Hur man borstar: en guide till perfekt teknik
Badge field

Hur man borstar: en guide till perfekt teknik

Published date field

 

Det tar åtminstone två minuter att borsta tänderna ordentligt - ja, det är riktigt, 120 sekunder. De flesta borstar betydligt kortare. Pröva att ta tiden på hur många sekunder du borstar tänderna. Använd "vridmetoden" eller "gnuggmetoden" (se illustrationerna). Var extra noga med att göra rent längs tandköttskanten. Kindtänderna kan vara svåra att borsta effektivt, genom att de är svårare att komma åt eftersom det är ont om plats för borsten.

Även fyllningar och andra tandlagningar, t.ex. kronor, ska borstas rena. Man ska vara noggrann och koncentrera sig så att man inte hoppar över något område. Det kan t.ex. göras på följande sätt:

  • Borsta framsidorna på tänderna i överkäken, fortsätt därefter med framsidorna på tänderna i underkäken.
  • Borsta därefter baksidorna på tänderna i överkäken och baksidorna på tänderna i underkäken.
  • Borsta till sist tuggytorna på kindtänderna.
  • Eventuellt kan man också borsta tungans yta.
brush1 brush2 brush3

"Vridmetoden": Håll den mjuka borsten mot tandytan och tandköttet i 45 graders vinkel och gör en vridande rörelse ner över tandytan.

En del människor tycker att vridmetoden är svår att utföra.

"Gnuggmetoden": Med den mjuka tandborsten gnuggar man med små rörelser fram och tillbaka. Det är viktigt att också tandytan närmast tandköttskanten blir ren. Gör det systematiskt så glömmer du inget ställe. Borsta t.ex. först tändernas insidor, därefter utsidorna och till sist tuggytorna.

Om man har lätt för att få dålig andedräkt och dålig smak i munnen kan det vara en god idé att försiktigt rengöra tungans ovansida med tandborsten.

Vilken typ av tandborste ska jag använda?

De flesta tandläkare och tandhygienister är eniga om att det är lämpligt att använda en mjuk tandborste för att avlägsna plack och matrester från tänderna. Dessutom bör storleken på tandborstens huvud vara lagom så att det kommer åt överallt i munnen. Speciellt de bakersta tänderna kan vara svåra att borsta ordentligt rena.

En elektrisk tandborste kan vara ett gott alternativ för många. Den gör det enklare att borsta tänderna effektivt. Om man tycker att det är svårt att få ett bra resultat med en vanlig tandborste eller om man har svårt att utföra de fina tandborströrelserna så kan en elektrisk tandborste vara ett gott val.

Hur viktig är tandkrämen?

Det är viktigt att du använder en tandkräm som hjälper dig på bästa sätt. Det finns idag ett stort urval av tandkrämer. Deras effekt är oftast inriktad mot hål i tänderna (karies), men samtidigt också mot tandköttsbesvär, tandsten, missfärgade tänder eller isande tänder. Viktigast av allt är att tandkrämen innehåller fluor. Fråga tandläkaren eller tandhygienisten vilken tandkräm som är bäst för dig.

Hur ofta ska jag byta tandborste?

Du bör byta ut din tandborste när den börjar visa tecken på att vara sliten, t.ex. när borststråna börjar spreta i olika riktningar. Vid normal användning kan du räkna med att en tandborste håller cirka tre månader.

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu