Blödande tandkött: Professionell behandling och huskurer

Blödande tandkött: Professionell behandling och huskurer

Du borstar tänderna. Du använder tandtråd eller rengör mellan dem. Sedan märker du att ditt tandkött blöder lite. Du kanske tror att det inte är så farligt (och det kanske inte är det), men du bör be din tandläkare kolla upp det. Blödande tandkött kan vara början på gingivit, och det kan sluta med avancerad tandköttssjukdom. Den goda nyheten: med rätt behandling kan du ändra den historien.

Vad är gingivit?

Gingivit är en mild form av tandköttssjukdom som orsakas av att plack (ibland kallat biofilm) byggs upp på dina tänder. Den orsakar rodnad, irritation och svullnad i tandköttet runt basen av tanden.

Om gingivit inte behandlas kan den förvandlas till en allvarligare och oåterkallelig form av tandköttssjukdom som kallas parodontit. Tandhygienisten märker blödning, svullnad och irritation när han eller hon rengör tänderna. Detta kan vara tecken på gingivit. Med rätt munvård och uppföljande behandling kan du vända effekterna av gingivit.

Professionell behandling av blödande tandkött

Under ditt besök kommer din tandläkare att undersöka placeringen av dina tänder, käkar och tandarbeten, som t.ex. tandfyllningar, kronor och broar, för att avgöra om det finns ett anpassningsproblem som hindrar dig från att borsta eller använda tandtråd på ett effektivt sätt. Om det finns ett problem kommer tandläkaren att ge förslag på behandling eller strategier för att lösa problemet.

Tandläkaren bedömer om du har tandköttsrecession genom parodontal undersökning (mätning av tandköttets djup). Denna undersökning kommer att upprepas vid möten för att se om tandköttshälsan förbättras eller försämras.

Din hygienist kommer att gå igenom korrekt tandborstning och rengöring mellan behandlingarna för att hjälpa dig att förbättra din munvård hemma. Uppföljande möten, undersökningar och rengöringar är viktiga för att övervaka och vända tandköttssjukdomar.

Behandling av blödande tandkött hemma

  • Borsta och rengör mellan tänderna bättre och oftare. Följ instruktionerna från din hygienist, tandläkare och tandterapeut. En bra tandvårdsrutin räcker långt för att ta bort bakterier från munnen som kan inflammera tandköttet. Det kan till och med hjälpa till att vända tidig tandköttssjukdom. Borsta med en borste med mjuk borst och rengör regelbundet mellan tänderna. Borsta två gånger om dagen och rengör mellan tänderna minst en gång om dagen.

  • Ät bättre. Hälsosam mat förbättrar din munhälsa genom att ge ditt tandkött bra näringsämnen. Det innebär att du ska äta mer frukt och grönsaker och mindre sockerhaltiga livsmedel, inklusive raffinerat bröd.

  • Håll koll på stress. Ångest kan påverka din munhälsa. Stress kan öka inflammationen i din kropp. Stress minskar också ditt immunsystems funktionalitet. Detta gör det svårare för din kropp att bekämpa infektioner. Dessutom gör stress dig mindre benägen att ta hand om dig själv, vilket oundvikligen kan innebära att du borstar tänderna mindre.

  • Rök inte. Av många skäl är rökning dåligt för din hälsa. Tänder och tandkött inkluderat. Enligt NHS försvagar rökning ditt immunförsvar, vilket gör det svårare för din kropp att bekämpa sjukdomar i allmänhet.

Om du märker av blödande tandkött är det viktigt att du pratar med din tandläkare om det. Om det inte behandlas kan blödande tandkött leda till en allvarligare tandköttssjukdom som kallas parodontit. Få ditt problem diagnostiserat tidigare för att det ska bli bättre. Det finns förfaranden inom praktiken och saker du kan göra hemma för att hjälpa till att vända tidig tandköttssjukdom och förbättra din munhälsa.