Badge field

Utdragning av tänder

Published date field

Varför drar man ut tänder?

Man drar ut tänder av olika skäl:

  • Karies har nått djupt in i roten.
  • En infektion har förstört en stor del av tanden eller omgivande ben.
  • Det finns inte tillräckligt med plats för alla tänderna i munnen.

Många tandläkare rekommenderar att man drar ut inklämda tänder som bara kommit upp delvis. Det kan komma in bakterier runt en tand, som inte kommit fram helt, och ge en infektion, vilket kan spridas till det omgivande benet och bli mycket allvarligt. Inklämda tänder fortsätter att tränga igenom tandköttet även om det inte finns tillräckligt med plats för dem. Det konstanta trycket från tandens försök att komma upp kan så småningom skada rötterna på intilliggande tänder. Att ta bort en inklämd tand kan ofta förebygga infektion, förhindra skador på intilliggande tänder och ben samt bespara patienten från värk i framtiden.

Hur drar man ut tänder?

Innan en tand dras ut granskar tandläkaren din sjuk- och tandvårdsjournal och tar lämpliga röntgenbilder.

Röntgen visar ofta längden, formen och positionen för tanden och det omgivande benet. Av denna information kan tandläkaren uppskatta hur svårt ingreppet blir och avgöra om du bör skickas till en specialist som kallas munkirurg.

Innan tanden tas bort får du bedövning i området runt den. Tandläkare använder lokalbedövning för att bedöva området i munnen där tanden ska dras ut.

För en enklare utdragning lossas tanden, efter att området har bedövats, med hjälp ett verktyg som kallas elevatorium och dras sedan ut med tång. Tandläkaren kan också jämna ut och forma till det underliggande benet. När han eller hon är färdig kan det hända att såret får sys ihop.

Vad kan jag förvänta mig efter att en tand dragits ut?

Det är nödvändigt att hålla området rent och förebygga infektion direkt efter borttagning av en tand. Tandläkaren kommer att be dig att bita ihop lätt på en bit torr, steril gasväv som du måste hålla på plats i upp till 30–45 minuter för att begränsa blödandet medan blodet levrar sig. Under de kommande 24 timmarna bör du inte röka, skölja munnen kraftigt eller rengöra tänderna intill det område där tanden drogs ut.

Man måste vara medveten om att man kommer att känna värk och obehag efter en tandutdragning. I vissa fall rekommenderar tandläkaren smärtstillande eller skriver ut sådana till dig. Det kan hjälpa att använda en ispåse på ansiktet i 15 minuter åt gången. Det kan vara klokt att dricka med sugrör, inte utföra  ansträngande aktiviteter och undvika varma drycker. Dagen efter tandutdragningen kan tandläkaren föreslå att du börjar skölja munnen försiktigt med varmt saltvatten (svälj inte vattnet). Under normala förhållanden bör obehaget minska inom tre dagar till två veckor. Om du har långvarig eller allvarlig smärta, svullnad, blödning eller feber bör du ringa tandläkaren genast.

Utdragning av tänder
Numb Elevator
1. Området runt tanden bedövas innan tanden dras ut.
2. Ett elevatorium används för att lossa tanden.
Forceps
3. En dental tång används för att ta bort tanden.