Oral and Dental Health Resourse Centre

Hur vita kan mina tänder bli?

En förändring på bara två eller tre nyanser kan göra en märkbar skillnad för leendet hos alla. Målet bör vara att nå din särskilda optimala vita nyans samtidigt som det ser naturligt ut.

Hur mycket dina tänder kan blekas beror på många faktorer — vissa kan du kontrollera (t.ex. om du använder en blekande eller icke blekande metod, eller procentandelen aktiva ingredienser i ett blekmedel) och vissa kan du inte kontrollera (t.ex. din naturliga tandfärg och hur väl dina tänder svarar på blekning).

  • En ljusaktiverad blekningsbehandling kan kosta 3 000 kr eller mer och resultatet är omedelbart och ger ofta mycket vitare tänder.
  • En särskild skena som tandläkaren skapar för blekning hemma kostar omkring 2 000 kr och du har den vanligtvis i munnen i flera timmar eller en hel dag eller natt i två veckor.
  • Blekande produkter som finns på apoteket eller i affären kan innehålla mycket lägre koncentrationer av aktiva ingredienser än produkter från tandläkaren. Lägre koncentrationer kan ge ett mindre dramatiskt resultat. Vitgörande tandkrämer hjälper också till att ta bort fläckar och underhålla nyligen blekta tänder till en mycket liten kostnad.

De flesta blekningar är inte permanenta

Personer som inte röker, inte dricker kaffe eller te märker ofta en mycket liten eller ingen förändring alls av tandfärgen efter en blekning i upp till fem år. Dina egna långsiktiga resultat beror på dina vanor och de specifika matvaror som du äter. Om du, som de flesta, tycker att det är svårt att helt sluta dricka kaffe, te, Coca-Cola, rödvin och andra livsmedel som ger fläckar, kan du behöva en uppfräschande behandling med jämna mellanrum.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alla rättigheter förbehålles.

Kosmetisk tandvård