Fyra utvecklingsmässiga milstolpar i ditt barns munhälsa
Badge field

Fyra utvecklingsmässiga milstolpar i ditt barns munhälsa

Published date field

Vi har alla jämfört våra barns milstolpar under de första åren – längd och vikt, samt deras första leende, eller när de först pratade eller kröp. Men kommer du ihåg deras milstolpar när det kommer till tandutveckling? Många föräldrar kanske kommer ihåg när den första tanden bröt ut, men viktigare ögonblick bleknar i jämförelse med det där första dreglande leendet. Man talar ofta om barns milstolpar utifrån hur de lär sig, talar, rör sig, uppför sig och leker. När det gäller munhälsa är utvecklingsmässiga milstolpar också viktiga för ditt barns förmåga att äta och le.

Se våra munvårdsprodukter för Barn

Tandsprickning hos bebis

Även innan den första tanden kommer fram slutför mjölktänderna sin bildning i ditt barns käke. Framträdandet av den första mjölktanden banar vägen för framtida tandkontrollpunkter. Från mjölktand till visdomstand kommer vårdnivån att avgöra kvaliteten på ditt barns leende och i slutändan barnets allmänna hälsa. I vissa regioner kallas barn till sin första tandundersökning redan då barnet fyllt ett år gammalt, men vanligtvis sker första besöket vid 3 års ålder. Därefter bör barnets tänder undersökas med regelbundna intervall. Och ja, de där mjölktänderna är viktiga! De håller plats för de permanenta tänderna, underlättar tal och ger näring och bör upprätthållas tills de avlägsnas naturligt.

Borstning, flaskmatning och tumsugning

När barnets tänder kommer fram ska du skydda dem, eftersom de låter käken utvecklas. Att ta ditt barn till tandläkaren vid tidig ålder gör att hans/hennes munhälsa kan övervakas för tidiga problem och avvikelser. Det är viktigt att övervaka följande:

 • Stötta vid borstning och användning av tandtråd
 • Tum- eller fingersugningseffekter och upphörande
 • Användning av nappflaskor
 • Kompletterande fluoridbehandlingar

Hål i tänderna hos barn kan utvecklas om de saknar vård i hemmet eller äter en kost som innehåller mycket fruktossocker, särskilt när det intas genom en flaska. Din tandläkare eller tandhygienist kan ge dig råd om vad som ska stoppas i en flaska och när du ska sluta använda flaskan. Dessutom kan de ge instruktioner om munhygien och fluoridbehandling för att förhindra karies. Det kan finnas fördelar med att använda napp, såsom att det lugnar ditt barn. Men att suga på napp kan också ha konsekvenser för barnets tänder och bör därmed göras med måtta. Genom att söka tandvård tidigt kommer ditt barn att vara på rätt väg för en hälsosam utveckling.

Blandad tanduppsättning

När barnen börjar förlora sina mjölktänder och de permanenta tänderna börjar komma upp har de en ”blandad tanduppsättning”, vilket ger upphov till specifika bekymmer. Ditt barn kan börja delta i sporter, visa tecken på trängsel hos tänderna och göra dåliga val i sin kost. Återigen kommer din tandläkare att känna igen vilken förebyggande eller ingripande behandling är nödvändig. Detta kan omfatta:

 • Ett sportmunskydd för att skydda tänderna och käken.
 • Remiss till en ortodontist.
 • Näringsrådgivning för att hjälpa ditt barn att göra hälsosamma kostval.
 • Fluorbehandling och tandtätningsmedel för att förhindra ytterligare karies eller hål.

Tandskenor och visdomständer

När ditt barn kommer in i tonåren är det bra att påminna dem om relationen mellan en frisk mun och en frisk kropp. Tonåringar kan förstå hur viktigt ett hälsosamt leende är och ta ansvar för att det förblir så. Vid denna ålder kan de ha tandställning eller just ha avslutat ortodontisk behandling. Tonåringars munhygienvanor för att förebygga hål och tandköttssjukdomar bör också prioriteras, och utbrottet av visdomständerna behöver övervakas. Deras tandläkare eller tandhygienist kan tillhandahålla de verktyg som behövs för att övergå till en frisk vuxen mun. De kommer att fokusera på följande:

 • Lämplig kost, näring och motion.
 • Användning av tandborstning, tandtråd och fluor för att minska specifika problem.
 • Övervakning av utbrott av visdomständer och remiss till munkirurg vid behov.

De flesta tonåringar kommer inte att ha tillräckligt med utrymme i käken för att kindtänderna ska komma upp. I sådant fall är det viktigt att få dem borttagna för att undvika framtida problem – inklusive infektion, smärta och fysisk effekt på intilliggande tänder. Om de har haft tandställning kommer ortodontisten väldigt ofta att titta på dessa tänder genom att ta en speciell röntgen och göra remissen själv.

Utvecklingsmässiga milstolpar är viktiga i ditt barns liv, från spädbarnsålder till ung vuxen ålder. Din förståelse av dessa milstolpar kan övergå till barnen som i sin tur tar ansvar för sin allmänna hälsa som vuxen. Genom att börja med tandvård tidigt och upprätthålla regelbundna besök hos tandläkaren sätter du ditt barn på rätt spår under hela livet med ett friskt leende.

Om författaren: Donna Rounsaville, RDH, BSc, har varit tandhygienist på en privat mottagning i 31 år. Hon har använt sin erfarenhet av att förebygga tandproblem och vikten av hälsosam mat för att utbilda barn i lokala skolor i hemstaden Flemington, New Jersey. Donna brinner också för infektionskontroll och säkerhet på kontoret för tandvårdspersonal och ger årlig utbildning till sina kollegor på kontoret. Donna är aktiv med flickscouterna som ledare och med barns liturgi i sin kyrka, och använder sina kommunikations- och ledarskapsfärdigheter för att motivera unga människor i samhället. Hon har skrivit för Colgate sedan 2013.