Hur man använder tandtråd: en stegvis guide
Badge field

Hur man använder tandtråd: en stegvis guide

Published date field

Hur använder jag tandtråd?

Användning av tandtråd på rätt sätt avlägsnar bakteriebeläggningar (plack) och matrester på de ställen där tandborsten inte kan komma åt - först och främst mellan tänderna, men också under tandköttskanten. Eftersom plack kan leda till hål och tandköttsinflammation behöver de flesta vuxna använda tandtråd varje dag. Rådfråga din tandläkare eller tandhygienist.

Rätt sätt att använda tandtråd

  • Tag en så lång bit tandtråd att du kan hålla fast den mellan dina fingrar. Avståndet mellan fingrarna bör vara 3-5 cm.
  • För försiktigt ner tandtråden mellan tänderna med små rörelser fram och tillbaka. Först rengörs den ena tandytan och sedan den andra.
  • Man kan göra rent under tandköttskanten genom att föra ner tandtråden i tandköttsfickan. Undvik att skada tandköttet. Om det gör ont när du använder tandtråden gör du fel.
  • Också när tandtråden avlägsnas från mellanrummen används en rörelse fram och tillbaka.

Vilken typ av tandtråd ska jag använda?

På det svenska marknaden finns tills vidare bara tandtråd som är framställd av många ganska tunna vita nylontrådar. Nylontandtråd finns med eller utan vax och med flera olika smaker.

Vaxet är tillsatt för att hålla samman de tunna nylontrådarna, men det gör också att tråden glider lättare mellan tänderna. Ovaxad tandtråd är rund men dock blir flat när den används mellan tänderna. Vaxad tandtråd finns både rund och flat. Här ligger de tunna nylontrådarna sida vid sida. Den flata tandtråden kan täcka en större del av tandytan och är därför enklare att använda för en del.

Tandtråden kan gå sönder eller fransa upp sig, särskilt mellan tänder som sitter mycket tätt. Om en bit tandtråd fastnar kan man ofta avlägsna den genom att föra tillbaka den i det öppna mellanrummet mellan tänderna med hjälp av ett nytt stycke tandtråd. Båda typerna av tandtråd, vaxad och ovaxad, är lämpliga för att avlägsna plack och födoämnesrester med.

 

floss1 floss2 floss3

Tag en så lång bit tandtråd att du kan hålla fast den mellan dina fingrar. Avståndet mellan fingrarna bör vara 3-5 cm.

För försiktigt ner tandtråden mellan tänderna med små rörelser fram och tillbaka. Först rengörs den ena tandytan och sedan den andra.

Man kan göra rent under tandköttskanten genom att föra ner tandtråden i tandköttsfickan. Undvik att skada tandköttet. Om det gör ont när du använder tandtråden gör du fel.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu