Badge field

Att välja rätt tandborste

Published date field

Vilken typ av tandborste bör jag använda?

Med så många olika former, storlekar och typer av tandborstar på marknaden kan det vara svårt att veta vilken man bör välja. Detta bör du titta efter:

  • De flesta tandläkare och tandhygienister är överens om att en mjuk borste är bäst för att ta bort plack och matrester från tänderna. Borstar med små borsthuvuden är också att föredra, eftersom de gör det lättare att nå alla områden i munnen, även tänderna långt bak.
  • När det gäller handtaget (t.ex. halkfritt, flexibelt borsthuvud), borsthuvudets form (avsmalnande eller rektangulärt) och typ av borste (t.ex. vågformad, platt eller kupolformad) kan du välja det du trivs bäst med. Den bästa tandborsten är den som passar din mun och gör att du lätt kan nå alla tänder.
  • För många är en eltandborste ett bra alternativ. Den kan rengöra dina tänder mer effektivt, särskilt för dem som har svårt att borsta tänderna eller har begränsad rörelseförmåga.

Hur ofta bör jag byta min tandborste?

Du bör byta tandborste när den börjar se sliten ut, eller minst var tredje månad. Det är också mycket viktigt att byta tandborste när du har varit förkyld, eftersom borstens strån kan innehålla baciller som kan leda till en ny infektion.

toothbrushes
En sliten tandborste (ovan) kan skada tandköttet. Byt tandborste var tredje månad eller när den blir sliten.