Oral and Dental Health Resourse Centre

Olika sätt att kontrollera dålig andedräkt

Om du verkligen vill lära dig vad som ligger bakom din dåliga andedräkt bör du boka tid hos din tandläkare. Med hela din sjukdomshistoria och dina tandjournaler plus en undersökning av munnen bör tandläkaren kunna identifiera boven i dramat. Det finns flera olika orsaker till dålig andedräkt och kan bero på vissa livsmedel, alkohol eller cigaretter, dålig munhygien, tandköttssjukdomar, diabetes, muntorrhet, bihåle- eller halsinfektioner, lunginfektioner eller lungabscesser, njur-/leverskador, mag-tarmbesvär och kraftig bantning.

Behandling av dålig andedräkt

Det är viktigt att sköta sin munhygien noga två gånger dagligen hemma genom att borsta tänderna med antibakteriell fluortandkräm och använda tandtråd för att ta bort matrester och plack på tänder, bryggor och implantat samt borsta tungan för att ta bort bakterier som orsakar dålig lukt. En publicerad undersökning visade att borstning av tunga och tänder i kombination med användning av tandtråd under en tvåveckorsperiod väsentligt minskade både blödning från tandköttet och dålig andedräkt.1 En annan klinisk studie som utförts av University of Buffalos forskare på tandvård bekräftade att borstning två gånger dagligen med antibakteriell tandkräm och användning av en tandborste med tungskrapa kan få bukt med dålig andedräkt.2

Tungrengöring är nyckeln till fräschare, renare andedräkt

Det är mycket viktigt att rengöra tungan. Du kan köpa en Colgate 360-tandborste med tungborste på baksidan av tandborsten för rengöring av både tänderna och tungan.

fter att du borstat tänderna i över- och underkäken med en antibakteriell tandkräm vänder du på tandborsten och placerar tungborsten längst bak på tungan och drar den framåt mot tungspetsen. Efter att du har borstat den delen av tungan sköljer du av tungborsten med varmt vatten för att ta bort bakterier som orsakar dålig lukt. Placera sedan tungborsten på nästa sektion av den bakre delen av tungan och upprepa.

Rådgör med din tandläkare eller tandhygienist när du väljer munhygienprodukter för att få bort bakterier som orsakar plack och dålig lukt, och se över behandlingarna som ska göras hemma. Fråga också tandläkaren vilka munhygienprodukter som han eller hon tycker att du ska använda för att få bukt med dålig andedräkt (antibakteriell tandkräm, antiseptisk munskölj, tungborste eller tungskrapa och produkter för rengöring mellan tänderna).

Nyckeln till en ren, fräsch mun är att sköta sin munhygien regelbundet och på rätt sätt hemma, tillsammans med professionella rekommendationer som du fått från din tandläkare.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References:
1. Biesbrock, A, et al. Assessment of Treatment Responses to Dental Flossing in Twins., J Perio 77(8):1386-1391, 2006.
2. University of Buffalo (Peter Moses, Betsey Clark, Violet Maraszthy, Joseph Zambon, (University of Buffalo), P.K. Sreenivasan (Colgate), Abstract presented at 2008 AADR Meeting.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem