Badge field

Vad är en fyllning?

Published date field

En fyllning innebär att ett hål i en tand lagas och att tanden får tillbaka normal funktion och form. När tandläkaren lagar ett hål tar han eller hon först bort den del av tanden som är skadad, rengör det skadade området och fyller det rengjorda hålet med ett fyllningsmaterial.

En fyllning förhindrar att hålet i tanden blir större genom att den stänger till de områden där bakterier kan ta sig in. De fyllningsmaterial som används är kompositplast, glasjonomer, porslin och guld. Amalgam används numera mycket litet. 

Vilken typ av fyllning är bäst?

Det finns inget fyllnadsmaterial som passar alla. Det som passar dig bestäms bl.a. av hur stort hålet är, om du är allergisk mot något material, var i munnen fyllningen ska sitta och kostnaden. De olika materialen är:

  • Kompositplast har samma färg som tänderna och kan användas i hela munnen. Plasten har en konsistens som marsipan när den placeras i hålet där den formas och sedan får härda. Komposit är inte alltid det bästa materialet för stora lagningar eftersom det slits ned med tiden och också kan gå sönder. Plastlagningar kan även bli missfärgade av kaffe, te och tobak. En kompositfyllning håller normalt mellan tre och tio år.
  • Guldfyllning - så kallat guldinlägg - görs klart hos en tandtekniker och cementeras på plats. Guldinlägg tolereras väl av tandköttet och kan hålla i mer än 20 år. Av den anledningen tycker många att guld är det bästa fyllnadsmaterialet. Men det är oftast det dyraste och kräver flera tandläkarbesök.
  • Porslin - porslinsinlägg - tillverkas hos en tandtekniker och bondas (limmas) därefter på plats i tanden. Det kan matchas till färgen på dina tänder och står emot fläckar. Kostnaden är ungefär densamma som för guld.
  • Glasjonomer innehåller fluorrikt glas där fluoren lakas ur och minskar risken för hål. Glasjonomerfyllningar håller inte så bra för tryck. Olika blandningar av glasjonomer och komposit används vid lagningar av mjölktänder.
  • Amalgam är en blandning av bl.a. kvicksilver, silver, koppar och tenn. Det står emot nedslitning bra och är relativt billigt. Men på grund av dess mörka färg och att det frisätter kvicksilver som belastar miljön görs amalgamfyllningar numera i mycket liten omfattning.

Om ett hål eller en fraktur har skadat en stor del av tanden kanske en krona av porslin eller metall är det bästa alternativet. Hål som har nått tandnerven kan behandlas på två sätt: rotbehandling (den skadade nerven tas bort) eller med pulpaöverkappning (som försöker hålla nerven vid liv).

Vad händer när du får en fyllning?

Om din tandläkare bestämmer sig för att laga ett hål tar han eller hon först bort den skadade tandvävnaden i och kring hålet och rengör det skadade området. Det rengjorda hålet fylls sedan igen med något av de material som beskrivits ovan.

Hur vet jag om jag behöver en fyllning?

Det är bara din tandläkare som kan avgöra om du har ett hål som behöver lagas. Vid kontroll använder tandläkaren bland annat en liten spegel för att undersöka varje tandyta.

Allting som ser onormalt ut undersöks närmare med speciella instrument. Din tandläkare gör kanske en röntgenundersökning av hela eller delar av munnen. Den typ av behandling som din tandläkare väljer beror sedan på flera faktorer.

Silver
Silveramalgam
Gold
Guldfyllning
White
Tandfärgad kompositfyllning

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu