Vad är bra munhygien?
Badge field

Vad är bra munhygien?

Published date field

God munhygien gör att munnen ser frisk ut och luktar gott. Det innebär att:

  • Dina tänder är rena och fria från bakteriebeläggningar (plack) och matrester.

  • Tandköttet är rosa och gör inte ont eller blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd.

  • Dålig andedräkt förekommer sällan.

Att upprätthålla god munhygien handlar först och främst om goda vanor. Att borsta tänderna två gånger dagligen för att få bort bakterier samt förebygga besvär och sjukdomar i tänder och tandkött ger dig både en frisk mun och en frisk kropp. Hjälpmedel såsom en tandborste, tandtråd, munskölj och en mellanrumsborste hjälper dig även att komma åt och rengöra alla svåråtkomliga ytor och vrår för att hålla tänderna och tandköttet rena och friska.

Om ditt tandkött blöder eller gör ont när du borstar tänderna eller använder tandtråd, eller om du har dålig andedräkt så ska du gå till tandläkaren. Ett eller flera av dessa tecken kan betyda att du har problem med din munhygien.

Tandläkaren eller tandhygienisten kan visa dig hur du ska sköta dina tänder och också visa var i munnen som du måste hålla rent extra noga.

Hur får du en god munhygien?

  • God munhygien är viktig när du vill ha friska tänder och friskt tandkött. Friska tänder gör inte bara att du ser frisk ut och mår bra. Det betyder också att du kan äta och prata ordentligt. En god munhygien är således viktig för hela ditt välbefinnande.

  • Daglig förebyggande vård med bra tandborstning och användning av tandtråd gör att du kan förhindra problem med tänder och tandkött. Detta blir mindre smärtsamt, mindre besvärligt och också billigare än att behandla tandsjukdomar som redan utvecklats.

Rätt tandborstningsteknik
brush1 brush2 brush3

"Vridmetoden": Håll den mjuka borsten mot tandytan och tandköttet i 45 graders vinkel och gör en vridande rörelse ner över tandytan. En del människor tycker att vridmetoden är svår att utföra.

"Gnuggmetoden": Med den mjuka tandborsten gnuggar man med små rörelser fram och tillbaka. Det är viktigt att också tandytan närmast tandköttskanten blir ren. Gör det systematiskt så glömmer du inget ställe. Borsta t.ex. först tändernas insidor, därefter utsidorna och till sist tuggytorna.

Om man har lätt för att få dålig andedräkt och dålig smak i munnen kan det vara en god idé att försiktigt rengöra tungans ovansida med tandborsten.

Rätt sätt att använda tandtråd
floss1 floss2 floss3

Tag en så lång bit tandtråd att du kan hålla fast den mellan dina fingrar. Avståndet mellan fingrarna bör vara 3-5 cm.

För försiktigt ner tandtråden mellan tänderna med små rörelser fram och tillbaka. Först rengörs den ena tandytan och sedan den andra.

Man kan göra rent under tandköttskanten genom att föra ner tandtråden i tandköttsfickan. Undvik att skada tandköttet. Om det gör ont när du använder tandtråden gör du fel.

Munhygienens betydelse för övergripande hälsa

Munhälsan påverkar inte bara livskvaliteten och vårt sociala liv. Forskningen har även visat att den påverkar resten av kroppen. Under de senaste åren har forskarna hittat ett samband mellan tandhälsa och sjukdomar i kroppen. Bakterier och inflammationsämnen från munnen kan påverka sjukdomsförloppen vid både diabetes typ 2, reumatism och kolorektal cancer. Bakterier från exempelvis tandlossning kan reta tandköttskanten så att tandköttet svullnar och stänger in bakterierna. Dessa bakterier läcker sedan ut i blodbanan och kan speciellt ställa till med problem för blodkärlen och inflammationen hos reumatiker. God och daglig munvård är därför otroligt viktigt för att förebygga att bakterier stängs in under tandköttskanten.

Kostens påverkan på munhälsan

Det sägs att man är vad man äter och detta gäller även för tänderna. Vi vet redan att förtäringen av onyttiga livsmedel såsom godis och bakverk och att dricka söta drycker lätt kan leda till dåliga tänder. Men det finns även livsmedel som är bra för tänderna (https://www.xn--frgatandlkaren-eibi.nu/livsmedel-som-ar-bra-for-tanderna). Ost är ett exempel på ett livsmedel som har visat sig höja pH-värdet i munnen och minska risken för karies. Yoghurt utan tillsatt socker har en hög halt kalcium och protein som stärker tänderna och ger en friskare mun. Det kan även innehålla godartade bakterier som tränger undan bakterier som orsakar karies. Frukt och grönsaker såsom äpplen, morötter och selleri innehåller en mängd vitaminer och fibrer som ger en friskare mun och har även ett bra tuggmotstånd som naturligt borstar tänderna åt dig.

Professionell handledning för optimal munvård

För att upprätthålla en god munhygien är det viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen, använda tandtråd för att avlägsna matrester och plack mellan tänderna samt minimera förtäringen av söta drycker och livsmedel. Kom även ihåg att besöka tandläkaren regelbundet för professionell rengöring och för att minska risken för tandlossning. Rengöring hos din tandläkare kan även avlägsna fläckar och missfärgningar för att göra dina tänder vitare.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu