Bebiständer kommer fram: Tecken och behandling
Badge field

Mjölktänder som kommer fram: Tecken och behandling

Published date field

En av ditt barns milstolpar under hans eller hennes första levnadsår är att den första tanden kommer ut, men detta kan vara en skrämmande tid för föräldrar. Barnet kan ofta bli gnälligt eller irriterat när tänderna växer fram. Att lugna sin bebis när han/hon upplever detta kan vara en utmanande men hanterbar uppgift.

Se våra munvårdsprodukter för Barn

När börjar tänderna komma fram?

Den första tanden visar sig vanligtvis runt 6-8 månaders ålder, även om det allmänna åldersintervallet för det första tandutbrottet är 3 till 14 månader. Vissa barn får en tand i taget, medan andra har tänder som kommer i par eller uppsättningar. Vid tre års ålder kallas alla barn i Sverige till sin första undersökning på en tandvårdsmottagning. Om ett barn inte har fått någon tand vid ett års ålder, kan hans eller hennes föräldrar diskutera tandutvecklingen mer i detalj med en barnläkar eller en allmän tandläkare.

Tecken på att min bebis kanske kan vara på väg att få tänder

I motsats till vad vissa fördomar och berättelser säger, finns det inga universella tecken på tandsprickning. Feber, snuva och diarré har felaktigt kopplats till tänderna av mer än en förälder. Inga av dessa symtom har vetenskapliga bevis som stödjer påståendet. Följande är tecken på tandsprickning och det varierar från barn till barn. Vissa barn kanske inte känner någon smärta, medan andra uppvisar smärta och ömhet som dröjer sig kvar i flera veckor, beroende på hur snabbt tanden blossar upp.

Ett barn kan uppvisa ett eller flera av följande tecken som indikerar att tänderna är på väg:

  • Ihållande dreglande
  • Svullen tandköttsvävnad med eller utan synlig ”knöl”
  • Gnuggar upprepade gånger på sina ögon, kinder eller öron
  • Vägra mat eller flaska när försök görs att mata barnet
  • Gnällig
  • Oförmåga att sova/vila under vanlig tupplurar
  • Konsekvent behov av att tugga på fasta föremål.

När föräldrarna läser denna lista kan de observera att dessa tecken kan betyda andra saker, men kombinationen av två eller fler av dessa symtom indikerar mer sannolikt ett barn som håller på att få tänder.

Hur man behandlar smärta vid uppkomst av tänder

Lyckligtvis finns det många metoder för att behandla tandsprickning. Receptfria smärtstillande läkemedel, inklusive ibuprofen eller paracetamol, kan hjälpa till att göra smärtan bättre. Det finns bedövningsmedel som innehåller lokalt bensokain (liknande den gel som används av tandläkare) men viss forskning tyder på att dessa bör användas med stor försiktighet eftersom de kan påverka barnets syrenivåer i blodet.

Andra lugnande metoder för tandsprickning inkluderar en kyld bebistandring eller att använda ett rent finger för att applicera tryck på tandköttet som kan ge en känsla av lindring för bebisen. Undvik att ge hård mat att tugga på, eftersom det kan medföra kvävningsrisk. Ett varmt bad och försiktig vaggning kan också hjälpa till att lugna barnet och få det att slappna av.

Ta hand om den nya tanden

Att använda en ren tvättlapp för att försiktigt rengöra barnets mun är en bra vana att införa, även innan den första tanden kommit. Tandkräm är inte lika viktigt i dessa tidiga stadier som mekanisk borttagning av bakterier. Vid barnets första tandläkarbesök kommer tandvårdspersonalen att vägleda föräldrarna genom stegen i vården av barnets tänder och tandkött. Frågor välkomnas alltid vid detta besök eftersom vården av ett barns tänder är en ansträngning tillsammans mellan föräldrarna och tandläkarmottagningen.