Oral and Dental Health Resourse Centre

Dålig andedräkt – har du det?

De flesta är inte medvetna om att de har dålig andedräkt, eller ”halitosis” som tandläkare kallar det. En av fyra har dålig andedräkt och vissa studier har visat att omkring 50 procent av den vuxna befolkningen har det.(1) Man beräknar att nära 60 miljoner människor lider av kronisk halitosis i USA.(2)

Vissa livsmedel, sjukdomar och vanor kan orsaka dålig andedräkt. I många fall kan du förbättra din andedräkt med rätt munhygien.

Om enkla egenvårdstekniker inte löser problemet kan du gå till tandläkaren eller läkaren för att utesluta att det ligger något allvarligare problem bakom din dåliga andedräkt.

Orsaker till dålig andedräkt

Dålig andedräkt kan orsakas av externa och interna faktorer. Externa faktorer kan vara den typ av mat som vi äter, såsom kryddstark eller doftrik mat (vissa kryddor som används i matlagning, vitlök, lök eller till och med tonfisk eller tacos). Om du tror att din dåliga andedräkt kan kopplas till den mat du äter, kan du överväga att registrera vad du äter för att fastställa om det är anledningen. Personer som använder tobak och alkohol kan också ha dålig andedräkt.

Interna faktorer inbegriper besvär med munnen som kan påverka kroppen som helhet. Tungan är en plats där bakterier kan fästa och växa. De flesta bakterier som orsakar dålig lukt producerar kemiska föreningar som ger dålig andedräkt som kallas volatila svavelföreningar. Dessa svavelföreningar som orsakar dålig andedräkt är vätesulfid och metylmerkaptan. De flesta av dessa bakterier finns längst bak på tungan.

Andra orsaker till dålig andedräkt kan inbegripa följande(3):

Problem med tänderna (dålig munhygien, gingivit och tandköttssjukdom)

Tandproteser (plack kan bildas och mat kan fastna på tandproteser)

Torr mun (dåligt salivflöde)

Problem med mun, näsa och hals (bihåle- eller halsinfektion och tonsillolit)

Systemiska sjukdomar (diabetes, lunginfektioner eller lungabscesser, njur-/leverskador, mag-tarmbesvär)

Patienter som bantar regelbundet

Gå till tandläkaren för att fastställa varför du har dålig andedräkt och fortsätt att rengöra munnen på rätt sätt med en antibakteriell fluortandkräm, använd tandtråd regelbundet och rengör tungan med en tungborste eller tungskrapa.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References:
1. American Dental Association, Council on Scientific Affairs: Association report: Oral Malodor, J Am Dent Asso 134:209-214, 2003.
2. The American Breath Specialists. Causes and Treatment of Bad Breath. Reviewed information at www.breath-care.com.
3. Bad Breath, Mayo Clinic, Reviewed information at www.mayoclinic.com

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem