Friends having pizza together
Badge field

Vad är visdomständer?

Published date field

 

Visdomständer är de bakersta kindtänderna på varje sida i över- och underkäke. Man har alltså fyra visdomständer om alla anläggs och bryter fram, men det är vanligt att ett eller flera av anlagen saknas. Benämningen visdomstand kommer av att de bryter fram i 18-25-årsåldern eller senare.

Flera olika problem kan uppstå i och omkring en visdomstand. Eftersom visdomständerna är de sista permanenta tänderna som bryter fram finns det ofta inte tillräckligt med plats i käken för dem. Detta kan leda till att de blir mer eller mindre fastklämda inne i käkbenet under tandköttet. 

Ofta tar det lång tid för visdomständer att bryta fram. Under tiden kan tandköttet bli irriterat. Om en akut inflammation uppstår är ofta tillståndet mycket smärtsamt, man kan få svårigheter att gapa och ibland feber. Detta behandlas med antibiotika.

Visdomständer som enbart delvis kommer fram eller som kommer fram mycket snett kan också orsaka smärta eller andra besvär. Det beror på att bakterier från munnen kommer in i tandköttet genom en ficka i tandköttet.

Hur tar man bort visdomständer?

Utdragning av visdomständer är en ganska vanlig åtgärd. Efteråt kan du få bita på en bit gasväv tills det inte blöder längre. Du kan få ont och bli svullen. Besvären försvinner normalt efter ett par dagar, men du bör kontakta din tandläkare om smärtan blir svår eller långvarig, om du blir svullen, får blödning eller feber.

Om en visdomstand som ska tas bort inte har kommit fram eller ligger snett i käken får den istället opereras ut. Det görs i allmänhet i lokalbedövning. Visdomständer har mindre rötter före 20 års ålder, och tas de bort dessförinnan brukar det bli färre komplikationer efteråt.

Horisontell läge

Horisontell läge

Snett läge Snett läge
Vertikalt läge Vertikalt läge

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu