar. Ju längre du bleker dina tänder, desto mindre känslighet upplever du.

I vissa fall kan tandläkaren avråda dig från tandblekning:

  • Om du har tandköttssjukdom, tänder med sliten emalj, hål eller särskilt känsliga tänder.
  • Om du är gravid eller ammar.
  • Om du har tandfärgade kronor eller annat som täcker dina tänder och som inte kan blekas.

Kosmetisk tandvård