Oral and Dental Health Resourse Centre

Skötsel och byte av tandborsten

Hur sköter jag min tandborste?

För att tandborsten ska hålla sig fräsch och du ska hålla dig frisk bör du se till att tandborsten torkar mellan användningarna. Tandborstar blir lätt en grogrund för baciller, svamp och bakterier som efter ett tag kan nå höga nivåer. Efter att du har använt tandborsten bör du skaka den kraftigt under rinnande vatten och förvara den i upprätt läge så att den kan torka ut.

För att förhindra att förkylnings- och influensavirus vandrar mellan borstar bör du se till att din tandborste inte vidrör någon annans tandborste. En vanlig tandborsthållare med plats för flera borstar så att de kan stå upprätt är en värdefull investering för familjens hälsa.

Hur ofta bör jag byta tandborste?

De flesta tandläkare är överens om att du bör byta tandborste var tredje månad. Studier visar att efter tre månader av normalt slitage är tandborstar mycket mindre effektiva för att ta bort plack från tänderna och tandköttet jämfört med nya tandborstar. Stråna bryts ner och blir inte lika effektiva för att komma åt alla svåra vinklar runt tänderna.

Det är också viktigt att byta tandborste efter att du har varit förkyld, haft influensa, en muninfektion eller ont i halsen. Baciller kan nämligen finnas kvar i tandborstens strån och leda till en ny infektion. Även om du inte har varit sjuk kan svamp och bakterier växa i borstens strån – ytterligare ett skäl till att byta tandborste regelbundet.

Hur skyddar jag tandborsten när jag är ute och reser?

Ett tandborstfodral i plast skyddar borsten från att bli hoptryckt eller platt i necessären. Efter att du har borstat bör du dock låta tandborsten torka utanför fodralet, för att minska spridningen av baciller.

Relaterade videoklipp

Mun- och tandvård samt problem