Hur hittar jag en tandläkare?
Ett bra ställe att börja med är att fråga dina vänner och bekanta, din familj, dina kolleger eller kanske din läkare. Fråga dem om hur länge de har gått hos sin tandläkare, om han eller hon är bra att prata med och lätt att förstå. Det är viktigt att du hittar en tandläkare som du känner dig trygg med.
Du kan också hitta en tandläkare genom att:
- Slå upp i telefonkatalogen under "tandläkare".
- Söka efter tandläkare på Internet. Fler och fler tandläkare har webbplatser där de beskriver sina kliniker.
Vilken typ av tandläkare ska jag leta efter?
Allmäntandläkare är utbildade för att göra alla typer av behandlingar. Om du har svåra eller ovanliga problem kan din tandläkare remittera dig till någon av följande specialister:
- Barntandläkare (pedodontister) behandlar barn och ungdomar med bl.a. uttalad tandvårdsrädsla, komplicerade skador efter tandolycksfall, allvarlig tandsjukdom, svåra tandutvecklingsstörningar, funktionshinder eller kronisk sjukdom.
- Endodontister diagnostiserar och behandlar svårare fall av sjukdomar i tandpulpan och dess följdsjukdomar i käkbenet. De utför bl.a. komplicerade rotbehandlingar.
- Protetiker är specialiserade på kronor, broar och proteser. De utför bl.a. rehabilitering på grund av medfödda missbildningar eller förvärvade vävnadsförluster i tänder, käkar och munhåla.
- Käkkirurger utför kirurgiska behandlingar och tar t.ex. bort cystor, tumörer och tänder. De behandlar frakturer eller andra käkproblem som kräver kirurgisk behandling, inklusive i käkleden.
- Ortodontister (tandregleringsspecialister) korrigerar tandställningsfel genom att flytta tänderna till bättre lägen med hjälp av olika former av tandställningar.
- Parodontologer är specialiserade på att diagnostisera och behandla bl.a. svårare fall av sjukdomar i tandens rothinna och angränsande vävnader.
- Bettfysiologer behandlar bl.a. svårare fall av tandgnissling, tandpressning och käkledsbesvär
- Odontologiska radiologer (röntgentandläkare) gör röntgenutredningar av tänder och käkar med olika avbildningstekniker, t.ex. vanlig tandröntgen, panoramaöversiktsröntgen, skiktröntgen och magnetkamera.
Hur blir man tandläkare?
Både allmäntandläkare och specialister har avlagt tandläkarexamen efter fem års studier. Specialisten har sedan efter minst två års allmänpraktik specialistutbildat sig under tre till fyra år. Ungefär var femte tandläkare i Sverige är specialist. Alla tandläkare måste vara legitimerade av Socialstyrelsen.