Välj rätt tandborste för optimal munhälsa
Badge field

Välj rätt tandborste för optimal munhälsa

Published date field

Eltandborste eller vanlig - så väljer du rätt tandborste

Vilken tandborste är bäst? Och hur ofta ska man byta tandborste? Läs vår artikel om vad du bör tänka på när du väljer tandborste för att lära dig mer.

De flesta tandläkare och tandhygienister är överens om att en mjuk borste är bäst för att ta bort plack och matrester från tänderna. Borstar med små borsthuvuden är också att föredra, eftersom de gör det lättare att nå alla områden i munnen, även tänderna långt bak.

 • När det gäller handtaget (t.ex. halkfritt, flexibelt borsthuvud), borsthuvudets form (avsmalnande eller rektangulärt) och typ av borste (t.ex. vågformad, platt eller kupolformad) kan du välja det du trivs bäst med. Den bästa tandborsten är den som passar din mun och gör att du lätt kan nå alla tänder. Tandborste för tandställning bör enkelt komma åt i hela munnen.

 • Eltandborste eller vanlig tandborste? För många är en eltandborste ett bra alternativ. Den kan rengöra dina tänder mer effektivt, särskilt för dem som har svårt att borsta tänderna eller har begränsad rörelseförmåga.

Vilken typ av tandborste bör jag använda?

Att svara på frågan: vilken tandborste är bäst är nästan omöjligt.

Valet av den bästa tandborsten beror på individuella behov och preferenser. Behoven för en vuxen i jämförelse med tandborste till bebis skiljer sig exempelvis stort. Här är några faktorer att tänka på när du väljer en tandborste:

 • Borsthuvudets storlek och form: Välj en tandborste med ett borsthuvud som passar din mun och når lätt alla ytor av dina tänder. För tandborste till bebis blir detta särskilt viktigt. Detsamma gäller tandborste för tandställning.

 • Eltandborste eller vanlig: Det finns både “vanliga” manuella och elektriska tandborstar att välja mellan. Vilken som passar just dig bäst beror på dina personliga preferenser och behov.

 • Kvalitet och märke: Välj en tandborste från ett pålitligt märke och se till att den har en certifiering från en tandläkarförening för att säkerställa kvaliteten.

 • Pris: Tandborstar finns i olika prisklasser. Välj en tandborste som passar din budget, men kom ihåg att din tandhälsa är en viktig investering.

En bra tandborste är en som du använder regelbundet och korrekt. Det är lika viktigt att borsta tänderna i minst två minuter två gånger om dagen och att komplettera med tandtråd och munsköljning för att upprätthålla en god munhälsa. Rådgör också med din tandläkare eller tandhygienist för personlig rådgivning baserad på din tandhälsa.

Hur ska jag underhålla min tandborste?

Det är viktigt att underhålla din tandborste för att hålla den ren och fungerande på bästa sätt. En tandsborste som inte underhålls kan samla på sig bakterier och smuts. Här är några tips på hur du kan underhålla din tandborste:

Skölj den ordentligt - Skölj din tandborste noggrant under rinnande vatten efter varje användning för att ta bort tandkräm, saliv och matrester.

Byt ut tandborsten - Byt ut din tandborste var tredje eller fjärde månad eller tidigare om borststråna har slitits ut eller borsten har blivit smutsig.

Låt den torka - Förvara din tandborste på en torr plats, och se till att den torkar helt mellan användningarna.

Dela inte tandborsten med någon annan - Det är viktigt att inte dela din tandborste med någon annan, eftersom detta kan öka risken för korskontaminering av bakterier och infektioner.

Förvara den riktigt - Förvara din tandborste på rätt plats såsom ett skåp eller tandborstfodral för att undvika direktexponering för smuts och stänk.

Genom att följa dessa tips kan du bidra till att minska risken för bakteriebildning på din tandborste och behålla dess effektivitet och prestanda.

Hur ofta bör jag byta min tandborste?

Så hur ofta ska man byta tandborste? Du bör byta tandborste när den börjar se sliten ut, eller minst var tredje månad. Det är också mycket viktigt att byta tandborste när du har varit förkyld, eftersom borstens strån kan innehålla baciller som kan leda till en ny infektion.

toothbrushes
En sliten tandborste (ovan) kan skada tandköttet. Byt tandborste var tredje månad eller när den blir sliten.

Faktorer att tänka på när du väljer en tandborste

 • Att välja rätt tandborste är viktigt för att upprätthålla god tandhälsa. Här är några faktorer att tänka på när du väljer en tandborste:

 • Storleken på borsten - Tandborstar med mindre borst kan göra det lättare att nå svåråtkomliga områden i munnen.

 • Hårdhet på stråna - Tandborstar med mjukare strån är vanligtvis bättre än tandborstar med hårda strån, eftersom de är mer skonsamma mot tandköttet och tandhalsen.Knoppar på spetsarna - Vissa tandborstar har små knoppar på spetsarna av stråna som kan hjälpa till att massera och rengöra tandköttet.

 • Handtaget - Tandborstars handtag bör vara bekvämt att hålla i och inte glida ur händerna under borstning.

 • Typ av tandborste - Det finns flera typer av tandborstar att välja på, inklusive manuella tandborstar, elektriska tandborstar och sonic tandborstar. Valet beror på dina personliga preferenser och behov.

 • Kostnad - Kostnad är en faktor att överväga när du väljer en tandborste. Manuella tandborstar är oftast billigare än elektriska och sonic tandborstar, men kan vara mer arbetskrävande att använda.

Det är också viktigt att rådfråga en tandläkare om du har speciella tandproblem eller om du är osäker på vilken tandborste som passar dig. En tandläkare kan ge råd om vilken typ av tandborste som är bäst för din tandhälsa och ge tips om bästa tandborstningstekniken.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu