Munhälsa för barn: en guide
Badge field

Munhälsa för barn: en guide

Published date field

 

Hur kan jag hjälpa mitt barn att ta hand om sina tänder och förhindra karies?

Att lära barnet god munhygien tidigt är en investering i hans eller hennes hälsa som kommer att löna sig hela livet. Du kan börja med att föregå med gott exempel. Om du tar hand om dina egna tänder är detta en signal om att munhälsa är någonting viktigt. Allting som gör att det blir roligt att sköta tänderna, t.ex. borsta tänderna tillsammans med barnet eller låta barnet själv välja sin egen tandborste uppmuntrar till god munhygien.

Lär barnet följande enkla steg för att skydda tänder och tandkött och minska risken för karies:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm för att få bort plack, den klibbiga beläggning på tänderna som så starkt medverkar till att det blir till hål i tänderna (karies).
  • Om tandläkare eller tandhygienist har rekommenderat det, använd tandtråd varje dag för att ta bort plack mellan tänderna och under tandköttskanten.
  • Ät välbalanserad kost med endast lite socker och klibbiga stärkelseprodukter. Dessa kan nämligen omvandlas av plackbakterierna till syra som fräter på tänderna och kan leda till hål. När du äter den typen av mat så försök att göra det vid måltiderna, inte som mellanmål. Den extra saliv som bildas vid måltider hjälper då till att späda ut och skölja bort sockret från munnen.
  • Använd alltid fluortandkräm. Komplettera på rekommendation av tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska vid behov med andra fluorprodukter, t.ex. fluorsugtabletter, fluortuggummi eller fluorsköljning.
  • Gå med barnet på regelbundna kontroller hos tandläkaren.

Vilka borstningstekniker kan jag lära mitt barn?

Du bör övervaka och hjälpa ditt barn med tandborstningen tills det har lärt sig följande enkla steg:

  • Använda bara så mycket fluortandkräm som får plats på barnets lillfingernagel.
  • Använda en tandborste med mjukt borsthuvud. Borsta tändernas insidor först; det är här som mest plack samlas. Vinkla borsten mot tandköttet. Borsta försiktigt fram och tillbaka.
  • Borsta tändernas utsidor. Vinkla borsten mot tandköttet. Borsta försiktigt fram och tillbaka.
  • Att komma åt att borsta på framtändernas baksidor är svårt. Lättast är att använda spetsen av borsten.

När ska barnet börja använda tandtråd?

Rådfråga ditt barns tandläkare eller tandhygienist om huruvida du ska använda tandtråd på ditt barn.

Vad är plastning av tänderna och hur vet jag om mitt barn behöver det?

Plastning av främst oxeltändernas tuggytor, framför allt sexårständernas, utgör ett mycket effektivt skydd mot hål. Så snart dessa tänder brutit fram kan ett tunt lager plast appliceras på deras tuggytor där de flesta hålen bildas.

Att få plastat tänderna känns inte alls, och behandlingen kan göras hos tandläkaren, tandhygienisten eller profylaxtandsköterskan. Din tandläkare kan berätta för dig om ditt barns tänder behöver plastas.

Vad är fluor och hur vet jag att mitt barn får rätt mängd?

Fluor är ett bra hjälpmedel för att minska risken för hål i tänderna. Alla bör använda fluortandkräm. Barnets tandläkare, tandhygienist eller profylaxtandsköterska kan ge råd om huruvida ditt barn dessutom behöver extra fluor.

Hur viktig är kosten för mitt barns munhälsa?

En allsidig och balanserad kost är nödvändig för att barnet ska utveckla starka tänder som står emot hål. Ett barns kost bör, förutom vitaminer och mineraler, innehålla mycket kalcium, fosfor och rätt mängd fluor.

Om fluor är barnets bästa skydd mot hål i tänderna är alltför mycket småätande dess största fiende. Plackbakterierna bildar syror av socker i kakor, godis, torkad frukt och läsk och av stärkelse i chips. Dessa syror attackerar emaljen och kan leda till karies.

Varje "plackattack" kan vara upp till 20 minuter efter det att en måltid eller ett mellanmål har avslutats. Även en liten tugga kan skapa placksyror. Det är alltså bäst att låta bli att äta mellan måltiderna.

Vad ska jag göra om barnet skadar, bryter av eller slår ut en tand?

Kontakta omedelbart tandläkaren om barnet får en skada i munnen. Tandläkaren undersöker det skadade området och avgör hur det ska behandlas.

Om barnet har ont efter att en tand gått sönder, fått en spricka eller skadats på annat sätt ska du omedelbart gå till tandläkaren. Du kan vid behov ge barnet något receptfritt smärtstillande medel fram till besöket. Spara om möjligt den del av tanden som lossnat och ta med den till tandläkaren.

När en tand slagits ut ska tandläkare uppsökas så fort som möjligt. Ta med den utslagna tanden, helst förvarad i mjölk. Undvik att ta i tandroten så mycket som möjligt och torka inte av eller rengör den. Tanden kan ofta sättas tillbaka i barnets mun, ett förfarande som kallas replantation. Men mjölktänder sätts aldrig tillbaka då det skulle kunna skada det permanenta tandanlaget.

 

$altImage

Vill du ha mer munvårdstips direkt till din inkorg?

Prenumerera nu