Vad är en fyllning
Badge field

Vad är en fyllning? Förstå tandfyllningar

Published date field

Vad är en tandfyllning?

En tandfyllning är en snabb och smärtfri behandling för att effektivt laga små skador, hål i tänderna, eller lagningar som har gått sönder. Tandfyllningen är gjord av ett slitstarkt material som ersätter den bit av tanden som har försvunnit för att skydda den mot ansamlingen av bakterier, minska risken för att hålet blir större samt att infektionen i tanden sprider sig till tandnerven. Matrester kan lätt lägga sig under en sprucken fyllning och bilda en syra som fräter på tänderna utan att du märker det. För att minimera dessa risker så snabbt som möjligt ska du uppsöka en tandläkare direkt om du misstänker att du har hål i tänderna eller om en lagning har gått sönder.

Laga hål i tand med tandfyllning

En tandfyllning (även kallad lagning av tand) innebär att ett hål i en tand lagas och att tanden får tillbaka normal funktion och form. När tandläkaren lagar ett hål tar han eller hon först bort den del av tanden som är skadad, rengör det skadade området och fyller det rengjorda hålet med ett fyllningsmaterial.

Lagning av tand förhindrar att hålet i tanden blir större genom att den stänger till de områden där bakterier kan ta sig in. De fyllningsmaterial som används är kompositplast, glasjonomer, porslin och guld. Förr i tiden användes även Amalgam, men idag är detta ett ytterst ovanligt material för att laga hål i tand.

Vilken typ av tandfyllning är bäst?

Det finns ingen fyllning av tand som passar alla. Den som passar dig bestäms bl.a. av hur stort hålet är, om du är allergisk mot något material, var i munnen fyllningen ska sitta och kostnaden. De olika materialen är:

  • Kompositplast har samma färg som tänderna och kan användas i hela munnen. Plasten har en konsistens som marsipan när den placeras i hålet där den formas och sedan får härda. Komposit är inte alltid det bästa materialet för stora lagningar eftersom det slits ned med tiden och också kan gå sönder. Plastlagningar kan även bli missfärgade av kaffe, te och tobak. En kompositfyllning håller normalt mellan tre och tio år.

  • Guldfyllning - så kallat guldinlägg - görs klart hos en tandtekniker och cementeras på plats. Guldinlägg tolereras väl av tandköttet och kan hålla i mer än 20 år. Av den anledningen tycker många att guld är det bästa fyllnadsmaterialet. Men det är oftast det dyraste och kräver flera tandläkarbesök.

  • Porslin - porslinsinlägg - tillverkas hos en tandtekniker och bondas (limmas) därefter på plats i tanden. Det kan matchas till färgen på dina tänder och står emot fläckar. Kostnaden är ungefär densamma som för guld.

  • Glasjonomer innehåller fluorrikt glas där fluoren lakas ur och minskar risken för hål. Glasjonomerfyllningar håller inte så bra för tryck. Olika blandningar av glasjonomer och komposit används vid lagningar av mjölktänder.

  • Amalgam är en blandning av bl.a. kvicksilver, silver, koppar och tenn. Trots att amalgam tidigare var det vanligaste fyllningsmaterialet är det numera förbjudet att användas i Sverige på grund av dess kvicksilverinnehåll. Numera är det även vanligt att gamla amalgamfyllningar görs om eller lagas med ett annat material.

  • Provisoriska lagningar kan även användas vid akuta behandlingar. Provisoriska lagningar innehåller oftast en blandning av pulver och vätska och skyddar tanden mot bakterier och matrester tills den får en permanent lagning.

Om ett hål eller en fraktur har skadat en stor del av tanden kanske en krona av porslin eller metall är det bästa alternativet. Hål som har nått tandnerven kan behandlas på två sätt: rotbehandling (den skadade nerven tas bort) eller med pulpaöverkappning (som försöker hålla nerven vid liv).

Laga hål i tand med fyllning - hur funkar det?

Om din tandläkare bestämmer sig för att lagning av tand är nödvändig, tar han eller hon först bort den skadade tandvävnaden i och kring hålet och rengör det skadade området. Det rengjorda hålet fylls sedan igen med något av de material som beskrivits ovan.

Hur vet jag om jag behöver en tandfyllning?

Det är bara din tandläkare som kan avgöra om du har ett hål som behöver lagas. Vid kontroll använder tandläkaren bland annat en liten spegel för att undersöka varje tandyta.

Allting som ser onormalt ut undersöks närmare med speciella instrument. Din tandläkare gör kanske en röntgenundersökning av hela eller delar av munnen. Den typ av behandling som din tandläkare väljer beror sedan på flera faktorer.

Vad kostar det att fylla en tand?

Priset för tandfyllning varierar beroende på en rad olika faktorer. Kostnaden för att fylla en tand kan variera beroende på var i världen du befinner dig, vilken typ av fyllning som behövs och om du har någon tandvårdsförsäkring. För att svara på frågan ”vad kostar det att fylla en tand?” behövs alltid en individuell bedömning. Rådgör alltid med din tandläkare för att få en korrekt prisbild för just din lagning.

Hur länge håller fyllningen?

Hur länge en tandfyllning håller beror på typen av fyllning, tandläkarens skicklighet samt din munhälsa. Vissa lagningar kan hålla i mer än 15 år, medan andra kan behöva bytas efter bara 5 år. Detta avgörs oftast av din tandläkare. Du kan förlänga din tandfyllnings varaktighet genom att upprätthålla en god munhygien och gå på regelbundna tandläkarkontroller för att säkerställa att din fyllning är i gott skick. Eftersom plasten på kompositfyllningar även missfärgas med tiden kan de behöva bytas ut tidigare än andra material. En fyllnings hållbarhet beror vanligtvis även på hur stor en fyllning är. Ju större en lagning är, desto kortare är dess hållbarhet. Mindre plastfyllningar i framtänderna håller oftast längre eftersom de inte påverkas av kraftiga tuggtryck och slitage på samma sätt som övriga tänder. Större kompositfyllningar i framtänderna belastas dock hårdare och kan därför behöva bytas oftare. Både plastfyllningar och kompositfyllningar i de små och stora kindtänderna utsätts för ett större tuggtryck och kommer därför att behöva bytas oftare. Kronor och inlägg i guld har länge setts som de mest slittåliga fyllningarna och håller oftast längre än andra fyllningsmaterial – ibland i mer än 20 år.

Hur förhindrar man en fyllning?

Att förhindra fyllningar handlar främst om att vårda tänderna och munnen för att förhindra karies och skador på tänderna. Hål i tänderna uppstår oftast till följd av syraangrepp som uppstår varje gång du äter eller dricker. Du kan undvika hål i tänderna genom att bland annat borsta tänderna med fluortandkräm två gånger dagligen, rengöra mellanrummen mellan tänderna med tandpetare eller tandtråd, äta på regelbundna tider samt gå på regelbundna tandläkarkontroller. Du kan även be din tandläkare att ge dig råd om hur du undviker att få hål i tänderna genom att ta reda på vad det är som orsakar hålen, samt hur du kan förbättra din munhygien och dina vanor. Du kan även komplettera din fluortandkräm med saker såsom fluortabletter, munskölj och fluorgel. För att förhindra att behöva göra en fyllning ska du även undvika att bita på naglarna, inte gnissla tänder och inte använda tänderna för att öppna saker såsom burkar och flaskor. Dessa saker kan både skada tänderna och göra att du tappar befintliga fyllningar.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu