Hur ska jag sköta mitt spädbarns tänder?
När får bebisar tänder? Kan antibiotika påverka tändernas färg? Måste man borsta mjölktänderna? Klicka här för att läsa mer om spädbarns tandhälsa!
Börja borsta barnets tänder när den första tanden kommer
En del spädbarn har tänder redan när de föds men för de allra flesta brukar den första tanden komma efter sex till tolv månaders ålder. Alla tänder brukar vara framme i munnen mellan två och ett halvt och tre års ålder.
Börja borsta bebisens tänder när den första tanden kommer. Det är viktigt att hålla barnets tänder fria från bakteriebeläggningar (plack) och på så sätt minska risken för hål i tänderna. Därför bör någon vuxen borsta spädbarnets tänder två gånger om dagen med fluortandkräm - på morgonen och på kvällen. På det sättet blir tänderna rena och tandköttet hålls friskt. Använd bara så mycket fluortandkräm för barn som får plats på barnets lillfingernagel.
Tandborstningstips för bebisar
Att borsta tänderna på bebisar kan vara svårt. Be gärna din tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska att visa hur du kan göra.
Börja borsta spädbarnets tänder försiktigt redan när den första tanden kommer fram. På det sättet vänjer sig barnet tidigt vid att ha en borste i munnen. Tandborsten bör ha ett litet borsthuvud och mycket mjuka borststrån.
På överkäkens framtänder blir det lätt hål längs tandköttet, och därför är det särskilt viktigt att borsta där.
Ett tips är att låta barnet borsta tänderna först eftersom de ofta tycker det är lite roligt. Sen kan du själv fortsätta att borsta så att du är säker på att de är ordentligt rengjorda. Barnet kommer att behöva din hjälp med att borsta tänderna upp till I 10-12-års åldern, kanske längre.
Hur får man barnet att borsta tänderna. Gör det roligt: Försök att göra tandborstning till en rolig aktivitet genom att sjunga sånger, spela spel eller göra ansiktsuttryck medan du borstar.
Att borsta på kvällen är viktigast, eftersom det bara bildas litet saliv under natten vilket ökar risken för karies.
Hur kan jag förhindra hål i tänderna av nappflaskan?
Hål i tänderna på grund av nappflaskan orsakas av att barnet ofta och under lång tid dricker vätska som innehåller socker. Detta finns framför allt i saft och fruktjuicer, men också i mjölk. Sockret samlas runt tänderna under långa perioder när barnet sover och leder till hål främst i överkäkens framtänder. Av den anledningen bör du inte låta barnet somna med en flaska saft, juice eller mjölk i munnen. Ge i stället barnet en flaska med vatten eller en napp som din tandläkare rekommenderar när det är sovdags. Om du ammar barnet ska du inte låta det småäta mest hela tiden.
Ta ditt barn till tandläkaren
För att främja god tandhälsa och förebygga eventuella problem är det bra att börja ta med sitt barn till tandläkaren redan vid tidig ålder. Här är några riktlinjer att följa för att veta när du ska ta ditt barn till tandläkaren:
- När första tanden kommer: Det rekommenderas att du tar med ditt barn till tandläkaren så snart de får sina första tänder, runt 1 års ålder. Detta hjälper tandläkaren att övervaka tandutvecklingen och ge råd om tandhälsa och munvård.
- Senast vid 3 års ålder: Om du inte redan har tagit med ditt barn till tandläkaren när den första tanden kom, bör du definitivt göra det senast vid 3 års ålder. Tandläkaren kan undersöka tänderna, ge råd om tandborstningsteknik och ge information om kostvanor för att främja god munhälsa.
- Regelbundna besök: Efter det första besöket bör ditt barn besöka tandläkaren regelbundet, vanligtvis varje sex månader eller enligt tandläkarens rekommendationer. Regelbundna besök hjälper till att upptäcka och förebygga tandproblem tidigt.
- Särskilda omständigheter: Om du märker några problem eller om ditt barn upplever smärta eller obehag i munnen, bör du kontakta tandläkaren omedelbart, oavsett barnets ålder.
Ska jag ge mitt barn en napp?
Frågan om att ge sitt barn en napp eller dummy är ett individuellt beslut som varje förälder måste fatta baserat på sitt eget barns behov och familjesituation. Här är lite att tänka på som kan vara till hjälp.
Fördelar med att ge en napp:
Tröst och lugn: Många barn finner tröst och lugn genom att suga på en napp. Det kan hjälpa dem att hantera stress, lugna ner sig och somna.
Sugbehov: Sugreflexen är en naturlig del av spädbarns beteende. En napp kan tillfredsställa detta sugbehov mellan måltider.
Nackdelar med att ge en napp:
Risk för tandproblem: Långvarigt användande av napp kan påverka barnets tandutveckling och orsaka tandproblem om det fortsätter efter att tänderna har börjat växa fram.
Svårighet med avvänjning: Vissa barn kan ha svårt att sluta använda nappen, vilket kan leda till problem med bit- och talförmåga.
Infektionsrisk: Delning av nappar mellan barn kan öka risken för att överföra bakterier och infektioner.