Badge field

Vad är hål i tänderna (karies)?

Published date field

 

Karies är den latinska beteckningen för hål i tänderna. Men det är också en sjukdom. Hål i tänderna beror till stor del på vår livsstil - vad vi äter, hur vi tar hand om våra tänder och om tänderna regelbundet fluor tillförs. Ärftligheten har också betydelse för hur lätt vi får hål i tänderna.

Karies är vanligast hos barn men även vuxna drabbas. Karies kan finnas på olika ställen på tänderna:

  • Karies i tandkronan. Den vanligaste typen av hål hos både barn och vuxna som man normalt hittar på tuggytorna, på tändernas mellanytor eller nära tandköttskanten.

  • Karies på tandroten (rotkaries). När vi åldras ser man ofta att tandköttet drar sig tillbaka och delar av rotytan blottläggs. På dessa ställen blir det ofta hål.

  • Sekundärkaries. Hål kan bildas runt fyllningar och kronor eftersom det i dessa områden samlas plack som i slutändan kan leda till hål.

Vuxna som lider av muntorrhet, ett tillstånd med för lite saliv, är extra känsliga för karies. Muntorrhet kan orsakas av sjukdom, mediciner, stråbehandling och cytostatikabehandling och kan vara antingen tillfällig eller permanent. Bestående muntorrhet innebär stor risk för karies.

Karies kan leda till komplikationer. Ett hål som inte behandlas kan förstöra tanden och döda de känsliga nerverna mitt i tanden, vilket kan leda till en varböld, ett infekterat område vid rotspetsen. En varböld kan bara botas med rotbehandling, operation eller genom att tanden dras ut.

Hur vet jag om jag har ett hål?

Det är bara tandläkaren eller tandhygienisten som säkert vet om du har ett hål i tänderna. Detta beror på att hål börjar bildas under tandytan där du inte kan se dem. När du äter mat som innehåller kolhydrater (främst socker men också stärkelse) använder bakterierna i bakteriebeläggningarna (placket) på tänderna sockret och producerar syror som fräter på tänderna. Om inte frätskadorna repareras med hjälp av saliven före nästa syraattack, förstörs emaljen under tandytan alltmer, medan ytan till en början förblir intakt. När ett tillräckligt stort område frätts bort går även ytan sönder och ett "hål" bildas.

Karies bildas oftast i gropar på kindtändernas tuggytor, mellan tänderna och nära tandköttsranden. Regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist är det bästa sättet att hitta dem tidigt och behandla dem innan de blir för stora, oavsett var de finns.

Vad kan jag göra för att förhindra karies?

  • Borsta tänderna rena två gånger om dagen och se till att det blir rent också i tandmellanrummen. 
  • Kontrollera tänderna regelbundet. Förebyggande vård kan förhindra att problem uppstår och att små problem blir stora. 
  • Ät en välbalanserad kost med tre huvudmål och två-tre mellanmål som inte innehåller så mycket kolhydrater (främst socker men också stärkelse). När du äter något med socker, försök göra det vid måltiderna istället för som mellanmål, för att inte utsätta tänderna för syraattacker alltför många gånger om dygnet.
  • Använd alltid tandkräm med fluor. Rådfråga din tandläkare eller tandhygienist om huruvida du därutöver behöver extra fluor.
karies

Frisk tand

Tidig karies

Avancerad karies

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu