Oral and Dental Health Resourse Centre

Vanliga problem

Vanliga problem
Expertsvar på vanliga frågor kring munvård.

Hål och karies

Vad är hål i tänderna (karies)?

Karies är den latinska beteckningen för hål i tänderna. Men det är också en sjukdom. Hål i tänderna beror till stor del på vår livsstil - vad vi äter, hur vi tar hand om våra tänder och om tänderna regelbundet fluor tillförs. ärftlighet har också betydelse för hur lätt vi får hål i tänderna. Läs artikeln "Vad är hål i tänderna (karies)?"

Plack och tandsten

Vad är plack?

Plack är den klibbiga, vitaktiga beläggning som hela tiden bildas på tänderna av bakterier i munnen. Placket medverkar till att det blir hål i tänderna och också orsakar tandköttsproblem. När det utfälls kalk från saliven i placket bildas tandsten. Läs artikeln "Vad är plack?"

Vad är tandsten?

Tandsten är plack som har förkalkats. Den kan bildas på tänderna både över och under tandköttskanten och irriterar tandköttet. Med tandsten får placken en rå yta att växa och fästa på, vilket kan leda till karies och parodontit. Läs artikeln "Vad är tandsten?"

Tandköttssjukdom

Vad är gingivit? Tecken och symtom

Gingivit, det första stadiet i en tandköttssjukdom, kan upptäckas tidigt. Läs artikeln "Vad är gingivit? Tecken och symtom"

Vad är tandköttssjukdomar?

Tandköttssjukdomar omfattar först inflammation i tandköttet men kan sprida sig till käkbenet och rothinnan som omger och stöder tänderna. Sjukdomarna orsakas av bakterierna i plack som bildas på tänderna. Om placket inte tas bort varje dag med tandborstning och rengöring i tandmellanrummen kan tandköttsinflammationen övergå i parodontit. Slutresultatet kan bli att tänderna lossnar eller måste tas bort av tandläkaren. Läs artikeln "Vad är tandköttssjukdomar?"

Dental depuration och rotplaning för att hålla tänderna och munnen rena

Om en plackinfektion inte behandlas kan den sprida sig från tanden in i benet. Läs om hur dental depuration och rotplaning kan ta bort plack, tandsten och smittat tandkött och få din mun att bli frisk igen. Läs artikeln "Dental depuration och rotplaning för att hålla tänderna och munnen rena"

Tandköttskirurgi – vad behöver jag veta?

National Institutes of Health rapporterar att 80 procent av alla vuxna i USA har någon form av tandköttssjukdom. Denna infektion av ansamlat plack kan leda till förlust av tänder och tandben om det inte behandlas med tandköttskirurgi. Läs om vad du kan förvänta dig under ingreppet och hur du ska förebygga en infektion i framtiden. Läs artikeln "Tandköttskirurgi – vad behöver jag veta?"

Tandköttssjukdom och hjärt-kärlsjukdom

Aktuella studier visar att det kan finnas en koppling mellan din munhälsa och din hälsa i stort, inklusive parodontit och hjärt-kärlsjukdom. Läs artikeln "Tandköttssjukdom och hjärt-kärlsjukdom"

Tandköttssjukdom och diabetes

Parodontit kan ofta kopplas till diabetes och kan vara en av de kroniska komplikationerna med sjukdomen. Läs artikeln "Tandköttssjukdom och diabetes"

Afte, munsår och infektioner

Vad är afte och skador i munnen?

Mindre irritationer och småsår är vanligt i munslemhinnan. Många har också erfarenhet av svidande och brännande sår på kindens insida, på tungan och ibland på tandköttet. Sår på läpparna är vanligt vid förkylning. Läs artikeln "Vad är afte och skador i munnen?"

Känslighet

Vad är känsliga tandhalsar?

Känsliga tandhalsar orsakar smärta beroende på att tandköttet dragit sig tillbaka så att en del av rotytan syns. Denna täcks inte av emalj, bara av tunt rotcement som snabbt slits bort. Därför exponeras tusentals små kanaler som leder in till tandens nervcentrum (pulpan) vilket resulterar i att det gör ont när värme, kyla eller tryck når dessa kanaler. Läs artikeln "Vad är känsliga tandhalsar?"

TMJ/TMD: Temporomandibulär dysfunktion

Vad är temporomandibulär dysfunktion (TMD)?

TMD, eller temporomandibulär dysfunktion, innebär att leden som kopplar samman den övre och den nedre käken inte fungerar som den ska. Denna led är en av de mest komplexa lederna i kroppen och ser till att den nedre käken kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Alla problem som hindrar detta komplexa system av muskler, ligament, skivor och ben att fungera som de ska kallas TMD. Ofta känns TMD som att käken knakar eller klickar till, eller till och med ”fastnar” en stund. Det är ofta omöjligt att fastställa den exakta orsaken till att leden snedställts. Läs artikeln "Vad är temporomandibulär dysfunktion (TMD)?"

Visdomständer

Vad är visdomständer?

Visdomständer är de bakersta kindtänderna på varje sida i över- och underkäke. Man har alltså fyra visdomständer om alla anläggs och bryter fram, men det är vanligt att ett eller flera av anlagen saknas. Benämningen visdomstand kommer av att de bryter fram i 18-25-årsåldern eller senare. Läs artikeln "Vad är visdomständer?"

Muntorrhet

Vad är muntorrhet?

Muntorrhet innebär att du inte har tillräckligt saliv för att hålla munnen fuktig. Alla drabbas någon gång av muntorrhet, speciellt om man är nervös, upprörd eller stressad. Om man däremot är torr i munnen nästan jämt är det obehagligt och kan leda till allvarliga problem. Därför bör man utreda orsaken. Saliven inte enbart håller munnen fuktig så att man kan tugga och svälja; den hjälper till att smälta maten, skydda tänderna mot hål och förhindra infektioner genom att kontrollera bakterierna i munnen. Läs artikeln "Vad är muntorrhet?"

Mun- och tandvård samt problem