Vad är plack?
Plack bildas av bakterier i munnen och kan orsaka tandsten och problem med tandköttet. Klicka här för att läsa mer om hur du kan förebygga uppkomsten av plack! Plack är den klibbiga, vitaktiga beläggning som hela tiden bildas på tänderna av bakterier i munnen. Placket medverkar till att det blir hål i tänderna och också orsakar tandköttsproblem. När det utfälls kalk från saliven i placket bildas tandsten.
Hur vet jag om jag har plack?
Alla får plack på tandytorna och hela tiden bildas nya bakterier i munnen. Dessa använder näringsämnen i vår mat och saliv för att växa. Placket leder till hål i tänderna eftersom bakterierna med hjälp av socker i födan bildar syror som attackerar tänderna. Efter upprepade syraattacker fräts emaljen sönder och ett hål bildas. Plack som inte tas bort kan också irritera tandköttet runt tänderna och leda till gingivit (rött, svullet, blödande tandkött) eller parodontit (tandlossning).
Hur kan jag förhindra att det bildas för mycket plack?
Med god munhygien kan det förhindras. Var noga med att:
borsta tänderna noggrant minst två gånger om dagen för att ta bort plack från alla tandytor
hålla tandmellanrummen rena varje dag med hjälp av tandstickor, mellanrumsborste eller tandtråd
kontrollera att tänderna är rena innan tandborstningen avslutas. Känn t.ex. på tandytorna med tungspetsen.
begränsa antalet söta mellanmål
gå till tandläkaren eller tandhygienisten regelbundet för undersökning och professionell tandrengöring
Tandsten och plack avlägsnas från tandens krona och rot. |
Plackets roll i tandhälsan
Plack är ett vanligt problem som, om det inte borstas bort dagligen, kan orsaka problem såsom karies, tandköttsinflammation och tandlossning. När placket sitter kvar på tänderna förenas det med kalksalter i saliven som snabbt kan hårdna och bilda tandsten. Plack kan bildas och hårdna på bara ett dygn. Därför är det mycket viktigt att borsta tänderna noga morgon och kväll för att förhindra att placket fastnar på tänderna och leder till ytterligare besvär.
Effekter av plack på tänderna och tandköttet
När plack omvandlas till tandsten täpper det till tandköttsraden, vilket försvårar rengöring och bidrar till ansamlingen av bakterier. Det är just detta som kan leda till tandköttsinflammation och tandlossning. Vid tandköttsinflammation blir tandköttet rött, svullet och lättblödande. Inflammationen kan sedan luckra upp tandköttet och skapa djupa fickor runt tanden där bakterier sedan kan frodas. Fickorna kan sedan bli djupare och riskera att tandens fäste förstörs, vilket leder till tandlossning. Tandköttsinflammation kan dock läka utan bestående skada med hjälp av en god munhygien och genom att avlägsna så mycket plack som möjligt dagligen.
Professionell rengöring för att hantera plackuppbyggnad
Plack kan vanligtvis borstas bort och hanteras genom upprätthållandet av en god munhygien. Men om placket har omvandlats till tandsten kan det endast avlägsnas med professionell hjälp. Din tandläkare eller tandhygienist använder ofta ultraljud för att avlägsna tandsten. Ultraljudet har en rundad metallspets längst fram som lätt vibrerar mot tändernas yta och gör att tandstenen lossnar. Vissa tandläkare använder sig även av en slags skrapa för att avlägsna tandsten. Behandlingen avslutas med att tänderna poleras med en slags kräm som gör dem putsade och släta. Din tandläkare eller tandhygienist kommer sedan att ge dig råd om saker du kan göra för att förebygga plack och tandsten, eftersom tandsten har en tendens att komma tillbaka ganska snart om tänderna inte hålls rena. Det kan därför även vara bra att besöka din tandläkare regelbundet för undersökning och professionell rengöring.