Oral and Dental Health Resourse Centre

Kan fluor hjälpa vuxna?

Att se till att du får tillräckligt med fluor är något av det viktigaste för att undvika hål i tänderna.

Fluor är inte bara till för barn.

”Alla bör få fluor varje dag”, säger dr Joan Gluch, biträdande dekan för den akademiska verksamheten och chef för hälsofrämjande vid University of Pennsylvania School of Dental Medicine. ”Fluor är inte bara till nytta för barn.”

För tjugo år sedan trodde tandläkare att fluor främst verkade genom att stärka framväxande tänder innan de kommit upp i munnen, vilket innebar att unga barn var främsta fokus för arbetet med fluor. Nu har forskning visat att topikalt fluor i tandkräm, munskölj och fluorbehandlingar troligen är viktigare för att bekämpa karies än för att stärka tänder under utveckling.

”Vissa vuxna tror att det är naturligt att få hål och tappa tänderna när de blir äldre”, säger dr Gluch. ”Det behöver inte hända.”
Trots att alla bör använda fluor varje dag löper vissa vuxna högre risk för karies och kan behöva ett mer intensivt tillskott. Ta reda på om du är en av dem genom att svara på följande frågor:

1. Tar du några läkemedel som får din mun att bli torr? Har du någon sjukdom som ger muntorrhet?

Många vuxna tar läkemedel som kan ge torr mun, eller xerostomi. Många vanliga läkemedel har denna biverkning, inklusive allergimedicin, antihistaminer, läkemedel mot ångest och blodtryckssänkande medicin.

Vissa sjukdomar, främst Sjögrens syndrom, kan också orsaka torr mun.

”Utan saliv löper du större risk att få hål i tänderna”, säger dr Gluch. Det beror på att saliven hjälper till att neutralisera syrorna i munnen och sköljer bort matpartiklar som ger bränsle till bakterier som orsakar karies. Saliven innehåller många ämnen, inklusive fluor, som hjälper till att hålla tänderna kariesfria.

Om du har torr mun kan du prova att använda ett munskölj med fluor för att fukta munnen och skydda dina tänder. Saliversättning finns också på apoteket och många människor använder dem för att ersätta den saliv de förlorat. Dr Gluch säger även: ”Sluta inte ta din medicin! Vissa människor suger på hårt godis för att öka salivflödet, men det ger bara mer socker i munnen. Drick mer vatten, använd sockerfritt godis om du måste och använd fluor dagligen.”

2. Har ditt tandkött dragit sig tillbaka så att mer av dina tänder syns eller har din tandläkare sagt att det gjort det?

När du nått vuxen ålder har du troligen haft någon form av tandköttssjukdom som får tandköttet att dra sig tillbaka och exponera mer av dina tänder. Detta ger bakterierna mer utrymme att röra sig och leder till en högre risk för hål i tandrötterna. Till exempel har över hälften av alla vuxna över 75 år karies i tandrötterna. Om tandläkaren har behandlat dig för tandköttssjukdom kan ditt tandkött ha omformats och rötterna exponerats, vilket också kan leda till karies.

För att skydda tandrötterna kan tandläkaren applicera fluorlack eller -gel på dem och du kan använda munskölj som innehåller fluor eller receptbelagt fluorgel.

3. Har du behövt laga en tand under det senaste året?

Om du lagat en tand nyligen löper du risk att behöva laga fler, säger dr Gluch. ”Om du är typen som behöver en [lagning] per år eller vartannat år är något fel och du behöver extra fluor”, säger hon.

4. Har du kronor och/eller bryggor?

Kronor är inte säkra mot hål. Så länge du har kvar något av den naturliga tanden löper du risk. ”Om du har en krona eller krona med brygga löper du risk för karies där kronan möter tanden och du behöver fluor”, säger dr Gluch.

5. Har du tandställning?

”Många tonåringar och vuxna använder ortodontianordningar. Det fastnar mycket bakterier i dem och det är svårt att borsta bort”, säger dr Gluch. ”Människor kan få hål kring kronorna, så vi rekommenderar munskölj och gel med fluor för att mineralisera tänderna.”

6. Får du eller har du fått strålbehandling mot huvudet eller halsen?

Vuxna som får strålbehandling mot huvudet och halsen löper mycket hög risk för karies, eftersom strålningen skadar deras spottkörtlar, vilket ger torr mun. Saliven hjälper mot karies, så personer med torr mun löper högre risk för karies.

Vi rengör patienternas tänder innan strålbehandlingen och ger dem extra fluor”, säger dr Gluch. ”Efteråt växer spottkörtlarna inte fram igen, så muntorrheten blir permanent. Vi rekommenderar de här personerna att gå till tandläkaren varannan eller var tredje månad och alltid använda extra fluor.”

Vad man kan göra

Oavsett risken bör alla vuxna använda fluortandkräm. Munvatten med fluor finns också att köpa receptfritt och kan användas en eller två gånger om dagen. Tandkräm ger omkring 1 000 ppm fluor och munskölj omkring 250 ppm.

Om du tror att du har hög risk för karies ska du be om att få fluorbehandling hos tandläkaren. Under en behandling torkar tandläkaren eller tandhygienisten av dina tänder och antingen penslar en gel på dem eller lägger en gel eller ett skum i tandskydd, som sedan placeras i munnen i en till fyra minuter. Du kan också få ett lack eller en gel på tandrötterna. Du ombeds att inte dricka eller äta något och att undvika rökning i 30 minuter efter behandlingen. Fluorbehandlingar hos tandläkaren ger fluor i höga nivåer på mellan 9 000 ppm och 20 000 ppm, beroende på typ.

Du kan även ge dig själv en fluorbehandling hemma varje dag. Fluoren i dessa behandlingar – som vanligen består av receptbelagd gel — innehåller mellan 1 000 ppm och 5 000 ppm fluor. Tandläkaren eller tandhygienisten kan föreskriva dessa behandlingar baserat på dina särskilda behov och risker för karies.

Tala med din tandläkare för att fastställa hur stor risken är att du ska få karies. Tandläkare och tandhygienister föreskriver fluorprodukter i kombination med god munhygien, kontroll av småätande och kolhydrater samt användning av antimikrobiella produkter för att minska risken för mer karies.

”Vuxna ska kunna lita på att tandproblem inte behöver vara en del av åldrandet”, säger dr Gluch. ”Fluoranvändning och andra förebyggande program kan se till att vuxna får behålla friska tänder när de åldras.”

©2001-2002 InteliHealth Inc. Alla rättigheter förbehålles.

Last Updated: 11/13/2001

Relaterade videoklipp

Relaterade produkter

Mun- och tandhälsa i alla åldrar