Guide till munhälsa för seniora
Badge field

Guide till munhälsa för seniora

Published date field

Munvård för äldre

I samband med kroppens normala åldrande, åldras även tänderna. När tänderna åldras blir emaljytan hårdare och mindre elastisk, vilket leder till att tänderna blir skörare och lättare kan få sprickor och missfärgningar. Stigande ålder gör även rotytorna mer synliga och mellanrummen mellan tänderna större. Dessutom minskar rörligheten och känseln i tunga, läppar och kinder, vilket gör att matrester lätt kan ligga kvar i munnen och fräta på tänderna. En noggrann munhygien varje morgon och kväll kan minska risken för karies hos äldre.

Vikten av regelbunden tandvård för äldre

Att vårda sin mun och sina tänder är viktigt i alla åldrar. Men eftersom munnen genomgår stora förändringar i takt med åldrandet är det även viktigt att anpassa munvården efter åldern (https://www.rjl.se/Folktandvarden/rad_och_behandling/munhalsa-for-aldre/). För äldre människor är det särskilt viktigt att se upp för tandlossning, vilket kan förebyggas med regelbundna tandläkarbesök. Äldre människor kan även lida av muntorrhet som i sin tur kan leda till frätning och karies. För att minska obehaget och riskerna som medföljer muntorrhet finns det geler och sprayer för att fukta slemhinnorna som kan köpas på apotek eller hos tandläkare.

Vad behöver jag som äldre känna till om tänderna?

Även om du regelbundet borstar tänderna och gör rent i mellanrummen mellan tänderna kan du stöta på speciella problem när du blir äldre. Tandproteser, mediciner och allmänna hälsoproblem är några. Din tandläkare och läkare kan dock hjälpa dig att hantera de flesta problemen på ett bra sätt.

Känsliga tandhalsar kan vara ett problem som ökar med åren. Tandköttet kan ha dragit sig tillbaka och blottlagt delar av tandroten. Dessa områden är speciellt utsatta för smärta på grund av kall eller varm mat eller dryck. I värsta fall kan du bli känslig för kall luft liksom sura eller söta drycker eller mat. Om du upplever att du är känslig kan du prova en tandkräm för känsliga tänder. Gå till tandläkaren om problemet består, det kan vara en indikation på ett allvarligare problem, t.ex. ett hål eller en spricka eller fraktur i en tand.

Diabetes, hjärtsjukdom eller cancer kan påverka munhälsan. Berätta för din tandläkare om eventuella hälsoproblem så att hon eller han får hela bilden klar för sig och kan ta hänsyn till den vid behandlingen.

Proteser kan göra livet lättare för många äldre, men de måste skötas på rätt sätt. Följ de instruktioner du fått av din tandläkare noggrant och gå till tandläkaren om du får problem. Din tandläkare eller tandhygienist kan bedöma hur ofta du behöver komma på kontroll.

Tandköttsproblem kan bli allvarligare med åldern. En rad faktorer kan påverka detta förhållande, t.ex.:

  1. Dålig munhygien

  2. Rökning

  3. Diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer

  4. Vissa mediciner

  5. I sällsynta fall felaktig kost

Tandköttssjukdomar kan behandlas framgångsrikt men det är viktigt att problemen upptäcks tidigt. Regelbundna kontroller hos tandläkare och tandhygienist kan säkerställa det. Effektiv munhygien kan förebygga tandköttsproblem.

Särskilda behov inom munvård för äldre

Det finns vissa saker man kan göra för att hjälpa förändringarna i munnen. Förutom den dagliga munvården morgon och kväll, kan man även förhindra att matrester fastnar i de större utrymmena mellan tänderna genom att exempelvis använda tandpetare efter måltider. Du kan även skapa bättre munhygien genom att skölja, dricka vatten eller tugga sockerfritt tuggummi (helst med fluor) direkt efter måltider. När risken för karies ökar är det även mycket viktigt att inte förlora kontakten med tandvården för att bibehålla friska tänder.

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu