Oral and Dental Health Resourse Centre

Vad är tandköttssjukdomar?

Tandköttssjukdomar omfattar först inflammation i tandköttet men kan sprida sig till käkbenet och rothinnan som omger och stöder tänderna. Sjukdomarna orsakas av bakterierna i plack som bildas på tänderna. Om placket inte tas bort varje dag med tandborstning och rengöring i tandmellanrummen kan tandköttsinflammationen övergå i parodontit. Slutresultatet kan bli att tänderna lossnar eller måste tas bort av tandläkaren.

Det finns tre stadier av tandköttsinflammation:

 • Gingivit (tandköttsinflammation): Det är det tidigaste stadiet av tandköttssjukdom, en inflammation i tandköttet orsakad av plack som samlats i tandköttskanten. Om placket inte borstas bort varje dag bildar det ämnen som sätter igång en inflammation i tandköttet (gingivit). Du kanske märker att det blöder när du borstar tänderna. I detta tidiga stadium kan sjukdomen läka fullständigt, eftersom den inte brett ut sig till käkbenet och rothinnan som håller tänderna på plats.
 • Parodontit: På det här stadiet är också käkbenet och rothinnan skadade. Tandköttsfickorna har börjat bli djupare och där samlas plack. Rätt tandläkarbehandling och god munhygien kan normalt förhindra ytterligare skada. 
 • Avancerad parodontit: I det här stadiet av tandköttssjukdomen är stora delar av rothinnan och käkbenet förstörda. Tänderna kan flytta sig och bli lösa. Detta kan påverka tuggning och tal, och om en intensiv behandling inte hejdar sjukdomen kan det bli nödvändigt att dra ut tänderna.

Hur vet jag om jag har tandköttssjukdom?

Tandköttssjukdomar kan förekomma i alla åldrar. Om sjukdomen upptäcks tidigt kan den avhjälpas - så kontakta din tandläkare om du har något av följande symtom:

 • Tandköttet är rött, svullet eller ömt.
 • Tandköttet blöder vid tandborstning eller när du gör rent mellan tänderna.
 • Tänderna ser längre ut.
 • Det har blivit avstånd mellan tänder som tidigare stått ihop. Tänderna har flyttat sig.
 • Det sätt som tänderna biter ihop har ändrats.
 • Dålig andedräkt som aldrig försvinner eller dålig smak i munnen

Hur behandlas tandköttssjukdomar?

 • De tidiga stadierna av tandköttsproblem går ofta tillbaka med riktig tandborstning och rengöring av tandmellanrummen. God munhygien förhindrar att det samlas plack.
 • En professionell rengöring av tandläkare eller tandhygienist är det enda sättet att ta bort plack som hårdnat till tandsten.
 • Tandläkaren eller tandhygienisten rengör eller skrapar tänderna för att ta bort tandsten över och under tandköttskanten. Detta är ofta tidskrävande.
 • Ibland är det nödvändigt med en mindre operation då man under bedövning lyfter lite på tandköttet så att man kommer åt att rengöra rotytorna ordentligt.

Med regelbundna kontroller kan tidiga tandköttsproblem behandlas innan problemen blir allvarliga. Om du har svåra problem krävs behandling hos tandläkaren.

GumDiseaseHealthy

Friskt tandkött -  Friskt tandkött är blekrosa, fast och blöder inte. Det sitter åt tätt kring tänderna.

Gingivitis

Gingivit - Tandköttet är inflammerat. Det ser rött och svullet ut och kan blöda vid tandborstning.

Periodontis

Parodontit - Tandköttet har börjat dra sig tillbaka och blottar en del av rotytan. Ofta fördjupas tandköttsfickorna och där samlas plack. Inflammationen fortsätter och brer ut sig till käkben och rothinna.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem