Vad är afte och skador i munnen?
Badge field

Vad är afte och skador i munnen?

Published date field

Mindre irritationer och småsår är vanligt i munslemhinnan. Många har också erfarenhet av svidande och brännande sår på kindens insida, på tungan och ibland på tandköttet. Sår på läpparna är vanligt vid förkylning.

Det finns flera olika munslemhinnesår. Vanligast är afte, förkylningssår, leukoplaki och svampinfektion. Ungefär en tredjedel av befolkningen har av och till besvär från munslemhinnan.

Alla sår som inte är på väg att försvinna efter en vecka ska undersökas av tandläkare.

Vad är munsår och afte?

När man talar om munsår menar man oftast herpes runt munnen. Detta virus finns i kroppen hos de flesta människor och kan även överföras till andra delar av kroppen. Munsår uppstår oftast i form av blåsor, svullnad och smärta och är oftast besvärligast första gången. De flesta är barn när de får herpes och kan då uppleva symptom såsom svullet, rött och lättblödande tandkött, blåsor på tungan, feber och svullna lymfkörtlar. Tonåringar kan även uppleva symptom som liknar halsfluss. Herpes är smittsamt och överförs oftast genom pussar och kyssar vid direktkontakt med herpesblåsan.

Men munsår och herpes är inte alltid samma sak. Munsår kan även vara sveda, klåda, blåsor och sår i mungipan eller runt munnen som kan bero på saker såsom vitaminbrist, torr hud, eksem eller kontaktallergi. Om du inte har någon svullnad eller några blåsor runt munnen är det med stor sannolikhet inte herpes.

Afte, eller aftösa sår, uppstår i form av smärtsamma sår i munslemhinnan. Såren är vita eller gulaktiga, omgivna av rodnad och är oftast 5 mm stora i diameter. Afte drabbar de flesta människor någon gång i livet, men det är vanligast hos barn. Det kan ge sveda och smärta i munnen, en röd och irriterad slemhinna runtomkring blåsorna och göra det svårt att äta, men försvinner oftast av sig själva utan behandling inom två veckor.

Skillnaden mellan munsår och afte

Trots att munsår och afte ofta förväxlas med varandra är de långt ifrån samma sak. Munsår uppkommer till följd av ett virus och är smärtsamma, vätskefyllda och mycket smittsamma blåsor. Afte är i motsats till detta icke-smittsamma sår som inte uppkommer till följd av ett virus. Munsår förekommer även oftast på läpparna och utanför munnen, medan afte bildas inuti munnen. Till skillnad från afte som uppkommer i form av sår bildar munsår orsakat av herpesviruset ofta vätskefyllda blåsor, och det är sekretet från dessa som kan överföra smittan till en annan person.

Hur vet jag om jag har ett munsår eller en lesion?

Följande symtom kan vara tecken på munsår eller lesion:

  • Afte är munblåsor i form av små, vita svullnader eller sår omgivna ett rött, ömt område. De smittar inte, men förväxlas ofta med läppherpes som orsakas av ett smittsamt herpesvirus. Det kan vara bra att veta att afte bara förekommer inne i munnen medan läppherpes normalt förekommer utanför munnen. Afte återkommer ofta.
    Även om den exakta orsaken till afte är okänd tror experter att störningar i immunsystemet, bakterier eller virus kan vara inblandade. Faktorer som stress, trauma, allergi, rökning, vitamin- eller järnbrist och ärftlighet kan också göra att man blir mer mottaglig.

  • Läppherpes - förkylningsblåsor - är grupper av smärtsamma, vätskefyllda blåsor på läpparna och ibland under näsan eller på kinden. Läppherpes orsakas av herpesvirus och är mycket smittsamt. Den första infektionen får man ofta som barn, ibland utan symtom, och den förväxlas ofta med förkylning eller influensa. När en person väl smittats stannar viruset kvar i kroppen och återkommer hos de flesta då och då. Hos vissa personer förblir viruset inaktivt.

  • Leukoplaki betyder vit fläck. Det ser ut som en tjock, vitfärgad fläck på insidan av kinden, tandköttet eller på eller under tungan. Orsaken kan vara rökning eller snusning, även om det finns andra orsaker som dåligt anpassade proteser, trasiga tänder och att man biter sig i kinden. Någon gång kan leukoplaki utvecklas till cancer. Leukoplaki läker ofta om man sluter använda tobak.

  • Kandidos - torsk - är en svampinfektion som orsakas av en jästsvamp. Den känns igen på krämiga, gulvita eller röda fläckar på fuktiga ställen i munnen. Det kan göra ont i vävnaden under fläcken. Hos barn kallas infektionen torsk. Kandidos förekommer t.ex. hos protesanvändare och personer som är sjuka eller har störningar i immunsystemet. Människor som lider av muntorrhet eller som får eller just har avslutat en antibiotikabehandling är också en utsatt grupp.

Orsaker till munsår och afte

Om du har fått herpes en gång är det mycket vanligt att du får det igen. Herpes stannar nämligen kvar i kroppen efter att du blivit sjuk första gången och återkommer oftast i samband med en annan infektion i kroppen, såsom en förkylning. I vissa fall finns det dock ingen förklaring till varför munsåret uppstår. Munsår som orsakas av herpes överförs när slemhinnor eller hud får direktkontakt med sekretet i herpesblåsan. Förutom kyssar och pussar kan det även överföras om du delar saker såsom bestick eller läppstift med någon. Du kan även föra vidare viruset till munnen om du har vidrört en herpesblåsa och fått sekretet på fingrarna. Symptomen visar sig oftast efter några dagar eller veckor från smittotillfället. Risken för smitta sminkar när blåsorna har börjat torka ut och bilda sårskorpor

Det är ännu inte fastställt vad som orsakar afte. Oftast uppstår såren i samband med andra infektioner i kroppen, men de har även kopplats till bakomliggande problem såsom glutenintolerans eller inflammatoriska tarmsjukdomar. En irriterad slemhinna är även mer mottaglig för afte, vilket gör att det kan uppstå om du exempelvis har en torr munslemhinna eller är rökare. Det kan även uppstå till följd av snusning, vissa läkemedel, samt vissa tandkrämer eller munskölj med natriumlaurylsulfat. Det första du kan göra för att ta reda på orsaken är byta ut din tandkräm till en mildare variant som inte innehåller starka lösningsmedel, undvika produkter med natriumlaurylsulfat.och byta till en mjukare tandborste för att undvika skador i slemhinnan.

Hur behandlas irritationer i munnen och lesioner?

Behandlingen varierar beroende på vilken sjukdom du har.

  • Afte - läker normalt efter 7 till 10 dagar även om återkommande utbrott är vanliga. Receptfri salva och smärtstillande preparat kan ge tillfällig lindring. Att skölja munnen med antimikrobiellt munvatten kan minska irritationen. I sällsynta fall ordineras antibiotika.

  • Läppherpes - blåsorna läker normalt inom en vecka. Eftersom det inte finns något botemedel mot herpesinfektioner kan blåsorna återkomma i samband med förkylning. Det sker ofta då man blir upprörd, solar mycket, blir allergisk eller får feber. Receptfria lokalbedövningsmedel kan ge tillfällig lindring. Receptbelagda antivirusmedel kan användas precis när såret håller på att bryta ut - fråga din tandläkare eller läkare.

  • Leukoplaki - behandlingen består i att ta bort de faktorer som utlöser leukoplakin. Detta innebär att en del patienter måste sluta röka eller snusa. Andra måste ta bort proteser som sitter dåligt och ersätta dem med nya. Din tandläkare kontrollerar ditt tillstånd och undersöker leukoplakin med tre till sex månaders intervall, beroende på typ, placering och storlek.

  • Kandidos - behandlingen innebär att man ändrar det som orsakar utbrotten.

    1. Se till att munhygienen blir bra

    2. Rengöring av proteser är viktigt för att förhindra problem som orsakas av proteserna. Det kan hjälpa att ta bort proteserna under natten.

    3. Mediciner mot svamp kan användas om den underliggande orsaken inte går att bota eller rå på.

    4. Saliversättningsmedel vid muntorrhet.

    5. God munhygien minskar risken för att infektionen återkommer.

FeverBlister
Läppherpes Afte
$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu