Förklaring av visdomständer: en detaljerad guide
Badge field

Vad är visdomständer?

Published date field

När får vi visdomständer och är det vanligt att man behöver man operera ut dem? Klicka här för att lära dig mer om våra visdomständer!

Vad är en visdomstand?

Visdomständer är de bakersta kindtänderna på varje sida i över- och underkäken och bildas och bryter fram sist av alla tänder. Man har alltså fyra visdomständer om alla bildas och bryter fram, men det är vanligt att ett eller flera av anlagen saknas. Detta betyder att vissa bara får en visdomstand, medan andra får alla fyra eller inga alls. Benämningen visdomstand kommer av att de bryter fram i 18-25-årsåldern eller senare. Förr trodde man att man uppnått en högre grad av visdom i åldern då man oftast får visdomständer.

Vanliga problem med visdomständer

Flera olika problem kan uppstå i och omkring en visdomstand. Eftersom visdomständerna är de sista permanenta tänderna som bryter fram finns det ofta inte tillräckligt med plats i käken för dem. Detta kan leda till att de blir mer eller mindre fastklämda inne i käkbenet under tandköttet.

Ofta tar det lång tid för visdomständer att bryta fram. Under tiden kan tandköttet bli irriterat. Om en akut inflammation uppstår är ofta tillståndet mycket smärtsamt, man kan få svårigheter att gapa och ibland feber. Detta behandlas med antibiotika.

Visdomständer som enbart delvis kommer fram eller som kommer fram mycket snett kan också orsaka smärta eller andra besvär. Det beror på att bakterier från munnen kommer in i tandköttet genom en ficka i tandköttet.

Var finns mina visdomständer?

Visdomständerna sitter längst bak i munnen. På grund av deras placering kan det vara svårt att komma åt dem och hålla dem ordentligt rena. När visdomständerna bryter fram kan även fickor bildas i tandköttet runt tänderna där det lätt kan ansamlas bakterier och leda till inflammation. Det är även vanligt att det inte finns någon plats kvar i käken när visdomständerna kommer fram, vilket kan göra att tanden får en lutande ställning inne i tandköttet eller krockar med roten på tanden framför.

När måste en visdomstand tas bort?

Visdomständer tas endast bort om du får besvär. Men även visdomständer utan besvär kan ibland behöva tas bort om de skadar tänderna intill, det finns en cysta, eller tanden sitter på ett sätt som förhindrar tandläkaren från att utföra andra behandlingar. Tandläkaren kan oftast dra ut en visdomstand med tång om tanden har brutit sig fram så pass mycket att tandläkaren kan få grepp om den. Om en visdomstand ligger snett inuti käkbenet och har krockat och skadat tandroten framför kan den skadade tanden tas bort istället för att göra plats åt visdomstanden. Om en cysta har bildats vid visdomstanden brukar både cystan och tanden tas bort genom en operation. På grund av visdomständernas placering kan det ibland vara svårt att komma åt och behandla hål i tänderna. I detta fall kan tandläkaren välja att dra ut tanden istället. Du kan även välja att göra detta om du inte vill betala för en lagning.

Sök vård direkt på en tandvårdsmottagning om du märker att kinden svullnar runt en visdomstand, om svullnaden sprider sig nedåt halsen, du har svårt att gapa eller om du får feber.

Hur tar man bort visdomständer?

Utdragning av visdomständer är en ganska vanlig åtgärd. Efteråt kan du få bita på en bit gasväv tills det inte blöder längre. Du kan få ont och bli svullen. Besvären försvinner normalt efter ett par dagar, men du bör kontakta din tandläkare om smärtan blir svår eller långvarig, om du blir svullen, får blödning eller feber.

Operera ut en visdomstand

Om en visdomstand som ska tas bort inte har kommit fram eller ligger snett i käken får den istället opereras ut. Det görs i allmänhet i lokalbedövning. Visdomständer har mindre rötter före 20 års ålder, och tas de bort dessförinnan brukar det bli färre komplikationer efteråt.

Horisontell läge

Horisontell läge

Snett läge Snett läge
Vertikalt läge Vertikalt läge

Hur kan jag ta hand om mina visdomständer?

Visdomständerna kräver lite extra vård för att hållas rena. Använd en tandborste, fluortandkräm och tandtråd för att hålla området runt visdomständerna så rent som möjligt. Eftersom de sitter så långt bak i munnen kan det dock vara svårt att komma åt med både tandborste och tandtråd. Det händer även ofta att mat fastnar mellan visdomstanden och tandköttet, vilket kan orsaka inflammation i tandköttet. Om du tycker att det är svårt att komma åt med en vanlig tandborste kan du istället använda dig av en interdentalborste eller en tandborste med ett litet borsthuvud. Du kan även använda dig av tandstickor för att avlägsna det som har fastnat runt tanden och regelbundet skölja munnen med munskölj för att förbättra fluorskyddet runt tanden.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu