Vad du kan förvänta dig hos tandläkaren
Badge field

Vad du kan förvänta dig hos tandläkaren

Published date field

Hur ska jag förbereda mig för ett tandläkarbesök?

Förbered dig inför tandläkarbesöket genom att noggrant borsta dina tänder. Om du hellre borstar tänderna på mottagningen kan du även ta med dig din tandborste och tandkräm och göra det där. Du kan också fundera på om du har några frågor du vill ställa till din tandläkare, gällande eventuella besvär eller kring munhälsan generellt.

Om du använder bettskena eller liknande ska du ta med den för att ge tandläkaren möjligheten kontrollera att den fungerar samt för att kunna anpassa ny behandling. Det är även viktigt att berätta för din tandläkare om du har några allergier, och om du äter mediciner ska du ta med din medicinlista. Tänk även på att andra patienter kan vara allergiska, så undvik starka dofter och lämna dina husdjur hemma.

Om ditt besök involverar någon slags bedövning är det rekommenderat att äta före besöket, eftersom utdragningen av en tand kan betyda att du inte får äta eller dricka på två timmar efteråt.

Undersökning hos tandläkare: vad sker under ett tandläkarbesök?

För det första är det viktigt att du hittar en tandläkare som du känner dig trygg med. När du har gjort det är det tid att beställa tid för kontroll innan du får problem med tänderna.

Vid ditt första besök och undersökning hos tandläkare får du ofta lämna en hälsodeklaration. Det är viktigt att du vid senare besök berättar vad som eventuellt kan ha ändrats. Tandläkaren frågar oftast även om du röker eller snusar, eftersom tobaksbruk kan ha en stor inverkan på tänderna och munhälsan.

Berätta även om du har tandvårdsrädsla, så att tandläkaren kan göra ditt besök så bekvämt som möjligt.

De flesta tandläkarbesök inleds med en undersökning av tänder, tunga och munslemhinna. Med regelbundna kontroller - t.ex. en gång om året - kan man ofta förhindra dyra och smärtsamma problem. Karies och tandlossning är de vanligaste tandsjukdomarna, och ju tidigare dessa sjukdomar upptäcks, desto lättare är det att behandla dem. En undersökning kan även hjälpa dig att upptäcka en mängd andra sjukdomar i munnen samt förebygga dem på olika sätt.

  • Tandrengöring
    En kontroll omfattar nästan alltid en fullständig tandrengöring som utförs av tandläkaren eller tandhygienisten. Med speciella instrument avlägsnas plack och tandsten som kan medföra tandköttsinflammation, parodontit, hål i tänderna och dålig andedräkt. Tandläkaren eller tandhygienisten kan också rengöra tänderna med en speciell putspasta.

  • Den kliniska undersökningen
    Tandläkaren kommer att göra en noggrann undersökning av tänder, tandkött och munslemhinnor för att se om det finns tecken på sjukdom eller andra problem. Målet är att hjälpa dig att bevara god munhälsa. De regelbundna undersökningarna ska förhindra allvarliga problem genom att skador och sjukdom upptäcks tidigt och behandlas så fort som möjligt.

  • Röntgenundersökningar
    Tandläkaren föreslår ofta röntgenundersökning av dina tänder eller käkar. En röntgenundersökning kan hjälpa till att diagnostisera problem som annars inte skulle upptäckas. Det kan t.ex. vara början till hål i tänderna på tandmellanytorna, eller förlust av käkben runt tänderna på grund av tandlossningssjukdom (parodontit). Röntgenbilden kan t. ex. också visa hur en visdomstand ligger i käken.

    Numera används röntgenutrustning som ger mycket lite strålning. För att ändå minimera riskerna får man ett blyförkläde eller en halskrage av bly på dig under röntgenundersökningen. Och kom ihåg att informera tandläkaren om du är gravid. Gravida kvinnor bör inte röntgas i den tidiga delen av graviditeten.

    Det finns röntgenapparater som på en röntgenbild kan avbilda både över- och underkäke samtidigt (panoramaöversiktsröntgen).

Hur lång tid tar ett tandläkarbesök?

Så hur lång tid tar ett tandläkarbesök? Tiden för besöket beror på vilken typ av undersökning det rör sig om. För ett rutinbesök kan du räkna med cirka 20-40 minuter. Ska du göra någon särskild behandling, eller ett kirurgiskt ingrepp, kan besöket pågå i över en timme.

Vad kostar ett tandläkarbesök?

Kostnaden för ett tandläkarbesök varierar beroende på flera faktorer, inklusive din plats, typ av besök, och om du har tandvårdsförsäkring eller inte, behandlingens omfattning och om du besöker en privat eller offentlig tandläkare.

Det bästa sättet att få exakta prisuppgifter är att kontakta din tandläkare och be om en kostnadsbedömning för det specifika besök eller behandling du behöver. De kan ge dig en uppskattning baserad på din individuella situation och eventuell försäkringsinformation.

Hur ofta ska man gå till tandläkaren och hur lång tid bör gå mellan tandläkarbesöken?

Hur lång tid du bör vänta mellan tandläkarbesöken beror helt på din munhälsa. När du gör en undersökning för första gången gör tandläkaren eller tandhygienisten en bedömning om huruvida du har någon specifik sjukdom, vad du använder för mediciner, dina tandborstvanor, kosthållning, samt din hälsa i stort. Om du sköter tänder och tandkött noga, och förhållandena i munnen är friska kan du och tandläkaren komma överens om att det kan gå t.ex. 18 månader mellan undersökningarna. Men om å andra sidan risken för tandsjukdom är hög, eller du behöver laga en krona, ett hål eller en visdomstand, kan du behöva besöka tandläkaren mer frekvent.

Kontrollera risken för tandsjukdom hos din tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska en gång i kvartalet eller varje månad tills risken har normaliserats. Kom även ihåg att boka in en ny tid direkt innan du lämnar för att inte glömma att åtgärda problemen. För att besvara frågan ”hur ofta ska man gå till tandläkaren” korrekt, behöver man alltså göra en individuell bedömning.

Om du behöver behandling mellan undersökningarna – till exempel för en sönderbiten fyllning eller om du har problem med en visdomstand – bör du ringa och beställa tid genast. Kom ihåg att fråga tandläkaren om det är något du undrar över.

Alternativ för tandvård

Om du undviker att gå till tandläkaren på grund av kostnaden finns det vissa lösningar. Trots att det alltid är tandläkaren som bedömer vilken behandling som är bäst, kan det finnas billigare alternativ till dyrare behandlingar. Du kan exempelvis fråga om tandläkaren kan göra en fyllning eller krona av ett billigare material än de som görs av tandtekniker, eller om det går att utföra en brokonstruktion mellan två tänder istället för ett implantat som skruvas fast i käkbenet. Du kan även välja att få tänder utdragna istället för att laga dem.

Om du föredrar de dyrare alternativen, men inte har råd att betala allt på en gång, kan du fråga din tandläkare om det finns möjlighet att dela upp betalningen till små belopp åt gången med hjälp av en avbetalningsplan. Organisationer såsom Röda korset och Stadsmissionen kan även ge ekonomiskt stöd för tandvård.

Om du vill prova på andra alternativ till den traditionella tandvården finns det även något som kallas “biologisk” eller “holistisk” tandvård. Detta innebär att man använder sig av naturlig läkning istället för traditionella metoder som sägs påskynda processen. En holistisk tandläkare använder exempelvis inga metaller eller medel som inte är naturliga för kroppen och tittar inte bara på dina tänder, utan på hur din hela din kropp mår. Dessa tandläkare är mindre vanliga och lite mer kontroversiella, men genomgår samma tandläkarutbildning som vanliga tandläkare med ytterligare några påbyggnadskurser. Eftersom en god munhälsa är grundläggande för hela kroppens välmående kan en holistisk tandläkare även rekommendera kost och annat för att förbättra både din munhygien och övergripande hälsa.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu