Badge field

Vad sker under ett tandläkarbesök?

Published date field

Vad sker under ett tandläkarbesök?

För det första är det viktigt att du hittar en tandläkare som du känner dig trygg med. När du har gjort det är det tid att beställa tid för kontroll innan du får problem med tänderna.

Vid ditt första besök hos tandläkaren får du ofta lämna en hälsodeklaration. Det är viktigt att du vid senare besök berättar vad som eventuellt kan ha ändrats.

De flesta tandläkarbesök inleds med en undersökning av tänder, tunga och munslemhinna. Med regelbundna kontroller - t.ex. en gång om året - kan man ofta förhindra dyra och smärtsamma problem.

 • Tandrengöring
  En kontroll omfattar nästan alltid en fullständig tandrengöring som utförs av tandläkaren eller tandhygienisten. Med speciella instrument avlägsnas plack och tandsten som kan medföra tandköttsinflammation, parodontit, hål i tänderna och dålig andedräkt. Tandläkaren eller tandhygienisten kan också rengöra tänderna med en speciell putspasta.
 • Den kliniska undersökningen
  Tandläkaren kommer att göra en noggrann undersökning av tänder, tandkött och munslemhinnor för att se om det finns tecken på sjukdom eller andra problem. Målet är att hjälpa dig att bevara god munhälsa. De regelbundna undersökningarna ska förhindra allvarliga problem genom att skador och sjukdom upptäcks tidigt och behandlas så fort som möjligt.
 • Röntgenundersökningar
  Tandläkaren föreslår ofta röntgenundersökning av dina tänder eller käkar. En röntgenundersökning kan hjälpa till att diagnosticera problem som annars inte skulle upptäckas. Det kan t.ex. vara början till hål i tänderna på tandmellanytorna, eller förlust av käkben runt tänderna på grund av tandlossningssjukdom (parodontit). Röntgenbilden kan t. ex. också visa hur en visdomstand ligger i käken.

  Numera används röntgenutrustning som ger mycket litet strålning. För att ändå minimera riskerna får man du ett blyförkläde eller en halskrage av bly på dig under röntgenundersökningen. Och kom ihåg att informera tandläkaren om du är gravid. Gravida kvinnor bör inte röntgas i den tidiga delen av graviditeten.

  Det finns röntgenapparater som på en röntgenbild kan avbilda både över- och underkäke samtidigt (panoramaöversiktsröntgen).

Hur lång tid bör gå mellan tandläkarbesöken?

Om du sköter tänder och tandkött noga, och förhållandena i munnen är friska kan du och tandläkaren komma överens om att det kan gå t.ex. 18 månader mellan undersökningarna. Men om å andra sidan risken för tandsjukdom är hög kan du behöva kontrolleras hos tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska kanske en gång i kvartalet eller rent av varje månad tills risken normaliserats.

Om du behöver behandling mellan undersökningarna - t.ex. för en sönderbiten fyllning eller om du har problem med en visdomstand - bör du ringa och beställa tid genast. Kom ihåg att fråga tandläkaren om det är något du undrar över.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu