Oral and Dental Health Resourse Centre

Vad är känsliga tandhalsar?

Känsliga tandhalsar orsakar smärta beroende på att tandköttet dragit sig tillbaka så att en del av rotytan syns. Denna täcks inte av emalj, bara av tunt rotcement som snabbt slits bort. Därför exponeras tusentals små kanaler som leder in till tandens nervcentrum (pulpan) vilket resulterar i att det gör ont när värme, kyla eller tryck når dessa kanaler. 

Om smärtan gör att du inte kan borsta tänderna ordentligt riskerar du att få tandköttsinflammation eller hål i tänderna.

Hur vet jag om jag har känsliga tandhalsar?

Om du någon gång har känt en smärtförnimmelse i tänderna när du har ätit eller druckit något varmt eller kallt, då har du känt av någon känslig tandhals. Tillståndet som är vanligt kan ofta komma och gå.

Hur behandlar jag känsliga tandhalsar?

Prata i första hand med din tandläkare eller tandhygienist.

Känsliga tandhalsar kan ofta behandlas med framgång påtandkliniken. Din tandläkare eller tandhygienist kan skriva ut en fluorgel som du kan borsta med eller ett munvatten med fluor. Du kan också prova tandkräm med bara lite slipmedel som är anpassad för känsliga tandhalsar. Fråga din tandläkare vilka produkter som passar just dig.

Var noga med att borsta tänderna skonsamt med fluortandkräm. Då minskar risken att de slits ned vilket kan ge problem med känsliga tandhalsar.

Relaterade artiklar

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandvård samt problem