Vad är kronor och broar?
Badge field

Vad är kronor och broar?

Published date field

Vad är en tandkrona?

Tandkronor och broar (även kallade tandbryggor) är vanliga metoder för att ersätta skadade tänder, En krona omfattar en tand, en bro flera tänder. Båda fungerar och ser ut precis som vanliga tänder.

Både kronor och de allra flesta broar är fast apparatur. Kronor och broar är, till skillnad från avtagbar apparatur som proteser som du kan ta ut och rengöra varje dag, cementerade på tänder eller implantat och kan enbart tas bort av en tandläkare.

Tandbroar och tandkronor - så fungerar de

En krona används för att helt täcka en skadad tand. En krona kan, förutom att stärka den skadade tanden, förbättra dess utseende, form eller lutning. En krona kan också sättas på ett implantat så att både krona och rot ersätts. Porslin- eller keramikkronor kan matchas till färgen på dina naturliga tänder. Andra material som kan användas är guld och metallblandningar, akryl och keramik. Dessa blandningar är normalt starkare än porslin och rekommenderas för de bakre tänderna. Porslin som fästs på ett metallskal används ofta eftersom det är både starkt och vackert.

Din tandläkare kan rekommendera en krona för att:

  • Ersätta en stor fyllning när det inte finns tillräckligt mycket kvar av tanden.

  • Skydda en svag tand.

  • Restaurera en frakturerad tand.

  • Fästa en bro.

  • Göra en krona till ett tandimplantat.

  • Täcka en missfärgad eller ful tand.

  • Täcka en tand som fått rotbehandling.

Tandbroar, tandbryggor eller tandkronor?

Tandbroar och tandbrygga är två olika termer som båda syftar på samma sak.
Tandbroar (tandbryggor) och tandkronor fungerar på liknande sätt, och rekommenderas om du saknar en eller flera tänder. Mellanrum efter tänder som saknas kan leda till att de återstående tänderna roterar eller flyttar sig till tomrummen och följden kan bli ett sämre bett. Obalansen som de saknade tänderna ger kan också leda till käkledsproblem.

Tandbroar, tandbryggor och tandkronor används normalt för att ersätta en eller flera tänder. Den överbryggar mellanrummet där tänderna saknas. Bron cementeras på de naturliga tänderna eller implantat som omger de tomma området. Dessa tänder, stödtänder, fungerar som ankare för bron. En ersättningstand, en pontic, fästs på de kronor som täcker stödtänderna. Precis som när det gäller kronor kan du välja mellan olika material. Din tandläkare kan hjälpa dig att välja material med utgångspunkt från var den saknade tanden eller tänderna finns, dess funktion, utseende och kostnad. Porslins- eller keramikbroar kan matchas till färgen på dina naturliga tänder.

Vad är skillnaden mellan en tandkrona och en tandbro?

Både kronor och broar används för att ersätta saknade tänder. Den största skillnaden mellan en tandkrona och tandbro är att en tandkrona används för att ersätta en enskild tand, medan en bro eller brygga används för att ersätta flera tänder. En annan skillnad är att en tandkrona även kan användas för att laga del av en trasig tand, medan en bro tillämpas för att ersätta tänder som saknas helt. Bron består av flera tänder som sitter ihop i ett stycke, medan kronan kan fästas som en lagning på en befintlig tand eller som en hel ny konstgjord tand på ett implantat.

Hur tillverkas tandkronor och tandbroar?

Innan en krona och tandbroar kan göras måste tanden eller tänderna slipas ned så att kronan eller bron passar över den. Därefter tar tandläkaren ett avtryck för att få en exakt modell till kronan eller tandbron. Om den ska göras i porslin bestämmer tandläkaren kronans eller brons exakta färg för att matcha dina egna tänder.

Med hjälp av avtrycket gör tandteknikern kronan eller bron i det material som din tandläkare bestämt. En tillfällig tandkrona eller bro sätts in för att täcka den preparerade tanden medan kronan eller bron görs färdig. När den är färdig tas den tillfälliga kronan eller bron bort och den nya kronan eller bron cementeras över den preparerade tanden eller tänderna.

Pris på tandkrona

Pris på tandkrona och tandbro varierar beroende på vilket typ av material som används, och din individuella tandläkares prissättning.

En tandkrona är billigare än en tandbro, eftersom den enbart ersätter en skadad tand. En tandbro ersätter vanligen fler än en tand, och är därför mer kostsam. Priset på en tandbro varierar alltså beroende på antalet saknade tänder som ersätts.

Hur länge håller en tandkrona och tandbro?

Tandronor och tandbroar kan hålla hela livet, men ibland lossnar de och faller ut. Det bästa du kan göra för att försäkra dig om att din tandkrona eller tandbro håller länge är att ha en god munhygien. En bro kan förlora sitt fäste om tänderna eller benet som håller den på plats skadas. Håll ditt tandkött och dina tänder friska genom att borsta med fluortandkräm två gånger per dag och hålla rent i tandmellanrummen. Gå regelbundet till tandläkaren och tandhygienisten för kontroll och professionell rengöring.

Vilka är riskerna med kronor och broar?

Trots att kronor och broar är gjorda av konstgjorda material, skyddar inte dessa material dina tänder mot hål eller tandlossning. Broar kan ibland göra det svårare att göra rent mellan tänderna och det händer lätt att det ansamlas bakterier i övergången mellan den befintliga tanden och den konstgjorda kronan. Därför är det viktigt att hålla tänderna rena med en mjuk tandborste och tandkräm med fluorid, samt komplettera detta med fluoridtabletter, sockerfritt tuggummi och munskölj. Mellanrumsborstar och tandtråd är även perfekta verktyg för att komma åt mellan tänderna och förhindra ansamlingen av bakterier som kan leda till plack och tandsten. Om du har en bro eller krona som en del av ett implantat kan du även riskera att få infektioner under implantatet som gör att skruven bryts ned.

Vissa material (speciellt metaller, men även plast) som används inom tandvården kan ge en allergisk reaktion. Kontaktallergi är den vanligaste formen av reaktion mot dentala material och uppkommer oftast i form av svullnad, sår och rodnad i munnen. Därför är det viktigt att du berättar för din tandläkare om du har några känsligheter eller allergier så att du kan undvika dessa material.

Om du har en krona eller bro som en del av ett implantat finns det även en risk för att dessa kan lossna, även om detta är högst ovanligt. Ibland beror det på att implantatet inte har växt fast ordentligt i käkbenet eller att du har tuggat för hårt. Besök därför din tandläkare eller tandhygienist regelbundet för att kontrollera att dina kronor eller broar sitter som de ska och att du upprätthåller bästa möjliga munhygien för att undvika problem såsom hål och tandlossning.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu