Oral and Dental Health Resourse Centre

Hur vet jag vilken nyans mina tänder har?

Det finns inget standardsystem inom tandvården för att mäta och fastställa tändernas färg. Det finns inte heller något exakt svar på hur vita dina tänder kan bli – varje persons situation är unik. Ett vanligt referensverktyg är dock en nyansguide.

En av de vanligaste nyansguiderna delar upp tandfärgen i fyra grundfärger:

  • A (rödbrun)
  • B (rödgul)
  • C (grå)
  • D (rödgrå)

Inom varje grundfärg finns det olika mörka nyanser – detta ger en tabell som är så detaljerad att nästan alla kan hitta sin exakta tandfärg i guiden.

För att använda en sådan guide matchar du helt enkelt din nuvarande tandfärg med motsvarande färg i tabellen. Detta ger dig en startpunkt när du fastställer hur mycket vitare du vill att dina tänder ska bli.

Hur vita bör dina tänder bli? Det beror på.

Det finns inte bara ett sätt som är det rätta vid blekning av tänderna. Vissa vill ha en omedelbar och dramatisk förändring, medan andra föredrar mer gradvis blekning, som det man får av vitgörande tandkräm eller gel. Det slutliga resultatet beror på din naturliga tandfärg, hur envisa fläckarna är och den behandling som du väljer. Kom ihåg att:

  • En förändring på bara två eller tre nyanser kan göra en märkbar skillnad på leendet för alla.
  • Ibland kan blekning förändra tandfärgen med nio nyanser eller mer, men de flesta som bleker sina tänder ser en förändring på mellan två och sju nyanser.
  • Varje behandling har sina för- och nackdelar. Laserbehandling och andra blekningsbehandlingar hos tandläkaren kan till exempel ge de mest dramatiska resultaten, men kostar mycket mer.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alla rättigheter förbehålles.

Kosmetisk tandvård