Oral and Dental Health Resourse Centre

Tandköttssjukdom och diabetes

Diabetes är en sjukdom där koppen inte producerar insulin eller inte använder insulin på rätt sätt. Insulin är ett hormon som behövs för att omvandla socker, stärkelse och annan mat till den energi som kroppen behöver. Av de över 20,8 miljoner barn och vuxna i USA som har diabetes är nästan en tredjedel inte medvetna om att de har sjukdomen.1 Aktuell forskning har visat att parodontit ofta kopplas till diabetes och kan anses vara en kronisk bieffekt av sjukdomen. En aktuell studie som omfattat över 200 personer granskade kopplingen mellan diabetes och parodontit. Resultatet av studien visar att personer med diabetes har en större förekomst av parodontit än personer som inte har sjukdomen.2

Viktiga faktorer att beakta vid bedömning av tandköttet och framtagning av behandlingsplaner för personer med diabetes inkluderar hur väl personerna kan styra ämnesomsättningen, hur länge de har haft sjukdomen, förekomsten av andra långsiktiga komplikationer av diabetes, förekomsten av andra riskfaktorer och deras allmänna välbefinnande.

Fokus bör läggas på att minska mängden bakterier och att eliminera biofilmen, både över och under tandköttskanten. Detta kan uppnås med traditionell djuprengöring förutom god munvård hemma. Behandlingen bör fokusera på förebyggande av tandköttssjukdom och inflammation i munnen, vilket är viktigt för att kontrollera munbesvär som kan kopplas till diabetes. Eftersom vi vet att bakterier är en riskfaktor för gingivit även hos friska diabetiker med god kontroll över sjukdomen bör patienterna uppmuntras att använda tandtråd regelbundet och borsta två gånger om dagen med tandkräm som ger antibakteriellt skydd.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

References

1. American Diabetes Association.
2. J Periodontol Mar; 76(3):418-25.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem