Badge field

Hur ska jag sköta mitt spädbarns tänder?

Published date field

 

God munhygien startar när livet börjar. Redan innan barnet har fått sin första tand finns det faktorer som kan påverka tändernas utseende och hälsa i framtiden. Tetracyklin, ett antibiotikum, kan t.ex. missfärga tänderna som håller på att bildas i käkarna. Av den anledningen ges tetracyklin inte till kvinnor under graviditetens andra hälft och inte heller till barn under åtta års ålder.

Spädbarnet har speciella behov när det gäller munhälsa som varje förälder bör känna till. Dessa innebär bland annat att tänderna måste hållas rena, att du måste vara på vakt för hål i tänderna på grund av nappflaskan och att du måste se till att barnets tänder får fluor via tandkräm ett par gånger dagligen.

Börja borsta barnets tänder när den första tanden kommer

Det är viktigt att hålla barnets tänder fria från bakteriebeläggningar (plack) och på så sätt minska risken för hål i tänderna. Därför bör någon vuxen borsta barnets tänder två gånger om dagen med fluortandkräm - på morgonen och på kvällen. På det sättet blir tänderna rena och tandköttet hålls friskt. Man använder bara så mycket fluortandkräm för barn som får plats på barnets lillfingernagel.

Att borsta tänderna på barn kan vara svårt. Be gärna din tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska att visa hur du kan göra.

Att borsta på kvällen är viktigast, eftersom det bara bildas litet saliv under natten vilket ökar risken för karies.

Man bör börja borsta barnets tänder försiktigt redan när den första tanden kommer fram. På det sättet vänjer sig barnet tidigt vid att ha en borste i munnen. Tandborsten bör ha ett litet borsthuvud och mycket mjuka borststrån.

På överkäkens framtänder blir det lätt hål längs tandköttet, och därför är det särskilt viktigt att borsta där.

Hur kan jag förhindra hål i tänderna av nappflaskan?

Hål i tänderna på grund av nappflaskan orsakas av att barnet ofta och under lång tid dricker vätska som innehåller socker. Detta finns framför allt i saft och fruktjuicer, men också i mjölk. Sockret samlas runt tänderna under långa perioder när barnet sover och leder till hål främst i överkäkens framtänder. Av den anledningen bör du inte låta barnet somna med en flaska saft, juice eller mjölk i munnen. Ge i stället barnet en flaska med vatten eller en napp som din tandläkare rekommenderar när det är sovdags. Om du ammar barnet ska du inte låta det småäta mest hela tiden.