Tandimplantat - hur går det till?
Tandimplantat ersätter trasiga eller förlorade tänder med ett kirurgiskt ingrepp. Lär dig mer om hur i vår tandimplantat steg-för-steg guide.
Vad är ett tandimplantat?
Ett tandimplantat är en särskild skruv som fungerar som en rot som opereras in i käkbenet varpå en eller flera tandkronor tillämpas. Ett så kallat ”entandsimplantat” rekommenderas om du bara saknar en tand, medan flera implantat och en bro kan tillämpas om du saknar flera tänder. Om implantatet sköts väl kan det fungera ungefär som en vanlig tand.
Hur fungerar tandimplantat?
Tandimplantat är vanligen metallskruvar av titan som opereras fast i käkbenet under tandköttet. De fungerar som konstgjorda tandrötter som tandläkaren sedan kan fästa en tandkrona på. Eftersom titan har en unik förmåga att växa fast i käkbenet går det bra ihop med kroppens vävnader.
Tandimplantat steg-för-steg
Tandimplantat är en avancerad tandbehandling som ersätter förlorade eller skadade tänder med permanenta lösningar. Här är en kort beskrivning av tandimplantat steg-för-steg:
Bedömning och planering
Kirurgisk ingrepp
Läkningsperiod
Montering av förankringar
Tillverkning av kronan
Fästning av kronan
Efter operationen växer käkbenet ihop med tandimplantatet som därför blir ett bra stöd för konstgjorda tänder. Proteser och broar som sätts på implantat sitter alltså fast i munnen - en viktig fördel när du ska äta och prata. Detta gör att proteser och broar - liksom enstaka kronor som placerats på implantat - känns mer naturliga än avtagbara proteser.
En del människor tycker att vanliga proteser är obehagliga eller kan helt enkelt inte använda dem p.g.a. inflammationer, dåligt protesunderlag eller kväljningar. Dessutom måste vanliga broar fästas på tänder på var sida om det utrymme där det saknas tänder. En fördel med implantat är att inga angränsande tänder behöver prepareras och slipas ned för den nya ersättningstanden eller tänderna.
Behandling med implantat kräver tillräckligt med käkben för att fästa implantaten. Mycket noggrann munhygien och regelbundna tandläkarkontroller är viktiga för att implantaten ska fungera. Tandkött och käkben måste hållas friska för att behandlingen ska lyckas på sikt.
Vad kostar tandimplantat?
Implantat är oftast dyrare än andra tandersättningar. Så vad kostar tandimplantat? Kostnaden för tandimplantat varierar kraftigt beroende på flera faktorer, inklusive plats, antal implantat som behövs, och eventuella komplikationer. Det är viktigt att konsultera med din tandläkare för en exakt kostnadsbedömning baserad på din individuella situation och plats.
Hur länge håller tandimplantat?
Implantaten håller oftast livet ut beroende på var de sitter och hur väl patienten sköter sin munhygien. Hur ofta patienten går till tandläkaren spelar också in. Att besvara ”Hur länge håller tandimplantat” är svårt, då många faktorer spelar in. Men sköter du dem bra, kan du räkna med att tandimplantaten sitter hela livet.
Stift har opererats in under tandköttet | Konstgjorda tänder, grupperade på bro, har monterats på stiften |
Implantat är mycket säkra och stabila | Implantat fungerar som en bas för enskilda ersättningständer |
Vem är lämplig för ett tandimplantat?
Tandimplantat kan rekommenderas till personer som saknar en eller flera tänder av olika skäl. Det kan exempelvis vara förmånligt för personer som har slagit ut tänder, slitit ned tänderna till följd av tandgnissling eller frätskador, har tänder som har skadats av karies eller otäta rotfyllningar, eller de som saknar vissa tandanlag eller har tänder med en avvikande form. Det finns dock vissa sjukdomar som förhindrar dig från att ha implantat. Människor med obehandlad tandlossning, dåligt inställd diabetes, som tar vissa läkemedel eller behandlas med strålning för cancer kan inte få implantat. Din tandläkare kommer att undersöka dig och din hälsa inför en behandling med implantat för att avgöra om du kan genomgå behandlingen.
Hur lång tid tar behandlingen?
Beroende på typen av implantat samt var implantatet ska sitta kan du behöva opereras en eller två gånger. Varje operation tar ungefär 1 till 2 timmar. Under den första operationen fästs implantatet i käkbenet och kirurgen syr sedan ihop tandköttet över implantatet. Tandköttet får sedan läka och implantatet växa fast. Under den andra operationen öppnas tandköttet och kirurgen sätter sedan fästen för nya tänder vid varje implantat. Den andra operationen är oftast snabbare än den första. Kirurgen kan också låta implantatet sticka upp några millimeter ur tandköttet redan från början. I detta fall behövs inte en andra operation. Det kan ta minst åtta veckor och upp till ett halvår innan tandköttet har läkt och implantatet har växt fast ordentligt. Det är först efter detta som tandläkaren fäster de konstgjorda tänderna på implantatet.
Vad bör du veta innan du påbörjar behandlingen?
Om du har ett friskt och starkt käkben krävs oftast inga förberedelser inför behandlingen. Men om du har dåliga tänder som behöver dras ut kan du behöva vänta tills käkbenet har läkt innan du utför behandlingen. Ibland finns det inte tillräckligt med käkben för ett implantat och en käkkirurg kan då behöva bygga upp käkbenet med konstgjorda material eller ben från en annan del av kroppen. Om du är rökare bör du även sluta röka i god tid före operationen för att underlätta inläkningen av skruven.
Du får lokalbedövning under operationen och du kan även få lugnande medel om du känner dig orolig. Om du är mycket orolig kan du även välja att bli behandlad under narkos.
Efter operationen kan du inte använda protes på ungefär en vecka. Du ska även tugga försiktigt och eventuellt endast äta flytande föda i några dagar efteråt. Det är vanligt att en inflammation uppstår eftersom kirurgen har borrat i käkbenet, vilket kan göra området ömt, svullet och göra att det blöder. Om du har mycket ont efter operationen kan du be om antibiotika eller receptfria smärtstillande läkemedel.
Formerna på implantaten kan göra att matrester lättare fastnar runt de konstgjorda tänderna än hos vanliga tänder. Fråga därför din tandläkare eller tandhygienist om hur du kan hålla dina implantat rena på bästa sätt. Tandläkaren kommer även att kontrollera dina implantat regelbundet för att säkerställa att de sitter som de ska.
Fördelar och risker med tandimplantat
Implantat är numera den bästa tekniken för att skapa nya tänder som känns nästan lika riktiga som originalen. Eftersom tandimplantaten sitter fast i munnen känns de mer naturliga än avtagbara proteser (Tandimplantat: Hur det fungerar och hur länge det håller (colgate.se). En annan fördel med implantat är att inga angränsande tänder behöver förberedas och slipas ned vid tillämpningen av implantatet. Tandimplantat är även mycket slittåliga och håller oftast livet ut (Tandimplantat: Hur det fungerar och hur länge det håller (colgate.se). Tandläkaren ger ofta en garanti på att kronan eller bron som sitter på implantatet håller i minst tre år, men faktum är att kronor och broar kan hålla i upp till 15–20 år, vilket ger en långvarig lösning på dina besvär.
Tandimplantat medföljer dock även vissa risker. I sällsynta fall kan implantatet lossna. Om detta sker inom några månader efter operationen beror det oftast på att implantatet inte har läkt fast ordentligt i käkbenet. Om det lossnar efter en längre tid kan det bero på att du har tuggat för hårt eller överbelastat implantatet. Du kan även få infektioner runt implantatet som kan jämföras med det som händer vid tandlossning. I värsta fall kan detta göra att du måste ta bort implantatet helt. Ett nytt implantat kräver en ny operation och kan endast utföras efter att hålet i benet efter det gamla implantatet har läkt. Vävnaderna måste även vara friska för att en ny operation ska kunna utföras, vilket kan ta flera månader.