Ditt barns första tänder: Vad du kan förvänta dig
Badge field

Ditt barns första tänder: Vad du kan förvänta dig

Published date field Last Updated:

Ser du en vit knopp som kan vara ditt barns första tand? Mellan fyra och sex månaders ålder kommer din lilla ängel att börja få tänder. Detta är en spännande milstolpe, men ibland kan det vända ditt barns leende upp och ned, eftersom det kan kännas obehagligt att få tänder. Under denna övergångsperiod är det hög tid att samla in tips om tänder och börja tänka på ditt barns tandvård.

Se våra munvårdsprodukter för Barn

Barnets första tand

Även om ditt barns mun bara är tandkött är det inte för tidigt att börja planera dess tandvård. Vid badning kan du försöka att linda in fingret i en ren, våt tvättlapp eller en bomullskompress och försiktigt gnugga ditt barns tandkött. Detta kan stimulera tandköttet och få er båda att må bra av daglig rengöring av munnen. Du kanske upptäcker att ditt barn börjar dregla och tugga på allt i sikte. Ha en fuktig trasa tillgänglig för att torka av hakan för att förhindra irritation eller utslag. Det kan även vara bra att ditt barn bär en liten haklapp som håller hans/hennes kläder torra. Ganska snart kommer du att börja se barnets första tand, vanligtvis de nedre framtänderna. Tänderna brukar komma i par, så leta sedan efter ett par i övre raden.

Hur man tämjer ömhet i tänderna

Den första ledtråden till att tänderna är på väg kan vara förändringar i ditt barns beteende, som till exempel allmänt missnöje eller sömnlöshet. Tändernas framväxt varar vanligtvis från sex månader till tre års ålder, och de första tandutbrotten är värre än de senare. Det är möjligt att bebisar vänjer sig vid hur tänderna känns efter att de första tänderna vuxit fram. En av de bästa sakerna som föräldrar kan göra är att ge sitt barn som ska få tänder något säkert att tugga på. Tandringar eller nappar som är kylda i frysen är till hjälp eftersom den hårda ytan känns bra mot barnets tandkött och isen har en bedövande effekt. En kall tvättlapp kan även användas för att gnugga mot tandköttet.

Konsultera med din barnläkare om att ge ditt barn paracetamol eller ibuprofen om dessa huskurer inte hjälper ditt barn och de börjar få feber.

Med tänder kan barn äta fast mat

Allteftersom tänderna börjar växa fram kan även barnets första fasta mat introduceras. Hittills har de flesta barn ammat eller fått modersmjölkersättning. Kall eller kyld mat som osötad äppelmos, yoghurt eller lagad barnmat kan ges för att hjälpa till att lindra under tiden tänderna växer ut. Svårare mat kommer härnäst. När han/hon börjar få tänder kan ditt barn vara redo att experimentera med nya texturer i mat. Börja servera honom/henne små portioner med mjuk mat, såsom osaltad potatis, bananer, havregrynsgröt, makaroner och välkokta grönsaker (morötter, ärter och sötpotatis). När det kommer till protein bör man skära maten i små, små bitar så att de kan plocka upp den med händerna, som t.ex. kyckling, små bitar av hårdkokta ägg och mjukt kött. Välj ditt barns första mat med omsorg, välj det som är lätt att hantera och inte utgör någon kvävningsrisk.

Denna artikel är avsedd att främja förståelse av och kunskap om allmän munhälsa. Det är inte avsett att ersätta professionell rådgivning, diagnos eller behandling. Rådgör alltid med din tandläkare eller annan kvalificerad vårdgivare om du har några frågor om ett medicinskt tillstånd eller behandling.