Badge field

Munvård för äldre

Published date field

 

Hur behåller jag munnen frisk när jag blir äldre?

Dina tänder kan hålla hela livet om du sköter om dem och går på regelbundna kontroller hos tandläkaren eller tandhygienisten. Oavsett ålder kan du hålla dina tänder och ditt tandkött friska genom att borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm och samtidigt hålla tandmellanrummen rena (tandstickor eller mellanrumsborste).

Vad behöver jag som äldre känna till om tänderna?

Även om du regelbundet borstar tänderna och gör rent i tandmellanrummen kan du stöta på speciella problem när du blir äldre. Tandproteser, mediciner och allmänna hälsoproblem är några. Din tandläkare och läkare kan dock hjälpa dig att hantera de flesta problemen på ett bra sätt.

Karies på rotytorna är vanligare hos äldre. Det är viktigt att borsta tänderna med en fluortandkräm och att använda tandstickor eller mellanrumsborste varje dag. Regelbunden kontroll på tandkliniken är mycket viktigt.

Känsliga tandhalsar kan vara ett problem som ökar med åren. Tandköttet kan ha dragit sig tillbaka och blottlagt delar av tandroten. Dessa områden är speciellt utsatta för smärta på grund av kall eller varm mat eller dryck. I värsta fall kan du bli känslig för kall luft liksom sura eller söta drycker eller mat. Om du upplever att du är känslig kan du prova en tandkräm för känsliga tänder. Gå till tandläkaren om problemet består, det kan vara en indikation på ett allvarligare problem, t.ex. ett hål eller en spricka eller fraktur i en tand.

Muntorrhet är vanligt hos äldre och kan orsakas av mediciner eller sjukdomar. Muntorrhet kan, om den inte behandlas, öka risken för tandskador. Din tandläkare kan rekommendera olika metoder för att återställa fuktigheten i munnen, liksom behandlingar eller mediciner för att förhindra de problem som förknippas med muntorrhet.

Diabetes, hjärtsjukdom eller cancer kan påverka munhälsan. Berätta för din tandläkare om eventuella hälsoproblem så att hon eller han får hela bilden klar för sig och kan ta hänsyn till den vid behandlingen.

Proteser kan göra livet lättare för många äldre, men de måste skötas på rätt sätt. Följ de instruktioner du fått av din tandläkare noggrant och gå till tandläkaren om du får problem. Din tandläkare eller tandhygienist kan bedöma hur ofta du behöver komma på kontroll.

Tandköttsproblem kan bli allvarligare med åldern. En rad faktorer kan påverka detta förhållande, t.ex.:

  1. Dålig munhygien
  2. Rökning
  3. Diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer
  4. Vissa mediciner
  5. I sällsynta fall felaktig kost

Tandköttssjukdomar kan behandlas framgångsrikt men det är viktigt att problemen upptäcks tidigt. Regelbundna kontroller hos tandläkare och tandhygienist kan säkerställa det. Effektiv munhygien kan förebygga tandköttsproblem.

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu