Munvård för vuxna: bibehålla friska tänder
Badge field

Munvård för vuxna: bibehålla friska tänder

Published date field

Hur sköter jag mina tänder som vuxen?

Även vuxna människor kan få tandproblem såsom karies. Därför är det viktigt att vidta några grundläggande åtgärder för att upprätthålla en god munhälsa. Allt handlar om att ha goda vanor för att förebygga besvär och sjukdomar samt förhindra tandlossning.

Vad kan en vuxen ha för tandproblem?

Även om du har god munhygien kan det uppstå problem.

Tandköttsinflammation (gingivit) är mycket vanligt förekommande och behandlas först och främst med tandrengöring och förbättrad munhygien. Symtom på tandköttsinflammation är rött, svullet eller ömt tandkött som blöder när du borstar tänderna. Om du har något av dessa problem bör du kontakta din tandläkare eller tandhygienist. Obehandlad tandköttsinflammation kan leda till parodontit (tandlossning).

Tandköttets tillstånd kan påverka din totala hälsa. Nyare studier har visat en möjlig koppling mellan parodontit (tandköttsproblem) och sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom och en eventuellt för tidig födsel. För att förhindra tandköttsproblem är god munhygien helt avgörande.

Karies runt gamla fyllningar (sekundärkaries) och hål på tändernas rotytor kan vara problem för den vuxna. även här är det god munhygien men också vettiga kostvanor och användning av fluortandkräm som är förebyggande.

Tandhalsar som är känsliga för kyla och värme kan vara ett problem som ökar med åldern. Tandköttet kan ha dragit sig tillbaka med åren och områden av tanden som inte skyddas av emalj blottläggs. Dessa områden är speciellt utsatta för smärta vid intag av kall eller varm mat eller dryck. Vid svårare fall kan du bli känslig för kall luft och sur och söt dryck. Om du upplever att du har känsliga tandhalsar kan du prova en tandkräm som är speciellt avsedd för detta. Om problemet kvarstår, besök din tandläkare. Känsliga tandhalsar kan nämligen också vara ett tecken på allvarligare problem, ett hål eller en spricka eller en fraktur i tanden.

Kronor av metall eller porslin används för att ersätta en naturlig tandkrona om den inte längre är tillräckligt stark. En krona täcker det som finns kvar av den naturliga tandkronan. En krona kan förutom att ersätta funktionen hos en skadad tandkrona användas för att förbättra tandens form eller färg. Tänder som saknas kan ersättas med fastsittande eller avtagbara proteser. En bro eller brygga är ett exempel på en fastsittande ersättning som i vardera änden cementeras på en tandkrona. Saknade tänder kan också ersättas med implantat av titan som det sedan sitter kronor eller broar på. Prata med din tandläkare för att höra vilka alternativ som passar bäst för dig.

Rutiner för vuxenmunvård

Börja med att borsta tänderna två gånger om dagen med en tandkräm med fluor och använd tandtråd för att avlägsna plack och eventuella matrester mellan tänderna och under tandköttskanten. Eftersom du inte kan avlägsna tandsten själv rekommenderar vi även att besöka din tandläkare regelbundet för att rengöra tänderna professionellt.

Tandvårdsprodukter som passar vuxnas behov

En bra tandborste ska vara mjuk och tät för att inte skada emaljen och tandköttet. Tandtråd är ett utmärkt verktyg för att komma åt mellan tänderna.

Förebyggande åtgärder för vuxenrelaterade tandproblem

För att förebygga dålig munhälsa ska du rengöra munnen regelbundet. Sura livsmedel mjukar upp emaljen, vilken sedan kan skadas vid tandborstning. Därför ska du vänta en timme med att borsta tänderna om du har ätit eller druckit något surt. Du kan även neutralisera syran genom att äta livsmedel med en hög kalciumhalt, såsom mjölk eller ost, för att minska skada på emaljen. Kom även ihåg att äta på regelbundna tider och att inte småäta för att minska risken för karies. Syror bildas varje gång du äter och saliven behöver därför tid att neutralisera syrorna.

Vad kan jag göra för att få vitare tänder?

Noggrann rengöring hos en tandläkare eller tandhygienist tar bort de flesta utvändiga fläckar som orsakas av mat, dryck och tobak. Det finns tandkräm som tagits fram speciellt för att hålla tänderna fria från missfärgningar som till exempel vår Colgate Max White Ultra Active Foam tandkräm. Men om missfärgningarna suttit så länge att du inte själv får bort dem kan du få hjälp på tandkliniken.

Om missfärgningen sitter inne i tanden kan tandläkaren ge dig råd om hur du på bästa sätt får ett utseendemässigt bra resultat. Vid svåra missfärgningar kan blekning av tänderna eller en ny tandkrona övervägas.

Hur påverkar kosten tandhälsan?

Förutom att en riktig kost har stort inflytande på din allmänna hälsa är den också nödvändig för att bevara friska tänder och friskt tandkött. En välbalanserad kost bidrar till att förhindra hål i tänderna men förstärker också ditt naturliga försvar mot infektioner i munnen. Fiberrik mat som frukt och grönsaker är långt bättre än mjuk och klibbig mat som innehåller mycket socker.

Varje gång du äter och dricker något som innehåller socker eller stärkelse bildar bakterierna i placket syror som attackerar tänderna i 20 minuter eller mer. Begränsa antalet intag av mat och dryck mellan måltiderna för att förhindra skador på tandemaljen. Välj näringsrik mat som ost, råa grönsaker, naturell yoghurt eller frukt som mellanmål.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu