Vad är muntorrhet?
Muntorrhet beror på en brist på saliv och att salivproduktionen inte fungerar som den ska. Detta kan ha en betydande negativ påverkan på din munhälsa. Allt eftersom vi åldras försämras salivkörtlarnas funktion, vilket gör att risken för muntorrhet ökar. Detta kan orsaka besvär såsom svampinfektion i munhålan, svårigheter att svälja som kan ge minskat näringsintag, samt sår på munnens slemhinnor, vilket i sin tur kan leda till sveda och smärta. Förutom stigande ålder finns det flera andra saker som kan utlösa muntorrhet och brist på saliv, såsom stress, nervositet eller medicinering. Dessa kan oftast lindras med några enkla knep, men långvarig, uttalad muntorrhet kan vara ett allvarligt tillstånd som kräver större insatser från både tand- och sjukvård.
Torr i munnen - vad beror muntorrhet på?
Orsakerna till muntorrhet kan variera. I grunden innebär muntorrhet att du inte har tillräckligt saliv för att hålla munnen fuktig. Alla drabbas någon gång av muntorrhet, speciellt om man är nervös, upprörd eller stressad. Om man däremot är torr i munnen nästan jämt är det obehagligt och kan leda till allvarliga problem. Därför bör man utreda orsaken. Saliven håller inte enbart munnen fuktig så att man kan tugga och svälja, utan hjälper även till att smälta maten, skydda tänderna mot hål och förhindra infektioner genom att kontrollera bakterierna i munnen.
Det finns flera orsaker till att de körtlar som producerar saliv (salivkörtlarna) inte fungerar som de ska och gör dig torr i munnen:
Biverkningar av mediciner: Det finns fler än 400 mediciner som kan ge muntorrhet (antihistaminer, smärtstillande, vätskedrivande preparat och mediciner mot högt blodtryck och depression).
Sjukdom som påverkar spottkörtlarnas funktion och kan leda till muntorrhet, bl.a. diabetes och Sjögrens syndrom.
Strålbehandling: Salivkörtlarna kan skadas av strålbehandling mot huvud eller hals, och då kan saliven försvinna helt eller delvis, tillfälligt eller permanent.
Viss kemoterapi kan göra saliven tjockare och trådig så att munnen känns torr.
Menopaus: Förändrade hormonnivåer kan påverka salivkörtlarna och göra att kvinnor i eller efter menopaus har en ständig känsla av muntorrhet.
Rökning
Vitaminbrist: Brist på vitaminer påverkar inte nödvändigtvis salivproduktionen, men kan få munhålan och svalget att kännas torrt. Uttorkning: Om du dricker mycket kaffe eller liknande drycker med mycket koffein, eller tränar utan att vätska upp dig ordentligt.
Stigande ålder: Med åldern krymper salivkörtlarna och producerar mindre saliv.
För att besvara frågan ”vad beror muntorrhet på?” är det alltså viktigt att se över sin livsstil och allmänhälsa, och gärna rådfråga sin läkare eller tandläkare för att reda ut just din orsak till muntorrhet.
Muntorrhetssymtom - Hur vet jag att jag har muntorrhet?
Muntorrhet ger symtom som påverkar salivproduktionen. Alla känner sig torra i munnen då och då. Det är när känslan inte försvinner som man kan ha problem med salivproduktionen. Symtomen på muntorrhet är:
En stickande, torr känsla i munnen
Svårigheter att svälja
En brännande känsla på tungan
Torrhet i halsen
Spruckna läppar
Minskad förmåga att känna smak, eller metallsmak i munnen
Munsår
Dålig andedräkt ofta
Svårigheter att tugga eller prata
Försämrad tandhälsa
Svårigheter att känna smak
Känner du igen dig i ett eller flera muntorrhetssymtom? Då är det en god idé att söka hjälp för att behandla din muntorrhet, för att ta reda vad muntorrheten beror på.
Bäst mot muntorrhet - hur behandlas muntorrhet?
Det finns inget direkt botemedel mot muntorrhet, men det finns behandlingsalternativ för att lindra besvären och förebygga eventuella skador och obehag. Vad som är bäst mot muntorrhet kan variera från person till person. Om muntorrheten beror på mediciner kanske din läkare kan byta medicin eller ändra dosen. Om salivkörtlarna inte fungerar som de ska kan din läkare ge dig en medicin som gör att de fungerar bättre.
Om man inte kan ta bort din orsak till muntorrhet, eller tills dess man kan det, kan man återställa fuktigheten i munnen på flera olika sätt. Din tandläkare kan rekommendera preparat för att fukta munnen, till exempel saliversättningsmedel. Att skölja munnen med munvatten speciellt anpassat för muntorrhet kan också lindra.
Är du torr i munnen har du ökad risk för karies. Din tandläkare kan förskriva Duraphat-tandkrämen som ingår inom högkostnadsskyddet på recept eller rekommendera andra alternativ såsom fluorskölj.
Bäst mot muntorrhet - tips:
Smutta ofta på vatten eller sockerfri dryck
Undvik drycker med koffein, t.ex. kaffe, te och läsk, som kan minska salivproduktionen
Tugga på sockerfritt tuggummi eller sug på sockerfria hårda karameller för att stimulera salivflödet (om salivkörtlarna har lite funktion kvar). Undvik tabletter, tabletter och godis som innehåller socker
Undvik tobak eller alkohol
Använd en luftfuktare på natten
Var försiktig med smakrik och salt mat som kan vara smärtsam för en torr mun
Meddela din tandläkare eller tandhygienist om att du besväras av muntorrhet för att eventuellt komma på tätare kontroller
Om du har en avtagbar protes ska du ta ut den på natten samt rengöra protesen noggrant
Borsta tänderna två gånger dagligen med en tandkräm med fluor
Komplettera fluortandkrämen med fluorsköljning på natten. Välj ett munskölj med 0,2 procent natriumfluorid för bästa effekt
Ta ett tillskott av C-vitamin för att reparera eventuella skador i munvävnaden orsakat av torrhet
Även B-vitaminer kan hjälpa till att tackla bakterier genom att stärka immunsystemet, så överväg att ta en blandning av tiamin, niacin, riboflavin och B6
När ska man träffa en läkare?
Om du upplever muntorrhet ska du först rådgöra med din tandläkare för att försöka ta reda på orsaken till besväret. Hos tandläkaren kan du även göra ett test som mäter hur mycket saliv du har i munnen och vad muntorrheten kan bero på Kontakta genast din tandläkare eller läkare om du har symptom såsom onormala blödningar, inflammerade vävnader, sveda i munnen, en avdomnande eller stickande känsla, eller förändrad smak. Om din muntorrhet kan bero på läkemedel, cancerbehandling eller en sjukdom ska du ta upp det med din läkare, då du eventuellt kan behöva reglera dina mediciner. På apoteket kan du även få råd om receptfria produkter för att stimulera salivproduktionen samt ersätta bristande saliv. Dessa produkter kan även innehålla fluor som skyddar tänderna mot karies.