Oral and Dental Health Resourse Centre

Vilka produkter för vitare tänder finns på apoteket eller i andra affärer?

Det finns ett stort utbud när det gäller att bleka tänderna – från vitgörande tandkrämer, särskilda geler och remsor till paket med vitgörande produkter. Dessa receptfria produkter ger ett prisvärt blekningsalternativ som är säkert för nästan alla.

  • Vitgörande tandkräm kan effektivt ta bort ytliga fläckar om den används regelbundet. De kan också hjälpa till att få dina nyligen blekta tänder att fortsätta se bra ut. Till skillnad från behandlingar hos tandläkaren, såsom blekning och laserbehandling, bekämpar du nya fläckar från kaffe, te eller tobak eller plack varje gång du borstar med en vitgörande tandkräm. Vitgörande tandkrämer hjälper dina nyligen blekta tänder att hålla sig vita längre.
  • Vitgörande geler verkar genom att ta bort ytliga fläckar och fläckar inuti tänderna. Eftersom de innehåller särskilda peroxidbaserade sammansättningar ser du troligen en större förändring av din tandfärg med en vitgörande gel än med bara en vitgörande tandkräm. Du använder den genom att applicera den genomskinliga vitgörande gelen på tänderna med en borste enligt instruktionerna.
  • Vitgörande remsor appliceras också direkt på tänderna och används under 30 minuter två gånger om dagen.
  • Paket med vitgörande produkter innehåller blekningsmaterial, ofta med en peroxidkoncentration som är lägre än vad du skulle få med en skena som skapats hos tandläkaren. Blekningsmaterialet appliceras på tänderna med en skena som finns i två varianter:
    • En formbar skena som du kokar i vatten och sedan biter i för att forma den efter dina tänder. Du lägger blekningsmaterial i skenan och har den på tänderna enligt tillverkarens instruktion.
    • Skenor som inte går att forma är de billigaste blekningsalternativet med bettskena (kostar bara ca 200 kr). De fungerar som de skenor som beskrivits ovan, men du kokar dem inte först utan väljer bara den storlek som passar dig.

Vilket paket med vitgörande produkter man ska välja beror på hur snabbt man vill ha resultat, hur känsligt ditt tandkött är och hur mycket du vill betala. Med alla blekningsmetoder för hemmabruk löper du risk att få tillfälligt känsliga tänder eller irriterat tandkött. Det är en bra idé att tala med din tandläkare innan du börjar en blekningsbehandling.

Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alla rättigheter förbehålles.

Kosmetisk tandvård