Badge field

Hur vet jag om jag behöver behandling?

Published date field

Vid skada i munnen ska du alltid omedelbart kontakta tandläkare. Tandläkaren undersöker det skadade området kliniskt och med röntgen och ger råd om vilken behandling som behövs.

Om du har ont på grund av en fraktuerad, sprucken eller sönderslagen tand kan du vid behov ta ett smärtstillande preparat. Spara om möjligt den del av tanden som lossnat och ta med den till tandläkaren.

Om en tand blivit helt utslagen, lägg den genast i mjölk eller under tungan och ta med den till tandläkaren så fort som möjligt. Ofta kan tanden - om det är en permanent tand - sättas tillbaka i munnen.

Vilken behandling blir det?

En sönderslagen tand - Om du inte har ont och tandbiten som gått av är liten kan du själv bestämma om, när och hur tanden ska lagas. Är flisan som slagits av mycket liten kan det räcka med att brottytan jämnas till. Om flisan är större är det lämpligt med en plastlagning som återställer tandens form. Vid stora tandskador kan det längre fram bli aktuellt med skalfasad eller krona.

Sprucken eller frakturerad tand - Spruckna och frakturerade tänder bör behandlas så fort som möjligt för att förhindra ytterligare skada. Om sprickan skadat emaljen eller dentinet allvarligt är en krona oftast bäst, i varje fall på sikt. Beroende på sprickans eller frakturens läge kan det bli nödvändigt att rotbehandla tanden eller dra ut den. Sprickor syns inte alltid, inte ens på röntgen. Symtomen kan vara smärta när du tuggar och smärta vid varm eller kall mat och dryck och även vid kall luft.

Utslagen tand - Utslagna permanenta tänder kan oftast sättas tillbaka på sin plats. Nyckeln till lyckad behandling är att tanden sätts tillbaka så fort som möjligt. För varje minut som går dör allt fler celler i rothinnan. Lägg tanden i mjölk eller under tungan och skynda till tandläkaren. Är tanden ren kan den sättas tillbaka på plats direkt. Håll i tandkronan, inte i roten.

Det är störst chans att behandlingen lyckas om tanden är tillbaka på plats inom 30 minuter, men chanserna är ganska bra i upp till två timmar. Tandläkaren måste ofta rotbehandla tanden efter en till två veckor.

Permanenta tänder som förlorats, oavsett om de tagits bort av tandläkaren eller slagits ut genom en olycka, bör ofta ersättas med bro, protes eller implantat. Detta för att undvika problem som svårigheter att tugga och prata, eller att de kvarvarande tänderna förflyttar sig eller att det blir problem med käkleden.

Käkfraktur - Om du tror att du eller någon annan har brutit käken, håll den stilla. Käken kan låsas på plats med en näsduk, slips eller handduk som knyts runt käken och över huvudet. Kalla kompresser bör användas för att minska eventuell svullnad. Åk genast till sjukhusets akutmottagning eller ring din tandläkare.

Chipped

Sönderslagen framtand

KnockedOut

Utslagen permanent framtand

Reinserted

Sätt försiktigt tillbaka den utslagna tanden och åk omedelbart till tandläkaren

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu