Colgate® PerioGard - behandling och vård för friskare tandkött

 

PerioGard. Hjälper ditt tandkött. 

Hela sortimentet av PerioGard-produkter har utvecklats med tandläkare för att ge effektiv daglig tandköttsvård.

Friskt tandkött är viktigt för den allmänna hälsan

 

Tandköttsproblem är en av de vanligaste munsjukdomarna och ofta upptäcks de första tecknen för sent och behandlas inte i tid. Konsekvenserna kan därmed bli ohjälpliga. Hälsan hos tandköttet och tänderna kan också ha en inverkan på det allmänna välbefinnandet.

Om behandling uteblir kan konsekvenserna bli allvarliga
Om tandköttsinflammation inte stoppas kan den spridas till käkbenet och angripa tandköttet i etapper (i.e. parodontit). Detta kan leda till tandlossning. Kronisk gingivit kan också förknippas med allmänna hälsoproblem som diabetes, hjärtsjukdomar och luftvägssjukdomar.

Plack som en orsak till gingivit
Den friska munhålan är vanligtvis befolkad av 400 till 1000 typer av bakterier, varav de flesta lever i en komplex jämvikt i placket. Tandköttsproblem (gingivit eller parodontit) utvecklas när denna balans störs av dålig hygien.

Tandköttsproblem orsakas av ansamling av bakterier i placket. Om denna plack inte avlägsnas av tandvård medan den fortfarande är mjuk, stelnar den genom lagring av mineraler: tandsten skapas. Till följd av detta kan tandköttsproblem uppstå.

Friskt tandkött

  • Ljusrosa färg
  • Ligger nära tanden
  • Blöder inte

Inflammerat tandkött

  • Rodnad
  • Svullnad
  • Blöder lätt vid beröring eller användning av tandtråd
  • Uppbyggnaden av plack blir mer synlig

Lär dig mer om riskfaktorer och riskgrupper.

 

Vissa riskfaktorer ökar sannolikheten för att parodontit utvecklas.

Rökning

Diabetes

Graviditet

Ålder

Stress

Högt blodtryck

Rökning

Rökare löper 2,5 till 6 gånger större risk att utveckla en inflammatorisk sjukdom än icke-rökare. Parodontit är vanligtvis allvarligare hos rökare och chanserna för behandling samt återhämtning är sämre.

Diabetes

Diabetes kan förändra mycket – inklusive tandköttet: blodtillförseln är dålig och försvarsmekanismerna försvagas. Om detta utvecklas till tandköttsinflammation kan inflammationen spridas i hela kroppen och påverka olika organ. Risken för parodontit ökar tre gånger för personer med diabetes.

Graviditet

På grund av hormonförändringen lossas vävnaden i munslemhinnan och tandköttet tillförs mer blod - ofta blir svullnad och blödande tandkött resultatet. Bakterier i tandplacket har då ett enkelt jobb och kan orsaka inflammation i tandköttet (gingivit). Därifrån kan inflammatoriska processer stråla ut i hela kroppen – inklusive ditt barn.

Ålder

Tandköttsproblem kan uppstå i alla åldrar. Särskilt i kombination med andra riskfaktorer som rökning eller diabetes. Men som flera studier visar har risken att utveckla sjukdomen visat sig öka med åldern.

Stress

Stressiga situationer påverkar tandköttets hälsa. Munhygien försummas ofta under psykisk stress. Detta främjar också ansamlingen av plack.

Högt blodtryck

Vissa läkemedel som används för att behandla högt blodtryck (t.ex. nifedipin, amlodipin, nitrendipin) kan orsaka tandköttstillväxt. Dessa kan främja bildandet av bakteriell plack och försvåra tandvården.

 

PerioGard. Ett komplett utbud av produkter specialiserade för tandköttsvård och dagligt bruk.

 

Tandkräm för dagligt bruk

 

Tandborste med mjuka borststrån

 

Munskölj för tandköttsproblem

 

Lär dig mer om tandköttsvård