Vad händer när en tand skadas?
En skadad tand kan uppstå av flera olika skäl. Oftast beror det på att den träffas av ett föremål eller att käkarna förs samman med enorm kraft, vilket exempelvis kan ske vid en trafikolycka, slagsmål eller ett fall. Små barn har även en tendens att ramla, vilket kan leda till tandolycksfall i form av utslagna och lösa mjölktänder. Oftast är det framtänderna i överkäken som drabbas värst. En tand kan även skadas eller gå sönder om den har hål som har försvagat tanden, eller om den har gamla amalgamlagningar som inte stöder tandens övriga emalj. När en tand skadas eller går sönder känner du oftast det vassa och ojämna resultatet med tungan ganska snabbt därefter.
Vad är rätt behandlingsalternativ för mig?
Rätt behandlingsalternativ beror på vilken typ av tand som har slagits ut och vilken typ av tandskador du har.
Innan du går till tandläkaren finns det vissa saker du kan göra för att lindra obehaget (Fractured and Broken Teeth (colgate.com)):
Skölj munnen med varmt vatten
Tillämpa ett tryck med en gasbinda på eventuellt blödande områden i ca 10 minuter eller tills det slutar blöda
Lägg en ispåse mot den skadade tanden för att minimera svullnad och smärta
Om du inte har möjlighet att ta dig till tandläkaren direkt kan du gå och köpa en slags tandcement som finns att köpa på apoteket
Ta receptfritt smärtstillande vid behov
Symptom att hålla utkik för
En tand har oftast skadats om du märker av något av följande:
En tand sitter lösare än de andra i munnen
Den har ändrat färg till rosa, gul, grå eller brun
Du har ont i tanden och den gör det svårare att tugga
Tandköttet runt tanden blöder, har svullnat eller fått blåsor
Tanden ilar eller känns annorlunda
Tanden har gått av
Behandling för lättare tandskador
Om en bit av din tand slagits ut kan tandläkaren oftast bygga upp den trasiga tanden med en plastfyllning, eller limma fast den lösa biten. Om tanden sitter löst kan den läka av sig själv om den sitter på sin ursprungliga plats. Om tanden har flyttats lite kan tandläkaren försöka att sätta tillbaka tanden. Tandläkaren använder då en tråd och fäster ihop den lösa tanden med tänderna bredvid med hjälp av plast. Tråden tas sedan bort efter ca 3 veckor. Tanden kan kännas öm i upp till en vecka efteråt och det kan vara svårt att tugga. Men trots att det gör ont är det viktigt att vårda och borsta tanden noga efter lagningen.
När ska jag ringa tandläkaren?
Kontakta alltid tandläkare om du har skadat en permanent tand. Till skillnad från mjölktänder växer inte permanenta tänder tillbaka, och det är därför viktigt att åtgärda problemet så fort som möjligt. De flesta skador på mjölktänder läker av sig själva, men ibland kan de permanenta tänderna under mjölktänderna inne i käken och under tandköttet skadas. Därför kan det även vara viktigt att kontrollera barnets tänder och käke om en tand har skadats eller slagits ut. Om ditt barn har slagit av en bit av en mjölktand kan detta oftast åtgärdas genom att slipa till tanden. Om mjölktanden är lös behöver den dock oftast inte åtgärdas och tappas så småningom av sig själv. Kontakta dock alltid tandläkare om det uppstår en svullnad, tanden ändrar färg eller den fortsätter att göra ont.
Skadad tand från tandolycksfall
Om ett tandolycksfall har orsakat en skadad tand ska du alltid omedelbart kontakta tandläkare. Tandläkaren undersöker området kliniskt och med röntgen och ger råd om vilken behandling som behövs.
Om du har ont på grund av en fraktuerad, sprucken eller sönderslagen tand kan du vid behov ta ett smärtstillande preparat. Spara om möjligt den del av tanden som lossnat och ta med den till tandläkaren. Ibland kan din tandläkare behöva dra ut en sprucken tand.
Om en tand blivit helt utslagen, lägg den genast i mjölk eller under tungan och ta med den till tandläkaren så fort som möjligt. Ofta kan tanden - om det är en permanent tand - sättas tillbaka i munnen. För att dra ut en sprucken tand, gör din tandläkare först en bedömning av tillståndet.
Tandskador - vilken behandling behövs
Skadad tand: en sönderslagen tand
Om du inte har ont och tandbiten som gått av är liten kan du själv bestämma om, när och hur tanden ska lagas. Är flisan som slagits av mycket liten kan det räcka med att brottytan jämnas till. Om flisan är större är det lämpligt med en plastlagning som återställer tandens form. Vid stora tandskador kan det längre fram bli aktuellt med skalfasad eller krona.
Skadad tand: Sprucken eller frakturerad tand
En sprucken, frakturer eller på annat sätt skadad tand bör behandlas så fort som möjligt för att förhindra ytterligare skada. Om sprickan skadat emaljen eller dentinet allvarligt är en krona oftast bäst, i varje fall på sikt. Beroende på sprickans eller frakturens läge kan det bli nödvändigt att rotbehandla tanden eller dra ut den. Sprickor syns inte alltid, inte ens på röntgen. Symtomen kan vara smärta när du tuggar och smärta vid varm eller kall mat och dryck och även vid kall luft.
Slagit ut tand
Har du slagit ut tand? Utslagna permanenta tänder kan oftast sättas tillbaka på sin plats. Nyckeln till lyckad behandling är att tanden sätts tillbaka så fort som möjligt. För varje minut som går dör allt fler celler i rothinnan. Har du slagit ut tand, gäller det alltså att skynda dig till tandläkaren. Lägg tanden i mjölk eller under tungan på väg till tandläkaren Är tanden ren kan den sättas tillbaka på plats direkt. Håll i tandkronan, inte i roten.
Det är störst chans att behandlingen lyckas om tanden är tillbaka på plats inom 30 minuter, men chanserna är ganska bra i upp till två timmar. Tandläkaren måste ofta rotbehandla tandskador efter en till två veckor.
Permanenta tänder som förlorats, oavsett om de tagits bort av tandläkaren eller slagits ut vid ett tandolycksfall, bör ofta ersättas med bro, protes eller implantat. Detta för att undvika problem som svårigheter att tugga och prata, eller att de kvarvarande tänderna förflyttar sig eller att det blir problem med käkleden.
Övriga mun/tandskador: käkfraktur
Om du tror att du eller någon annan har brutit käken, håll den stilla. Käken kan låsas på plats med en näsduk, slips eller handduk som knyts runt käken och över huvudet. Kalla kompresser bör användas för att minska eventuell svullnad. Åk genast till sjukhusets akutmottagning eller ring din tandläkare.