Vad är gingivit? Tecken och symtom
Badge field

Vad är gingivit? Tecken och symtom

Published date field

Vad är gingivit?

Gingivit – tandköttsinflammation – är det första steget i en tandköttssjukdom och är lättast att behandla. Den direkta orsaken till gingivit är plack – den mjuka, kladdiga, färglösa film av bakterier som ständigt bildas på tänderna och tandköttet.

Om placket inte tas bort genom borstning och tandtrådsanvändning varje dag produceras toxiner (gifter) som kan irritera tandköttet och orsaka gingivit. I detta tidiga stadium av en tandköttssjukdom kan skadan avhjälpas, eftersom benet och bindväven som håller tänderna på plats ännu inte har påverkats. Om det inte behandlas kan dock gingivit utvecklas till parodontit och ge permanenta skador på dina tänder och din käke.

Hur vet jag om jag har gingivit?

Klassiska tecken och symtom på gingivit inkluderar rött, svullet, ömt tandkött som kan blöda när du borstar tänderna. Andra tecken på tandköttssjukdom är att tandköttet har dragit sig tillbaka eller upp från tänderna, vilket får tänderna att se långa ut. Tandköttssjukdom kan göra att det bildas fickor mellan tänderna och tandköttet där plack och matrester samlas. Vissa kan uppleva återkommande dålig andedräkt eller dålig smak i munnen, även om sjukdomen inte har gått långt.

Hur kan jag förebygga gingivit?

God munhygien är absolut nödvändigt. Professionell rengöring är också mycket viktigt, eftersom plack som har hårdnat och byggts upp, eller blivit till tandsten, bara kan tas bort av en tandläkare eller tandhygienist.

Du kan hjälpa till att stoppa gingivit innan det utvecklas genom:

  • Korrekt borstning och tandtrådsanvändning för att ta bort plack och matrester och kontrollera bildandet av tandsten
  • Att äta rätt för att få i dig rätt näring för käkbenet och tänderna
  • Undvika cigaretter och andra former av tobak

Gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu