Oral and Dental Health Resourse Centre

Dental depuration och rotplaning för att hålla tänderna och munnen rena

Du går till tandläkaren var sjätte månad för kontroll och professionell rengöring, men så vid ett besök säger tandläkaren att du har en tandköttssjukdom. Tandköttssjukdom är en inflammation av tandköttet som kan påverka tänderna och benen i din mun. Plackbakterier, syror och vissa livsmedel bidrar till utvecklingen av tandköttssjukdom. Som tur är finns det två vanliga metoder för att hejda sjukdomen – dental depuration och rotplaning.

Dental depuration görs med manuella instrument, ultrasoniska instrument eller båda delar. Tandläkaren börjar behandlingen med en grundlig undersökning av din mun. Därefter används ett ultrasoniskt depurationsinstrument för att ta bort plackbakterier med soniska vibrationer. Det ultrasoniska depurationsinstrumentet tar bort tandsten (calculus), plack och biofilm från tandytan och under tandköttskanten. Ett manuellt instrument kan användas för att ta bort resten.

Rotplaning innebär en detaljerad depuration av rotytan för att minska inflammationen i tandköttet. Tandläkaren rengör rotytan och jämnar till ojämna områden för att förhindra att plack och biofilm bildas.

Hur känns det?

Om ditt tandkött är känsligt och sjukdomsdrabbat kan du få lokalbedövning. Om dina tänder är känsliga före eller efter en professionell rengöring kan det vara bra att använda en tandkräm mot känsliga tänder. Dental depuration och rotplaning kan kräva två till fyra besök beroende på sjukdomstillståndet i munnen. Om du har en tandköttssjukdom görs dental depuration och rotplaning först och därefter utförs tandköttskirurgi.

Bättre munhälsa

Tandhygienisten utbildar dig i hur du ska ta hand om dina tänder och ditt tandkött. Ni går igenom hur man använder tandtråd och borstar på rätt sätt för att hjälpa dig att slippa bakterier och tandsten i framtiden.

© Copyright Colgate-Palmolive Company 2010

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem