Fluorhalt i vatten - är vatten utan fluor dåligt för din mun?
Badge field

Flaskvatten och fluor: vad du behöver veta

Published date field

Flaskvatten och fluor

Fluor är ett mineral som förekommer naturligt i vissa livsmedel och dricksvatten. Vi får i oss fluor i vatten genom naturligt förorenat dricksvatten, flaskvatten, mat (exempelvis bordssalt, fisk och te) samt olika tandvårdsprodukter.

Om jag dricker vatten på flaska, får jag tillräckligt med fluor då?

Ett antal faktorer påverkar om du får tillräckligt med fluor, bland annat:

  • Fluorhalten i ditt flaskvatten, som kan skilja sig åt mycket mellan olika märken. Om fluorhalten inte anges på etiketten bör du kontakta företaget och fråga.

  • Mängden flaskvatten som du dricker under dagen.

  • Om du dricker vatten som innehåller fluor i skolan, på jobbet eller någon annanstans.

Om du till största delen dricker flaskvatten bör du rådfråga din tandläkare om du behöver extra fluorbehandling — särskilt om du har barn. Din tandläkare kan rekommendera fluortabletter eller -droppar om han eller hon tror att ditt barn inte får tillräckligt med fluor.

Fluoridets betydelse för tandhälsan

Fluor skyddar mot karies genom att stärka tändernas emalj. Vid en undersökning på 1930-talet upptäckte forskare att människor som växte upp med dricksvatten som innehöll naturligt fluor hade upp till två tredjedelar färre hål i tänderna jämfört med de som bodde i områden där dricksvattnet inte innehöll fluor. Men för höga halter fluor kan även ge gula fläckar på tänderna. Därför är det även viktigt att reglera mängden fluor i vårt dricksvatten för att främja tandhälsa. I Sverige är detta riktvärde 1,5 mg per liter.

Jämförelse av flaskvatten och kranvatten

I Sverige har vi tillgång till friskt och gott kranvatten dygnet runt. Dessutom är ett glas vatten från kranen minst lika hälsosamt som mineralvatten på flaska. Men trots detta säljs ca 25 liter flaskvatten per person och år. Jämfört med vanligt dricksvatten innehåller flaskvatten högre halter natrium (dvs. salt). Medan vanligt kranvatten har en natriumhalt på i genomsnitt 5 mg per liter, innehåller Ramlösa och Loka mer än 100 mg per liter.

Tandläkarens rekommendationer om fluoranvändning

Fluor (eller fluorid som det egentligen heter) har använts i över 70 år för att förebygga karies. Enligt Sveriges Tandläkarförbund är fluorid det bästa vi har att tillgå för att motverka karies. För att uppnå en kariesförebyggande effekt ska fluorid tillämpas regelbundet på tandytan i form av två centimeter fluoridtandkräm på tandborsten samt sköljning med fluorid som komplement. Borsta tänderna i två minuter två gånger om dagen för bästa effekt. För små barn ska mängden tandkräm vara lika stor som barnets lillfingernagel.

Förebyggande åtgärder mot karies utan fluor

Du har säkert hört rykten om att fluor kan vara skadligt för hälsan, vilket har lett till att många väljer bort tandkrämer med fluor. Om man inte vill använda fluor i sin tandvårdsrutin finns det även alternativ utan fluor. Tandkräm utan fluor innehåller mineraliska slipmedel som försiktigt tar bort beläggningar utan att angripa emaljen. Vid regelbunden användning av dessa tandkrämer kan de förebygga både karies, tandsten och plack. Men trots förekomsten av dessa alternativ står tandläkare fast vid att fluor är det bästa skyddet för att förebygga och stoppa kariesprocessen, samt att det inte finns några belägg för att fluor i tandkräm kan påverka människors hälsa negativt.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu