Oral and Dental Health Resourse Centre

Har du drabbats av bruxism?

Varför händer det?

Personal inom sjuk- och tandvården kan inte alltid säga vad den exakta orsaken till bruxism är, men det kan uppstå genom psykologisk stress som man måste hantera i vardagen. Stress kan kategoriseras på två sätt — av interna och externa faktorer.

Interna faktorer kan vara den mat du äter, din kondition, din mentala stabilitet, övergripande hälsa och välbefinnande och hur mycket sömn du får. Externa faktorer på psykologisk stress är den miljö du befinner dig i varje dag, interaktion med andra, när du är hemma och hur du hanterar problem under dagen.

Inverkan på munnen av bruxism

Det finns flera saker som kan hända i munnen vid bruxism:

  • Emaljen slits bort och eventuellt också dentinet
  • Tänder, bryggor eller implantat spricker eller bitar slås av
  • Tänderna kan vara känsliga
  • Tänderna kan börja värka eller sitta löst
  • Smärta i ansiktet på grund av man spänner käkmusklerna
  • Huvudvärk
  • Trötthet i ansiktet
  • Smärta i den temporomandibulära leden (käkbenet på endera sidan av munnen)

Behandling av problemet

De flesta som lider av bruxism bör gå till tandläkare/tandspecialist för att fastställa varför de har detta problem. Tandläkaren kan rekommendera att du använder en bettskena för att dämpa trycket eller tandgnisslandet när du sover. Tandläkaren kan även föreslå sätt att förhindra stress så att du kan mindre besvär av bruxism. Du bör även överväga att undvika mat såsom choklad och drycker som innehåller koffein och alkohol. Undvik att tugga med stor kraft. Tandläkaren eller käkkirurgen kan föreslå att du gör övningar för att slappna av i käkmusklerna under dagen. Om din bruxism är allvarligare kan du rekommenderas en bettskena och läkemedel som hjälper dig att slappna av eller sova djupare. Tandläkaren kan hjälpa dig att hitta orsaken och lösningar för att lindra problemet.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem