Utdragning av tänder: förstå tandutdragning
Badge field

Utdragning av tänder: förstå tandutdragning

Published date field

Gör det ont att dra ut en tand?

Utforska smärtlindring och återhämtning efter utdragning av tand, samt vilka komplikationer som kan uppstå av att dra ut en tand. Lär dig mer här.

Vad är en tandutdragning?

En utdragning av en tand är en procedur som innebär att man tar bort en tand från tandköttet och käkbenet. Varför en tand kan behöva dras ut kan variera, vanligtvis beror det på karies, tandlossning, skada fraktur eller trångt utrymme i munnen. En tandutdragning kan även vara en del av en större tandbehandling, som tandreglering eller tandimplantat där ett tandproblem ökar riskerna som andra tandproblem kan uppstå.

När tandläkaren behöver dra ut en tand kommer hen att ge en bedövning för att minska obehag och använda specialverktyg för att lossa tanden från dess fäste och dra den ut. Efter utdragningen, brukar tandläkaren ge råd om eftervård för att undvika komplikationer och smärta. Det kan inkludera vila, applicering av is, och genom att undvika viss mat och dryck som kan vara svårtuggad eller klibbig.

Vad kostar en tandutdragning? Kostnaden för tandutdragning kan variera beroende på en rad olika faktorer, som vilken tand som är inblandad, var tanden är belägen, vilket land du befinner dig i, samt tandläkarens erfarenhet och expertis.

I allmänhet kan en utdragning av tand kosta från några hundra till några tusen kronor eller mer, beroende på om det är en enkel tandutdragning eller en mer komplex tandutdragning.

Det är viktigt att kontakta tandläkaren eller kliniken och för att fastställa priset innan man går vidare med tandutdragningen, för att undvika oförutsedda kostnader och för att säkerställa att försäkringsbolaget kan täcka kostnaderna.

Varför drar man ut tänder?

Många tandläkare rekommenderar att man drar ut inklämda tänder som bara kommit upp delvis. Det kan komma in bakterier runt en tand, som inte kommit fram helt, och ge en infektion, vilket kan spridas till det omgivande benet och bli mycket allvarligt.

Inklämda tänder fortsätter att tränga igenom tandköttet även om det inte finns tillräckligt med plats för dem. Det konstanta trycket från tandens försök att komma upp kan så småningom skada rötterna på intilliggande tänder. Att ta bort en inklämd tand kan ofta förebygga infektion, förhindra skador på intilliggande tänder och ben samt bespara patienten från värk i framtiden.

Hur drar man ut tänder?

Innan en tand dras ut granskar tandläkaren din sjuk- och tandvårdsjournal och tar lämpliga röntgenbilder.

Röntgen visar ofta längden, formen och positionen för tanden och det omgivande benet. Av denna information kan tandläkaren uppskatta hur svårt ingreppet blir och avgöra om du bör skickas till en specialist som kallas munkirurg.

Innan tanden tas bort får du bedövning i området runt den. Tandläkare använder lokalbedövning för att bedöva området i munnen där tanden ska dras ut.

För en enklare utdragning lossas tanden, efter att området har bedövats, med hjälp ett verktyg som kallas elevatorium och dras sedan ut med tång. Tandläkaren kan också jämna ut och forma till det underliggande benet. När han eller hon är färdig kan det hända att såret får sys ihop.

När rekommenderas tandutdragning?

Utdragning av tand rekommenderas vanligtvis när en tand är för allvarligt skadad eller sjuk för att kunna räddas med andra tandbehandlingar som rotkanalbehandling eller fyllningar.

Tandutdragning kan också vara nödvändigt om en tand tränger igenom tandköttet på fel ställe eller om det finns otillräckligt utrymme i munnen för att rymma den, vilket kan leda till problem som tandvärk och felaktig placering av tänderna.

En utdragning av en tand kan också krävas för att få plats för tandreglering eller tandimplantat och det inte finns tillräckligt med utrymme i munnen för att räta ut tänderna. Tandutdragning kan vara ett nödvändigt steg i dessa procedurer. I vissa fall kan en tandutdragning också göras om risken för infektion eller tandproblem är för hög.

Därefter kommer en bedövning att ges och tanden dras ut med specialverktyg. Efter utdragningen kan tandläkaren ge råd om eftervård för att förhindra komplikationer.

Om du misstänker att du har ett tandproblem som kan kräva tandutdragning, så är det viktigt att kontakta din tandläkare för en grundlig undersökning och konsultation om bästa möjliga tandbehandlingsalternativ.

Vad händer innan en tandutdragning?

Innan en tandutdragning ska utföras, kommer tandläkaren att undersöka munnen och ta röntgenbilder för att bedöma tandens och rotens placering och hälsa och se om det är nödvändigt att dra ut tanden. Tandläkaren kommer också att diskutera möjliga risker och potentiella komplikationer med patienten, så att patienten känner sig informerad och förberedd inför utdragningen.

För att minimera smärta under utdragningen, kommer tandläkaren att rekommendera en bedövning för att minska obehag. Det kan också krävas att ta bort tanden i flera delar för att underlätta processen, eller vid behov, ge antibiotikabehandling för att förebygga infektioner efter utdragningen.

För att förbereda sig för tandutdragningen, kan patienten få instruktioner om vad de bör äta och dricka före och efter utdragningen. Det kan också krävas att patienten fastar helt innan proceduren för att minska risken för komplikationer. Innan tandutdragningen, är det också viktigt att informera tandläkaren om patienten tar några receptbelagda eller receptfria läkemedel, eftersom vissa mediciner kan påverka tandutdragningen och eftervården.

Innan tandutdragningen, kan tandläkaren också ge patienten råd om vad de kan förvänta sig under och efter proceduren, samt instruktioner om eftervård för att främja läkning efter ha dragit ut en tand och undvika eventuella komplikationer. Det är viktigt att följa alla tandläkarens instruktioner noggrant för att säkerställa en så smidig och bekväm återhämtning som möjligt från tandutdragning.

Vad kan jag förvänta mig efter att en tand dragits ut?

Det är nödvändigt att hålla området rent och förebygga infektion direkt efter borttagning av en tand. Tandläkaren kommer att be dig att bita ihop lätt på en bit torr, steril gasväv som du måste hålla på plats i upp till 30–45 minuter för att begränsa blödandet medan blodet levrar sig. Under de kommande 24 timmarna bör du inte röka, skölja munnen kraftigt eller rengöra tänderna intill det område där tanden drogs ut.

Man måste vara medveten om att man kommer att känna värk och obehag efter en tandutdragning. I vissa fall rekommenderar tandläkaren smärtstillande eller skriver ut sådana till dig. Det kan hjälpa att använda en ispåse på ansiktet i 15 minuter åt gången. Det kan vara klokt att dricka med sugrör, inte utföra ansträngande aktiviteter och undvika varma drycker. Dagen efter tandutdragningen kan tandläkaren föreslå att du börjar skölja munnen försiktigt med varmt saltvatten (svälj inte vattnet). Under normala förhållanden bör obehaget minska inom tre dagar till två veckor. Om du har långvarig eller allvarlig smärta efter utdragningen, svullnad, blödning eller feber bör du ringa tandläkaren genast.

Utdragning av tänder
Numb Elevator
1. Området runt tanden bedövas innan tanden dras ut. 2. Ett elevatorium används för att lossa tanden.
Forceps
3. En dental tång används för att ta bort tanden.

Risker och fördelar med tandutdragning

Tandutdragning kan ha många fördelar, inklusive att lindra smärta och obehag vid tand- eller tandköttssjukdom. Det kan också hjälpa till att förhindra ytterligare skador på närliggande eller friska tänder och tandkött.

Men det är viktigt att notera att det ptentiellt kan uppstå komplikationer vid tandutdragning, såsom infektioner, blödningar, skador på närliggande nervsystem eller käkben, samt känslomässig oro.

I sällsynta fall kan tandutdragning också orsaka ett tidsatt skifte i tandställning eller tandproteser som kan behöva korrigeras med ytterligare tandvårdsbehandling. För patienter med specifika hälsotillstånd, såsom hjärtsjukdom eller diabetes, kan tandutdragning innebära en ökad risk för komplikationer.

Det är därför viktigt att rådfråga en professionell tandläkare för att diskutera fördelarna och nackdelarna med tandutdragning i varje enskilt fall och de eventuella komplikationer som kan uppstå efter ingreppet. Om tandutdragning är nödvändigt, är det viktigt att följa tandläkarens eftervårdsinstruktioner för att undvika infektioner och andra obehagsrelaterade komplikationer och uppnå snabb läkning efter att ha dragit ut en tand.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu