Oral and Dental Health Resourse Centre

Emaljerosion – hur det påverkar dina tänder

Du är vad du äter, och att se till att du äter och dricker rätt livsmedel på rätt sätt är viktigt för dig och dina tänder. Om du äter för mycket sura livsmedel kan det slita ner din tandemalj (det yttre lagret som täcker dina tänder) och exponera dentinet som ligger under. En multicenterundersökning visade att erosion av tänder ökar i USA, vilket gör det viktigare än någonsin tidigare att förebygga detta. (1)

Vad är emaljerosion?

Emaljerosion sker när emaljen på tänderna slits bort eller reduceras genom en kemisk process med syror. Det finns två olika typer av emaljerosion:

1. Invändig erosion – orsakas av magsyra och regurgitation från magsäcken på grund av medicinska eller psykologiska besvär (t.ex. sura uppstötningar, anorexi, bulimi, etc.).

2. Utvändig erosion – sker när syror i maten (t.ex. socker, sockerfri läsk, fruktdrycker, kolsyrade drycker, etc.) bidrar till att göra munnen mycket syrlig.

Tecken på emaljerosion

När tandens emalj slits ner kan det göra att flera olika saker inträffar:

  • Tänderna kan slitas ner mer.
  • Tänderna blir missfärgade eftersom emaljen har slitits ner och dentinet exponerats. Se dentin i gult på bilden nedan.
  • Tandkänslighet kan uppstå eftersom emaljen har slitits ner både på läpp- och tungsidorna av tänderna och dentinet är ett mjukare material än emaljen och är mer känsligt för beröring, luft, bitkraft och exponering för syror.
  • Kanten på framtänderna kan se transparenta ut.

Om du märker dessa typer av förändringar i munnen bör du kontakta tandläkaren och boka en tid för professionell konsultation och undersökning av tänderna.

Vilka förändringar kan göras för att förbättra dina tänder?

När du har varit hos tandläkaren vill du kanske diskutera vilka åtgärder som krävs för att  minska erosionen i munnen:

1) Hur länge har du lidit av emaljerosion?

2) Identifiera hur ofta du intar sur mat och på vilket sätt.

3) Tala med en nutritionist för att få en utvärdering av dina matvaror och minska intaget av sura livsmedel.

4) Ta reda på om du har sura uppstötningar, regurgitation eller ätstörningar.

5) Ta reda på vilka tänder som behöver bytas ut med kosmetisk restaurering och/eller bondingmedel.

Dental erosion drabbar alla åldersgrupper och verkar vara relaterat till dentinhyperkänslighet. (2) Sura livsmedel behöver uteslutas eftersom de kan orsaka tanderosion. En tandkräm mot ilningar i tänderna kan också användas om den har liten slipande verkan. Man kan överväga att lägga ett tätnings- eller bondingmedel för att minska erosionen. Att applicera fluor hjälper till att öka motståndskraften mot upplösningen på grund av syra, snarare än att remineralisera tanden.

Tala med din tandläkare för att diskutera alternativ för att behandla emaljerosion och vilken typ av estetisk behandling som han/hon skulle vilja ge dig.

References:

  1. Information obtained on the U.S. Health and News Web site at http://health.usnews.com/usnews/health/healthday/080312/dental-erosion-on-rise-in-us_pr.
  2. Smith, BGN, Robb ND. The prevalence of toothwear in 1007 dental patients. J Oral Rehabil 1996, 23:232-239.
© Copyright Colgate-Palmolive Company 2010

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem