Oral and Dental Health Resourse Centre

Varför ditt barn kan behöva en luckhållare

Barn kan behöva luckhållare om de tappar en tand tidigt eller om mjölktänder dras ut på grund av karies. Om detta är fallet är det viktigt att känna till fördelarna med att använda en luckhållare och hur det kan hjälpa till att främja barnets tandhälsa.

En luckhållare är en anordning i akryl eller metall som specialtillverkats av en tandläkare eller ortodontist. Den kan antingen vara avtagbar eller fast monterad i barnets mun. Syftet är att hålla platsen öppen så att permanenta tänder kan komma upp på rätt plats. Mjölktänder är viktiga för utvecklingen av tänderna, käkbenen och musklerna och hjälper de permanenta tänderna att komma på rätt plats när mjölktänderna försvunnit. Om platsen inte bevaras kan tänderna flytta sig in i den öppna platsen och det kan kräva ortodontibehandling. Alla barn som tappar mjölktänder tidigt eller får mjölktänder utdragna behöver inte någon luckhållare. Man bör dock rådgöra med en tandläkare eller ortodontist för att avgöra om det behövs en luckhållare.

Typer av luckhållare

Det finns två typer av luckhållare för barn: avtagbara och fasta.

  1. Avtagbara – avtagbara luckhållare liknar ortodontianordningar och är vanligen gjorda av akryl. I vissa fall kan en artificiell tand användas för att fylla en plats som måste hållas öppen för den tand som ännu inte har kommit upp.
  2. Fasta – det finns fyra olika typer av fasta luckhållare: unilateral, krona och ögla, distal shoe samt lingualbåge.

De unliaterala platshållarna och krona och ögla placeras på en sida av munnen för att hålla platsen öppen för en tand. Den unilaterala luckhållaren fästs runt utsidan på tanden och kopplas till en metallslinga som håller platsen intakt. Kronan och öglan är en faktisk krona som täcker tanden och fästs på slingan för att se till att det finns plats för den tand som ska komma upp.

En distal shoe används vanligen för de första permanenta molarer som inte kommit upp. Det är en mer komplicerad luckhållare eftersom toppen på metallen förs in under tandköttskanten för att se till att den öppna platsen inte stängs. En tandläkare måste övervaka utvecklingen av den kommande permanenta molaren för att se till att den kan komma upp på rätt sätt med denna luckhållare.

Lingualbågen är vanligen tvåsidig och kan fästas på molarer och anslutas med en tråd på insidan av de undre framtänderna. Vanligen används detta när det saknas mer än en tand.

Ibland kan barn sakna tänder på grund av medfödda sjukdomar och kan kräva en partiell tandprotes istället för en luckhållare. Det är viktigt att gå till tandläkaren för att avgöra om detta är ett alternativ.

Att ha luckhållaren

När luckhållaren har tillverkats av tandläkaren eller ortodontisten kan det ta några dagar för barnet att vänja sig vid att ha anordningen, oavsett om den är avtagbar eller fast. Tandläkaren bör gå igenom med barnet och föräldern hur man rengör luckhållaren noggrant så att tandköttet håller sig friskt och fritt från plack. Barnet bör få noggranna instruktioner för tandborstning och användning av tandtråd för bästa munhygien.

Om luckhållaren sitter fast är det viktigt att undvika att tugga seg och sockerhaltig mat, tuggummi eller godis, som kan få anordningen att lossna eller fastna i den. Man bör inte trycka på luckhållaren med tungan eller fingrarna, eftersom det kan få den att lossna eller böjas.

Barnet bör gå till tandläkaren eller ortodontisten regelbundet för att övervaka hur behandlingen med luckhållaren fortskrider och fortsätta att gå till tandläkaren för rengöring av tänderna var sjätte månad.

© Copyright 2009 Colgate-Palmolive Company

Mun- och tandhälsa i alla åldrar