Oral and Dental Health Resourse Centre

Behandlingsalternativ för tandkänslighet

Tandkänslighet – Översikt

Tandkänslighet beror på exponering av dentin, den del av tanden som täcker nerven, antingen genom förlust av emaljlagret eller att tandköttet har dragit sig tillbaka. Temperaturförändringar och vissa livsmedel (sura eller söta) kan få tänderna att smärta. Smärtan försvinner ofta efter en kort tid.

Dentinet innehåller ett stort antal porer eller tuber som löper från utsidan av tanden till nerven i mitten. När dentinet är exponerat kan dessa tuber stimuleras av temperaturförändringar eller vissa livsmedel. Här är en bild på hur dentintuberna ser ut under mikroskop:

Microscopic view of dentin

Det bästa sättet att ta reda på varför en tand är känslig är att låta en tandläkare undersöka dina tänder. Tandläkaren kan leta efter tecken på exponerat dentin och göra tester för att fastställa den verkliga orsaken till känsligheten. Ibland beror känsligheten på ett hål eller på tandköttssjukdom – detta kan behandlas för att bemöta känsligheten. I andra fall kan orsaken till känsligheten vara att emaljen har försvunnit genom slipning eller erosion, eller att tandköttet har dragit sig tillbaka, vilket har exponerat rötterna.

Vad kan man göra?

Om känsligheten beror på ett hål kan man lägga en lagning. Om orsaken är tandköttssjukdom kan tandläkaren göra en grundlig rengöring av området.

Om orsaken är att dentinet har exponerats finns det ett antal behandlingar som kan göras hos tandläkaren eller hemma för att minska känsligheten.

 • Behandling hos tandläkaren:
  • Fluorlack kan appliceras på exponerade områden, vilket stärker emaljen och dentinet.
  • Fluorskum eller -gel kan läggas i en bettskena som du sedan har i munnen i 3–5 minuter, vilket ger tänderna en hög koncentration av fluor för att stärka områdena.
  • Ett bondingmedel, det material som används för att fästa tandfärgade fyllningar på tänderna, kan användas för att försegla dentinytan och ge en barriär mot det som orsakar känsligheten.
 • Hemma:
  • Använd en mycket mjuk tandborste med tandkräm som inte slipar.
  • Borsta rätt och borsta inte för mycket.
  • Använd en tandkräm som tagits fram särskilt för att lugna nervtrådarna i tanden.
  • Använd en tandkräm med hög fluorhalt (som du får av din tandläkare) för att stärka tandens yta.

Det finns ett antal behandlingar tillgängliga och din tandläkare kan hjälpa dig att hitta de som fungerar bäst, beroende på din situation. Be alltid om hjälp av en tandläkare – försök inte att diagnostisera problemet själv. Det kan vara ett tecken på något allvarligare, och bara en yrkeskunnig person kan säga vad det verkligen är.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem