Badge field

Hur sköter jag mina tänder som vuxen?

Published date field

 

Hur sköter jag mina tänder som vuxen?

Nyckeln till ett vackert, friskt leende som vuxen är god munhygien, även vuxna kan få hål i tänderna och tandköttssjukdomar. Under hela ditt vuxna liv är det viktigt att fortsätta att:

  • borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm för att få bort plack, den klibbiga beläggning på tänderna som är den främsta orsaken till hål i tänderna och tandköttsproblem.
  • göra rent också i tandmellanrummen (tandstickor, mellanrumsborste eller eventuellt tandtråd).
  • begränsa antalet intag av mat med främst socker men också stärkelse, särskilt klibbiga mellanmål. Ju oftare du småäter mellan måltiderna, desto större möjlighet får syran i placket att attackera tandemaljen och åstadkomma frätskador som leder till hål i tänderna.
  • gå på regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist rengöring och kontroll.

Vad kan en vuxen ha för tandproblem?

Även om du har god munhygien kan det uppträda problem.

  • Tandköttsinflammation (gingivit) är mycket vanligt förekommande och behandlas först och främst med tandrengöring och förbättrad munhygien. Symtom på tandköttsinflammation är rött, svullet eller ömt tandkött som blöder när du borstar tänderna. Om du har något av dessa problem bör du kontakta din tandläkare eller tandhygienist. Obehandlad tandköttsinflammation kan leda till parodontit (tandlossning).

    Tandköttets tillstånd kan påverka din totala hälsa. Nyare studier har visat en möjlig koppling mellan parodontit (tandköttsproblem) och sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom och en eventuellt för tidig födsel. För att förhindra tandköttsproblem är god munhygien helt avgörande. 

  • Karies runt gamla fyllningar (sekundärkaries) och hål på tändernas rotytor kan vara problem för den vuxna. även här är det god munhygien men också vettiga kostvanor och användning av fluortandkräm som är förebyggande.
  • Tandhalsar som är känsliga för kyla och värme kan vara ett problem som ökar med åldern. Tandköttet kan ha dragit sig tillbaka med åren och områden av tanden som inte skyddas av emalj blottläggs. Dessa områden är speciellt utsatta för smärta vid intag av kall eller varm mat eller dryck. Vid svårare fall kan du bli känslig för kall luft och sur och söt dryck. Om du upplever att du har känsliga tandhalsar kan du prova en tandkräm som är speciellt avsedd för detta. Om problemet kvarstår, besök din tandläkare. Känsliga tandhalsar kan nämligen också vara en tecken på allvarligare problem, ett hål eller en spricka eller en fraktur i tanden.
  • Kronor av metall eller porslin används för att ersätta en naturlig tandkrona om den inte längre är tillräckligt stark. En krona täcker återstoden av den naturliga tandkronan. En krona kan förutom att ersätta funktionen hos en skadad tandkrona användas för att förbättra tandens form eller färg. Tänder som saknas kan ersättas med fastsittande eller avtagbara proteser. En bro eller brygga är ett exempel på en fastsittande ersättning som i vardera änden cementeras på en tandkrona. Saknade tänder kan också ersättas med implantat av titan som det sedan sitter kronor eller broar på. Prata med din tandläkare för att höra vilka alternativ som passar bäst för dig.

Vad kan jag göra för att få vitare tänder?

Noggrann rengöring hos en tandläkare eller tandhygienist tar bort de flesta utvändiga fläckar som orsakas av mat och tobak. Det finns tandkräm som tagits fram speciellt för att hålla tänderna fria från missfärgningar. Men om missfärgningarna suttit så länge att du inte själv får bort dem kan du få hjälp på tandkliniken.

Om missfärgningen sitter inne i tanden kan tandläkaren ge dig råd om hur du på bästa sätt får ett utseendemässigt bra resultat. Vid svåra missfärgningar kan blekning av tänderna eller en ny tandkrona övervägas.

Hur påverkar kosten tandhälsan?

Förutom att en riktig kost har stort inflytande på din allmänna hälsa är den också nödvändig för att bevara friska tänder och friskt tandkött. En välbalanserad kost bidrar till att förhindra hål i tänderna men förstärker också ditt naturliga försvar mot infektioner i munnen. Fiberrik mat som frukt och grönsaker är långt bättre än mjuk och klibbig mat som innehåller mycket socker.

Varje gång du äter och dricker något som innehåller socker eller stärkelse bildar bakterierna i placket syror som attackerar tänderna i 20 minuter eller mer. Begränsa antalet intag av mat och dryck mellan måltiderna för att förhindra skador på tandemaljen. Välj näringsrik mat som ost, råa grönsaker, naturell yoghurt eller frukt som mellanmål.