Badge field

Vad är god munhygien?

Published date field

God munhygien gör att munnen ser frisk ut och luktar gott. Det innebär att:

  • Dina tänder är rena och fria från bakteriebeläggningar (plack) och matrester.
  • Tandköttet är rosa och gör inte ont eller blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd.
  • Dålig andedräkt förekommer sällan.

Om ditt tandkött blöder eller gör ont när du borstar tänderna eller använder tandtråd, eller om du har dålig andedräkt så ska du gå till tandläkaren. Ett eller flera av dessa tecken kan betyda att du har problem med din munhygien.

Tandläkaren eller tandhygienisten kan visa dig hur du ska sköta dina tänder och också visa var i munnen som du måste hålla rent extra noga.

Hur får du en god munhygien?

God munhygien är viktig när du vill ha friska tänder och friskt tandkött. Friska tänder gör inte bara att du ser frisk ut och mår bra. De betyder också att du kan äta och prata ordentligt. En god munhygien är således viktig för hela ditt välbefinnande.

Daglig förebyggande vård med bra tandborstning och användning av tandtråd gör att du kan förhindra problem med tänder och tandkött. Detta blir mindre smärtsamt, mindre besvärligt och också billigare än att behandla tandsjukdomar som redan utvecklats.

Mellan de regelbundna besöken hos tandläkaren eller tandhygienisten finns det några enkla regler som alla kan följa för att minska risken för hål i tänderna (karies), tandköttsinflammation (gingivit) och andra problem med tänderna. Reglerna är:

  • Borsta tänderna noga två gånger om dagen och använd tandtråd varje dag.
  • Ät en balanserad kost och undvik att småäta mellan måltiderna.
  • Använd tandkräm som innehåller fluor.
Rätt tandborstningsteknik
brush1 brush2 brush3

"Vridmetoden": Håll den mjuka borsten mot tandytan och tandköttet i 45 graders vinkel och gör en vridande rörelse ner över tandytan. En del människor tycker att vridmetoden är svår att utföra.

"Gnuggmetoden": Med den mjuka tandborsten gnuggar man med små rörelser fram och tillbaka. Det är viktigt att också tandytan närmast tandköttskanten blir ren. Gör det systematiskt så glömmer du inget ställe. Borsta t.ex. först tändernas insidor, därefter utsidorna och till sist tuggytorna.

Om man har lätt för att få dålig andedräkt och dålig smak i munnen kan det vara en god idé att försiktigt rengöra tungans ovansida med tandborsten.


Rätt sätt att använda tandtråd
floss1 floss2 floss3

Tag en så lång bit tandtråd att du kan hålla fast den mellan dina fingrar. Avståndet mellan fingrarna bör vara 3-5 cm.

För försiktigt ner tandtråden mellan tänderna med små rörelser fram och tillbaka. Först rengörs den ena tandytan och sedan den andra.

Man kan göra rent under tandköttskanten genom att föra ner tandtråden i tandköttsfickan. Undvik att skada tandköttet. Om det gör ont när du använder tandtråden gör du fel.