4 vanliga orsaker till irriterat tandkött

Irriterat tandkött: självförvållade orsaker

Skador på tandköttet kan ha flera olika orsaker, från brännskador till infektioner, men ibland är de självförvållade. Som tur är kan du förebygga tandköttsirritation genom att identifiera aktiviteter och vanor som orsakar den. Läs om fyra orsaker som kan skada ditt känsliga tandkött - och få tips om hur du ändrar dina vanor för att förhindra framtida irritation.

1. Överdrivet aggressiv tandborstning

Att använda överdrivet tryck när du borstar tänderna kan kännas som att det håller tänder och tandkött renare, men motsatsen är sann - aggressiv borstning irriterar ditt tandkött, vilket kan orsaka allvarligare infektioner. Så länge du är noggrann räcker ett mjukt tryck för att avlägsna mat och plack. Använd korta, exakta drag för att rengöra varje tand på hela ytan. Och välj tandborstar med mjuka borststrån, eftersom de är bäst på att effektivt rengöra tänderna utan att irritera den känsliga tandköttsvävnaden.

2. Felaktig tandtrådsteknik

Övernitisk tandtrådsanvändning är också ett nej. Undvik att använda högt tryck eller kraftiga rörelser fram och tillbaka för att få bort mat och plack, eftersom detta kan leda till ytterligare irritation av tandköttet eller till och med blödande tandkött (förutom att det är obekvämt).

Förebygg irriterat tandkött när du använder tandtråd med ett försiktigt tillvägagångssätt.

  • Flytta tandtråden långsamt fram och tillbaka, upp och ner och försiktigt mot sidorna av dina tänder.

  • Med denna nivå av tryck garanterar tandtråd runt basen av tanden att du når maten under tandköttslinjen - för mycket kraft kan göra det lätt att förbise detta.

  • Undvik att trycka in tandtråden plötsligt i detta område eller att knäppa den på plats, eftersom du på så sätt kan skära dig eller få blåmärken i tandköttet.

3. Hemmatandblekning

Peroxidbaserade medel bleker tänderna men kan orsaka irritation om de kommer i kontakt med tandköttsvävnad. Eftersom receptfria blekningsremsor eller brickor inte är utformade för att passa munnens konturer kan de tillåta att peroxiden kommer i kontakt med tandköttet.

En tandläkare kan hjälpa dig att bleka tänderna hemma utan att irritera tandköttet genom att skapa en skräddarsydd blekningsbricka. Denna bricka ser till att blekningsprodukterna endast kommer i kontakt med dina tänder och inte med den känsliga vävnaden under dem.

4. Kostval

Den mat du äter kan också bidra till irritation av tandköttet. Hårda sötsaker eller krispiga saker som chips kan skrapa mot tandköttet och orsaka irritation när du tuggar. Kan du inte ge upp krispet? Ta till hälsosamma alternativ som selleri eller morötter. Enligt en artikel om kostens betydelse för att förebygga tandproblem fungerar knapriga naturliga livsmedel som tandrengörare genom att stimulera salivflödet, som sedan gör sig av med bakterier.

Behandla ditt irriterade tandkött

Om din tandköttsirritation känns eller ser allvarlig ut ska du boka tid hos en tandläkare, eftersom det kan vara ett symptom på ett annat munhälsoproblem. Men om någon av dessa fyra självförvållade orsaker är boven i dramat kan huskurer lindra tandköttsirritationen. Bupa listar receptfria smärtstillande, geler, kalla kompresser och kryddnejlika.

Irriterat tandkött är inte roligt, men små förändringar i de dagliga vanorna kan göra skillnad. Ju tidigare du kommer till roten av orsaken, desto snabbare kan du behandla ditt irriterade tandkött och återgå till ett smärtfritt och självsäkert leende.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu